Martin Hašek
12. února 2018 • 07:54

Pančochová odmítla létající cirkus a zastavila: Dala bych si hroznou hranu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciální Sport Magazín před domácím MS v hokeji: program, soupisky i exkluzivní rozhovor s Radimem Rulíkem
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PCHJONGČCHANGU | Bylo teď, anebo nikdy. Snowboardistka Šárka Pančochová měla v olympijském finále slopestylu za sebou povedenou většinu jízdy, ale čekal ji ještě poslední skok. Na něj se ale už nedostala. Ještě před ním si přibrzdila a nakonec zastavila. „Dala bych si hroznou hranu,“ vysvětlovala po závodě, který poznamenal nebezpečný nárazový vítr. Skončila šestnáctá.



Co bylo ve hře? Medaile asi ne, možná výsledek do pátého místa. Určitě dobrodružství s nejistým výsledkem.

Šárka Pančochová se blížila k poslednímu skoku, měla čas mrknout na větroměr. Už to vypadalo, že se rozjíždí na závěrečný skok. Pak ale přišla brzda a Pančochová se zastavila ještě před hranou.

„Koukala jsem na tu vlajku a taky podle pocitu… Člověk má nějaký pocit, jak jede rychle a ví za ty dny, co jsme jezdily, jak rychle má jet. Přišlo mi, že jedu pomalu, dala bych si hroznou hranu,“ vysvětlovala Pančochová. „To jsem nechtěla riskovat, to nemá smysl riskovat zdraví.“

Natěšené hlediště ve Phoenix Parku v Pokwangu překvapeně hučelo, když Pančchová, která jela jako úplně první, místo letu vzduchem poslední skok objela.

„Já jako trenér jsem ji tam očima tlačil, aby skočila. Ale já tam nejsem v tom místě. Nevidím, jak tam fouká,“ řekl reprezentační trenér Martin Černík. „Ona se rozhodla podle svého úsudku. Má za sebou taky pár zranění, přemýšlí trochu jinak, nejde do toho hlava, nehlava, jako když začínala. Já jsem si přál, aby skočila, bohužel neskočila. Je to její rozhodnutí, je to její zodpovědnost, jsou to její nohy. Musí na sebe ona dávat pozor.“

Pančochové váhání zapadlo do nejisté atmosféry, v němž finále slopestylu probíhalo. Pořadatelé kvůli silnému větru zrušili nedělní kvalifikaci a poslali všech 26 dívek do finále. V pondělí ráno se situace moc nezměnila a potvrdil i další průběh závodu, který poznamenaly časté pády.

„Když nedoskočíte, blbě vypadající pád může skončit v pohodě, ale malé přiblbé ťuknutí může znamenat přetřený zkřížený vaz a berle na půl roku,“ říká Černík. „Těžko se odhaduje, jestli by to bylo malý ťukanec, nebo velký. Jezdec si to musí vyhodnodit sám. Moc času na to nemá, Šárka se rozhodla takhle, já to musím jenom respektovat.“

Pančochová si už prošla několika vážnými zraněnými, na minulé olympiádě v Soči se proslavila prasklou helmou po děsivém pádu z výšky na hlavu. V létě byla na operaci ramen. Po ní se postupně dostává do formy a první jízda se jí do posledního skoku dařila.

„Nebylo to špatné. Možná to mohlo být top 5? Myslím, že jo, to by šlo. Je to škoda, byl to boj o přežití,“ řekla Pančochová.

Některé závodnice si stěžovaly, že se závod v takovém větru vůbec uskutečnil.

„Nemyslím, že to byla férová soutěž. Jsem trochu zklamaná organizátory, že nás do toho pustili. Spouta holek už se kvůli větru zranila,“ prohlásila favorizovaná Rakušanka Anna Gasserová, která skončila bez medaile.

„Nemám z toho dobrý pocit. Každý by byl rád, kdyby se to přeložilo na jiný den, kdy bylo pěkně,“ prohlásila Slovenka Klaudia Medlová.

V nebezpečných podmínkách většina závodnic rezignovala na snahu o náročnější skoky, salt moc k vidění nebylo. Gasserová se o ně pokusila, ale doplatila na to.

„Není to tady dnes ideální. Byl silný vítr, člověk nikdy nevěděl, jestli foukne zespodu, svrchu nebo zboku. Takže to bylo tak, že jedu na skok a koukám, jak vlajou vlajky a kam poletí,“ vysvětlovala Pančochová. „Je to škoda. Když už se na to kvalifikujeme takovou dobu, že to neposunuli třeba o jeden den. Chápu, že mají nasmlouvané televizní časy, ale priorita je, aby to vypadalo dobře. A tohle vypadalo hrozně, víceméně nikdo neodjel žádnou jízdu. Byla to špatná prezentace snowboardingu.“

Pančochová měla šanci ještě ve druhé jízdě, v ní ale upadla a skončila šestnáctá.

Šárka Pančochová si dojela pro šestnácté místo
Šárka Pančochová si dojela pro šestnácté místo

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud