Martin Hašek
10. února 2018 • 19:05

Raškova pohádka má 50 let! První zlato pro Česko, legenda ožila i v Koreji

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Už je to půl století a opravdu to vypadá jako pohádka. Ota Pavel ji skutečně napsal, aby oslavil, jak skokan na lyžích Jiří Raška v roce 1968 v Grenbolu vyhrál pro tehdejší Československo historicky první zlato ze zimních olympiád. Byla to přelomová událost a při pátečním zahajovacím ceremoniálu v Pchjongčchangu si ji olympionici připomněli rozpustilým telemarkem na Raškovu počest.



Byl to nádherný let v nekonečném tichu, který trval kratičký lidský věk. Malíř a redaktor Ota Mašek skoro omdlel, fotoreportér Jarda Skála přestal fotografovat. Trenér Remsa si omýval obličej sněhem a písklavý skokan Nor Wirkola přestal pískat.

Neopakovatelná poetika Oty Pavla se spojila s životní chvílí skokana Jiřího Rašky. 11. února 1968 v horském městečku Autrans asi pětatřicet kilometrů od středu Her v Grenoblu se Československo dočkalo první zimní zlaté v dějinách. Skočil si pro ni poctivý a skromný chlapík. Čtyři roky předtím smutnil, že se těsně nedostal na olympiádu v Innsbrucku.

„Myslel jsem, že zahodí lyže a přestane závodit. Ale tam přišel zlom,“ vzpomínal trenér Zdeněk Remsa, architekt slavné éry Remsa Boys. „On začal naopak tvrdě, cílevědomě trénovat. Chtěl ukázat, že není takový srab.“

České zlaté medaile ze ZOH
1968 - Jiří Raška (skok na středním můstku)
1998 - český hokejový tým
2002 - Aleš Valenta (akrobatické skoky)
2006 - Kateřina Neumannová (30 km bruslením)
2010 - Martina Sáblíková (3 000 i 5 000 metrů)
2014 - Martina Sáblíková (5 000 metrů), Eva Samková (snowboardcross)

Raška si k tomu za pomoci manželky vyrobil desetikilovou vestu naplněnou pískem, s níž běhal do kopců. Po večerech doma třískal o zem činkami. Šel nahoru, v roce 1966 už byl na MS v Oslu blízko medailím, na středním i velkém můstku ale skončil o kousek čtvrtý.

V olympijské zimě před Grenoblem měli Češi nejdřív problémy, ve Špindlerově Mlýně víc času než skokům věnovali úpravě můstků kvůli nedostatku sněhu. Pak začalo Turné čtyř můstků, na Nový rok v Garmisch-Partenkirchenu už Raška létal, ale hrábl si do sněhu.

V Innsbrucku už ale skončil třetí a v Bischofshofenu konečně vyhrál. Pak sebral výhru i na Poháru přátelství v Tatrách a byla tu olympiáda, kde se rýsoval velký souboj s Norem Björnem Wirkolou, dvojnásobným mistrem světa a čerstvým šampionem Turné.

Skok pohádek i přes špatné podmínky

Na sedmdesátimetrovém můstku v Autrans byla tehdy pěkná zmrzlá stopa, jenože rakouský technický delegát ji prosolil, protože mokrá břečka víc vyhovovala závodníkům z jeho země. Češi se ale nedali.

„Byl mráz asi jedenáct stupňů, ale Rakušáci skákali dobře na mokrém sněhu. Rakouský delegát vzal pytel se solí a nechal nájezd prosolit, aby tam byly srágory. My měli namazáno na suchý, tvrdý sníh. Vzbouřili jsme se, nájezd se musel sundat a začalo se zpožděním,“ vzpomínal Remsa.

Pak závod začal. Remsa měl ve startovní listině kolem sebe největší soupeře, Wirkolu, Fina Matttilu, Němce Neuendorfa, Rusa Bělousova. Jenže byl to Raška, který předvedl skok do pohádek.

„Naskakuje do stopy a ve chvilce se přesně, energicky odráží. Nádherný klidný let. Ale bude mít dostatečnou délku a vyjde mu měkký dopad? Obojí vyšlo,“ zaznamenal tehdy Československý sport.

 

S těmito rukavicemi Raška v Grenoblu skákal.
S těmito rukavicemi Raška v Grenoblu skákal.

Krásný, technicky vytříbený skok do dálky 79 metrů vystřelil Rašku na vedoucí místo po prvním kole. Druhý skok mu ve vlhké stopě tolik nevyšel, ale 72,5 metru stačilo. Raška, kterému v týmu nikdo neřekl jinak než Franta, protože chodil podobně jako skokan František Felix, byl olympijský vítěz.

„Mám nesmírnou radost, neodvažoval jsem se doufat, že se mi to podaří,“ řekl se svou pověstnou skromností po závodě.

Pro připomenutí, tehdy to byly jiné časy. Zatímco v Soči získalo Česko devět medailí na jedné zimní olympiádě, Raškovo zlato bylo teprve sedmou medailí od počátku zimních Her v roce 1920.

„Dívala jsem se na závody doma i s čtyřletou dcerkou. Věruška také fandila a sahala na tátu na obrazovce, já jsem se při závodě celá zpotila… Přála jsem si, aby přivezl bronzovou medaili – on zlatou!“ hlásila z domova ve Frenštátě pod Radhoštěm Raškova manželka Věra.

Ota Pavel chtěl pohádku, Raška "dostal" čepici

Raška pak ještě získal stříbro na velkém můstku, kde prohrál jen o 1,9 bodu s Rusem Bělousovem a vracel se domů jako hrdina. A Ota Pavel už měl v hlavě námět na pohádku.

„Navštívil mě po návratu z olympiády v Grenoblu a požádal mě, jestli bych měl zájem s ním spolupracovat. Říkal, že má záměr se mnou sepsat knížku, ale formou pohádky,“ líčil Raška. „Já jsem nebyl proti, i když se mi to nejdřív zdálo trochu divné. Na člověka bylo slávy, blázince a humbuku nějak moc. Proseděli jsme spolu spoustu hodin. Je to položené do polohy pohádky, ale osmdesát procent je pravda.“

Jak v pátek v Pchjongčchangu dokázali Raškovi následovníci, jeho pohádkový příběh stále žije. Čepice Raškovka, kterou nechal na oslavu výročí zhotovit Český olympijský výbor, rychle zmizela z regálů mezi lidi. A dnes o půl deváté vyráží z Prahy speciální Raška Expres, který díky připojené vlečce dojede až před brány Pavilonu Z, centra Olympijského festivalu. Na palubě bude i Raškův vnuk a bývalý skokan na lyžích Jan Mazoch.

2. den na ZOH: první český bronz, rekordních 1 218 dronů a kukuřičný čaj
Video se připravuje ...

Profil Jiřího Rašky

Narozen: 4. února 1941

Zemřel: 20. ledna 2012

Olympijské hry: 1. na středním můstku, 2. na velkém můstku (1968)

Mistrovství světa: 2. na velkém můstku (1970)

Mistrovství světa v letech: 3. místo (1972), vítěz neoficiálního MS (1966)

Turné čtyř můstků: Vítěz (1970/1971), 2. místo (1967/1968, 1968/1969)

Další úspěchy: Světový rekordman (164 metrův roce 1969), Český lyžař století (v anketě Svazu lyžařů), laureát hlavní ceny Českého klubu fair play za celoživotní činnost (2005), v roce 2002 byl Klubem sportovních novinářů vyhlášen Sportovní legendou a získal Cenu Emila Zátopka

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud