Ivana Jakoubková
25. ledna 2018 • 13:15

Na olympiádu s novým jménem! Z Kanaďanky je Češka, přidali jí i -ová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

To jsem já, vypískne nadšeně anglicky, když na stole objeví vizitku se jménem Cortney Mansourová. Krasobruslařka z Kanady byla dosud zvyklá na příjmení Mansour, teď ale pojede na ZOH 2018 do Pchjongčchangu reprezentovat Českou republiku v tanečním páru s Michalem Češkou. České občanství obdržela v prosinci a ze svého nového pasu je nadšená.



Great! Skvělé! „Jsem strašně pyšná, že jsem součástí českého týmu, že můžu reprezentovat Českou republiku a že jedeme na olympiádu! O tomhle jsem snila snad od dvou let, co jsem začala bruslit. Nedivte se. Když jste z Kanady, naučíte se bruslit dřív než chodit,“ chrlí ze sebe drobounká tmavovláska Cortney Mansourová. Anglicky. Na promluvy v češtině si zatím netroufá, přestože je už pár týdnů českou občankou.

A to tak důkladně, že jí úřady přisoudily i přechýlené příjmení s -ová, což ji v českém pasu zaskočilo. „Je to zláštní. Všechny dokumenty jsem podepsala jako Mansour, ale nakonec jsem dostala pas na jméno Mansourová. Ale co, mně se to líbí. Všude jinde jsem pořád Cortney Mansour, ale tady jsem Mansourová,“ smála se třiadvacetiletá rodačka z kanadské Reginy.

S jazykem nové země se ale hodlá skamarádit. „No, řekni: Jaká je tvoje oblíbená tramvajová zastávka?“ hecuje ji anglicky její taneční partner Michal Češka. „Divadlo na Fidlovačce,“ říká roztomilou češtinou Mansourová, nejmenší a nejlehčí česká olympionička pro Pchjongčchang. A umí toho víc.

„Znám takové běžné věci. Třeba: Jeden čaj, prosím! To je moje oblíbená fráze. Poznám směr: Do-le-va… do-pra-va. Taky dobrý den a ahoj.“ A ještě? povzbudí ji tanečník. „Jo! Ty seš hezkyyyyy,“ směje se na parťáka novopečená Češka. „A ja jsem hezkaaa... Ale to je jen pocit,“ dodá se smíchem.

Mansourová má teď tři pasy: kanadský, americký (rodiče jsou Američané) a ještě český. „Na letišti si z ní vždycky dělám legraci, když je všechny vytáhne a vybírá ten pravý. Se jménem Mansourová vznikne občas zmatek při bookování letenek, ale to je maličkost. Hlavní je, že do Pchjongčchangu jedeme!“ má jasno její taneční partner Češka.

V Pchjongčchangu bude majitelka tří pasů startovat pod jedinou vlajkou, tou českou. „Samozřejmě vím, jak vypadá, a moc se mi líbí. Mám ji dokonce na bruslích,“ říká Mansourová. „Maminka Cortney je totiž výborná výtvarnice. S motivem české vlajky si často hraje. Máme ji na spoustě věcí, i na kostýmech. Je to fajn,“ vysvětluje Češka.

Cortney Mansourová s Michalem Češkou před olympiádou v Pchjongčchangu
Cortney Mansourová s Michalem Češkou před olympiádou v Pchjongčchangu

Na seznamku nedošlo

Rodák z Děčína bruslil šest let s Karolínou Procházkovou, ale stagnovali, a tak se rozešli. „Dostal jsem spoustu nabídek na partnerky, z Ruska, ze Spojených států. Jako kluk jsem to měl jednodušší, tanečníků je málo. Můj trenér se znal s koučem Cortney, a předali si kontakt,“ vysvětluje Češka.

Jednoho dne přistála kanadská černovláska v Praze a zkoušelo se, co to udělá. Budou k sobě pasovat? Rozhodnutí padlo po třech dnech. „Řekli jsme si, že do toho půjdeme naplno. A tak jsem se sbalil a odletěl do Kanady, bylo to ze dne na den,“ líčí Češka, který pochází z krasobruslařské rodiny, události z roku 2013. „Na internetu existuje i specializovaná on-line seznamka pro krasobruslaře. Zní to divně, ale funguje to. Tohle jsem ale naštěstí podstupovat nemusel.“

Startovala i za Kazachstán

Pro Cortney nebylo cestování ničím novým. Když jí bylo dvanáct let, rodina se z Kanady přestěhovala na Floridu. Nadějná tanečnice se později připravovala v New Jersey, pak přišel návrat do Kanady. V krasobruslařském světě zkoušela štěstí jako reprezentantka Kazachstánu, jezdila s Darynem Žunusovem, ale vydrželi jen sezonu.

„Cestovat po světě je neuvěřitelná záležitost, dostanete pod kůži různé kultury,“ říká Mansourová. Z jednoho konce světa na druhý putuje každou chvíli, s Češkou trénovali dva roky v Torontu, dnes se připravují ve středisku v Novi v americkém Michiganu u trenéra Igora Špilbanda.

„Igor je jeden z nejlepších trenérů na světě, jestli ne vůbec nejlepší,“ tvrdí Mansourová. „Obvykle dva týdny trénujeme, pak někam letíme na závody, které jsou většinou v Evropě. Ale v létě trávíme nejvíc času ve Spojených státech,“ přibližuje český tanečník.

Rodina Mansourové mezinárodnímu páru fandí. „Podporují nás od začátku, což je velká pomoc. Trénink je hodně drahý,“ prozradí Češka. I proto kromě tréninku „na plný úvazek“ oba pracují. Mansourová po večerech trénuje malé děti. „Není to úplně obvyklé, ale zase to člověka odreaguje od vlastní přípravy,“ připouští krasobruslařka.

Na nedávném mistrovství Evropy pár neprošel do druhé části soutěže tanečníků, v Pchjongčchangu to ale hodlá napravit. „Rozhodně chceme postoupit, doufáme, že se nám tentokrát krátký tanec podaří. Máme hodně dobrý volný tanec, tam už se můžeme měřit s ostatními,“ věří Češka i Mansourová.

Program olympiády: Krasobruslení na ZOH 2018 »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud