22. února 2018 • 03:56

První olympijskou vítězkou v Big Airu je Rakušanka Gasserová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijskou vítězkou při premiéře snowboardové disciplíny Big Air pod pěti kruhy se stala Rakušanka Anna Gasserová. Úřadující mistryně světa a vítězka X-Games připravila v posledním ze tří skoků o zlatý double Jamie Andersonovou z USA, která už v Pchjongčchangu vyhrála slopestyle. Bronz získala teprve šestnáctiletá Novozélanďanka Zoi Sadowská Synnottová.



Andersonová, jež má ve sbírce zlato ze slopestyle i z minulých her v Soči, vedla po úvodních dvou ze tří finálových skoků. Třetí pokus se jí ale nepovedl a průběžné skóre 177,25 nevylepšila, neboť ve finále se započítávají dva nejlepší skoky. Šestadvacetiletá Gasserová oproti tomu úplně závěrečným pokusem závodu zapsala 96 bodů a díky celkovému skóre 185 bodů je poprvé olympijskou vítězkou.

"Před posledním skokem jsem už věděla, že mám jisté stříbro. Nebyla jsem si jistá, jestli to mám dát na jistotu a pokusit se stejným skokem vylepšit skóre, nebo mám riskovat a předvést ještě lepší trik. Nakonec jsem si řekla, 'Fajn, zkusím ten trik', a byla jsem strašně šťastná, když se mi ho podařilo ustát," uvedla rakouská vítězka.

Gasserová si tak vynahradila zklamání z větrem ovlivněného závodu ve slopestylu, v němž minulý týden obsadila až 15. místo, a vybojovala pro Rakousko vůbec první medaili v akrobatických snowboardových disciplínách. Finále Big Airu se původně mělo uskutečnit v pátek, ale pořadatelé ho právě kvůli špatné předpovědi přeložili na dnešek. Muži budou o medaile bojovat v sobotu.

Andersonová byla navzdory ztrátě zlata posledním skokem soutěže spokojená. "Mám z toho větší radost (než ze zlata ve slopestylu), protože jsme měly ideální podmínky a všechny holky mohly předvést maximum," uvedla sedmadvacetiletá Američanka, jež se stala první snowboardistkou, která vybojovala dvě medaile na jedněch ZOH.

České snowboardistky do dvanáctičlenného finále nepostoupily. Šárka Pančochová obsadila v pondělní kvalifikaci devatenácté místo, olympijská debutantka Vojáčková byla poslední šestadvacátá.

Ženy - finále:

1. Gasserová (Rak.) 185,00 b., 2. Andersonová (USA) 177,25, 3. Sadowskiová-Synnottová (N. Zél.) 157,50, 4. Iwabučiová (Jap.) 147,50, 5. Candrianová (Švýc.) 140,25, 6. Norendalová (Nor.) 131,50, 7. Fudžimoriová 122,75, 8. Onicukaová (obě Jap.) 119,00, 9. O'Brienová (Kan.) 113,25, 10. Marinová (USA) 93,25.

13. den na ZOH: Francouz jako Hašek, dejá vu z Nagana a noční můra Ester
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud