14. února 2018 • 15:28

Hokejová senzace! Slováci porazili Rusy 3:2, Slovinci zdolali USA

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

O takovém vstupu do olympijského hokejového turnaje se slovenským hokejistům možná ani nesnilo. V úvodním zápase skupiny B Slováci zaskočili favorizované Rusko, když otočili duel z 0:2 na 3:2, vítězný gól dal ve 49. minutě v přesilovce Peter Čerešňák. Překvapení se ale událo i ve druhém zápase, v němž Američané podlehli Slovincům 2:3 v prodloužení.



Hlavní favorit na zlato měl přitom po čtyřech minutách už dvoubrankový náskok, ale ještě do první přestávky bylo vyrovnáno, když se trefili Peter Ölvecký a Martin Bakoš. Dramatický duel ve třetím dějství rozhodl v přesilovce Peter Čerešňák. Na jeho gól z 49. minuty už nedokázal soupeř přes závěrečný tlak odpovědět.

Sborná měla skvělý nástup do zápasu. Vojnov sice při své šanci ještě neuspěl, ale dokázal hned získat zpět kotouč, který vzápětí nahodil na Konrádovu branku Gavrikov. Bránící Čerešňák smolně tečoval puk mimo dosah opory extraligové Olomouce.

V čase 4:08 na 2:0 zvýšil tečující Kaprizov. Další teč přišla z hole bránícího Graňáka, Konrád si však se štěstím poradil. Košečkin musel poprvé zasahovat až po pěti odehraných minutách při pokusu Čajkovského.

Branislav Konrád slaví výhru Slováků nad Ruskem na úvod olympijských her
Branislav Konrád slaví výhru Slováků nad Ruskem na úvod olympijských her

Jenže tým OSR poté zvolnil, Slováci zahodili možná až přehnaný respekt, a když Ölvecký v 17. minutě překvapil Košečkina, hra se zcela vyrovnala. Z podobné situace navíc o 110 vteřin později uspěl ranou pod horní tyč i Bakoš.

Na začátku druhé třetiny mohl v dohrávané přesilovce vrátit sborné vedení Dacjuk, zazvonil ale jen na horní tyč. Haščák pak v přesilovce bekhendem minul při rychlé dorážce prázdnou branku a sám fauloval. Při hře čtyři na čtyři ujel Ďaloga, sám proti Košečkinovi ale nedal. Slováci následně nevyužili přes minutu trvající přesilovku čtyři na tři.

Zkraje třetí části bylo Slovákům hodně horko při oslabení po Cingelově faulu, ale vyrovnané skóre uhájili. Sami poté naopak hráli dvakrát v početní výhodě - shodně po vyhození kotouče do hlediště - a během druhé z těchto přesilovek dokonali obrat. Graňákovu ránu ještě našel Košečkin v lapačce, ale Čerešňákova střela už skončila za jeho zády.

Favorit turnaje měl pak štěstí, když během vlastní přesilovky přečkal bez úhony přečíslení dvou na jednoho. Lamper dostal zanedlouho při další početní výhodě soupeře šanci na reparát, a to dokonce při sólovém úniku, pojistka ale nepřišla. Konsolidovaná obrana Slováků v čele s bezchybným Konrádem už si cenný úspěch nenechala vzít a jejich fanoušci včetně prezidenta Andreje Kisky na tribuně mohli začít slavit.

Góly

Domácí: 16:05. Ölvecký, 17:55. Bakoš, 48:30. Čerešňák

Hosté: 02:54. Gavrikov, 04:08. Kaprizov

Sestavy

Domácí: Konrád (J. Laco) – Čajkovský, Starosta, Čerešňák, Graňák (A), Valach, Ďaloga, Baranka – Kudrna, Surový (C), Nagy (A) – Bakoš, Bubela, Haščák – Paulovič, Krištof, Ölvecký – Marcinko, Lamper, Cingel – Hovorka.

Hosté: Košečkin (I. Sorokin) – Gavrikov, Vojnov, Marčenko, Nestěrov, Zub, Zubarev, Kiselevič – Mozjakin, Dacjuk (A), Kovalčuk (C) – Kaprizov, Šipačov, N. Gusev – Širokov, Barabanov, Prochorkin – Andronov (A), Grigorenko, Kalinin – Tělegin.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Rantala (FIN) – Lederer (CZE), Vanoosten (CAN)

Stadion

Kangnung Hockey Centre

Návštěva

4025 diváků

Slovinci ukradli výhru Američanům, pomohl i Gregorc

O podobné překvapení se na úvod olympiády postarali i hokejisté Slovinska. V závěru zaskočili Spojené státy americké a po obratu vyhráli 3:2 v prodloužení. Vítěznou branku vstřelil v čase 60:38 útočník Jan Muršak, který předtím 97 sekund před koncem třetí třetiny také vyrovnal na 2:2.

Američané vedli po brankách Briana O'Neilla a Jordana Greenwaye po dvou třetinách 2:0. Ve 46. minutě ale snížil Jan Urbas a pak dvěma góly zařídil překvapení Muršak. Dvěma asistencemi se podílel na úspěchu Slovinců obránce Blaž Gregorc z Hradce Králové.

Slovinci na minulé olympiádě dosáhli postupem do čtvrtfinále a sedmým místem historického úspěchu. Stejně jako tehdy v Soči startují na turnaji jako jediný celek, který chybí v elitní skupině mistrovství světa. Sestoupili z ní loni v Paříži.

Do první šance se dostal v sedmé minutě Greenway, který ale brankáře Krošelje nepřekonal. Z dorážky neuspěl ani Stoa. V polovině úvodního dějství měl možnost Kovačevič, ale brankáře Zapolskiho zastoupil Welch. V 18. minutě se radovali Američané, Roeovu přihrávku zužitkoval O'Neill.

Ve 26. minutě mohl zvýšit v přesilové hře Gilroy, za tři minuty neproměnil příležitost na vyrovnání Tičar. Ve 33. minutě už semifinalista minulých her zvýšil. O'Neill s tečí ještě před brankovištěm neuspěl, ale následně puk snadno doklepl do odkryté branky Greenway.

Slovinci ale bojovali dál a dočkali se snížení. Gregorcovu střelu z pravého kruhu ještě usměrnil za Zapolskiho Urbas. V 52. minutě pomohla Američanům po Kuraltově střele horní tyč, ale náskok neudrželi. Při power play se po Gregorcově nahození prosadil před brankovištěm Muršak. V nastavení našel Tičar před brankou volného Muršaka a slovinský kapitán dovršil dokonalý obrat.

Góly

Domácí: 17:44. O'Neill, 32:57. Greenway

Hosté: 45:49. Gregorc, 58:23. Muršak, 60:38. Muršak

Sestavy

Domácí: Zapolski (Maxwell) – Welch (A), Gilroy (A), Gunderson, Sanguinetti, Billins, Blum, Wisniewski – Stoa, Greenway, B. Gionta (C) – Donato, Arcobello, Terry – Little, Roe, O'Neill – Ch. Bourque, McCarthy, B. Butler – Slater.

Hosté: Krošelj (Gračnar) – Robar (A), Gregorc, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Repe – Verlič, Muršak (C), Urbas – Jeglič, Tičar (A), Sabolič – D. Rodman, M. Rodman, Goličič – Kuralt, Mušič, Ž. Pance – Ograjenšek.

Rozhodčí

Jan Hribik (CZE), Anssi Salonen (FIN) – Roman Kaderli (SUI), Lukas Kohlmüller (GER)

Stadion

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. OS z Ruska 3 2 0 0 1 14:5 6
2. Slovinsko 3 0 2 0 1 8:12 4
3. USA 3 1 0 1 1 4:8 4
4. Slovensko 3 1 0 1 1 6:7 4

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud