23. února 2018 • 18:13

V 17 letech získal zlato a končí kariéru! U filmů si Gerard vydělá víc

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrát zlatou medaili na olympiádě? Zážitek na celý život a opojný pocit slávy, jenž se sportovcem nese do smrti. Ne však pro Reda Gerarda, teprve sedmnáctiletou snowboardovou senzací z Pchjongčchangu. Jen co zvítězil v disciplíně slopestyle, přispěchal s novinou, že svoji budoucnost vidí u natáčení digitálních filmů. Američané se tak nejspíše nedočkají nového Shauna Whitea.



Pro většinu sportovců je vítězství na olympijských hrách splněný sen, což určitě platí i pro Reda Gerarda. Jenže teenager z Ameriky překvapivě uvažuje do budoucna. „Po tomhle úspěchu se chci vydat cestou natáčení digitálních filmů,“ rozvykládal se Gerard o svých plánech.

Během disciplíny slopestyle, tedy jízdy ze svahu přes překážky, předvedl dechberoucí výkon. Po zásluze slavil suverénní triumf. Ihned se o něm začalo mluvit jako nástupci fenomálního Shauna Whitea. O to větší šok byl pro zámořské experty, když stále ještě středoškolák oznámil po zlaté jízdě konec.

Red Gerard s americkou vlajkou na olympiádě
Red Gerard s americkou vlajkou na olympiádě

Cesta na prkno pro něho přitom nebyla jednoduchá. Vyrůstal v Clevelandu. Hlavními sporty ve městě, které proslavil LeBron James, jsou pochopitelně basketbal a baseball. Navíc Gerard vyrůstal v obležení šesti sourozenců. I přesto se na prkno postavil již ve dvou letech a svým talentem postupně vynikal. Proto se jeho matka rozhodla na zkoušku přestěhovat do horské oblasti Breckeridge nedaleko Denveru, aby jako sedmiletý měl šanci se zlepšit. A bylo to správné rozhodnutí.

První FIS juniorské mistrovství absolvoval v roce 2015, kde senzačně skončil čtvrtý. A o dva roky později se představil na světovém šampionátu, na kterém dokonce dokázal vyhrát. Další úspěch, a to rovnou ten největší, přišel právě na olympiádě v Koreji. Jako vůbec první olympionik narozený v novém tisíciletí získal zlato a zároveň se stal vůbec nejmladším americkým snowboardistou, co kdy získal medaili. I přesto se rozhodl, že profesionální kariéru opustí.

Za odchodem ze soutěžení stojí slabé finanční odměny. Raději si chce věnovat natáčení digitálních filmů ze snowboardu, které ho nadchly. I díky tomu, že si může přijít od 50 tisíc dolarů až jeden milion dolarů za rok (od jednoho až do 20 milionů korun).

Naopak za zlatou medaili si podle amerického sazebníku přijde pouze na 37 500 dolarů (necelých 800 tisíc korun). V porovnání například s českými odměnami, kdy si zlatá Ester Ledecká vyjela na lyžích 1,75 milionu korun, je to necelá polovina. A navíc ZOH jsou jednou za čtyři roky.

Ani profesionální kariéra není žádné terno. Většina jezdců si vydělá víc peněz učením snowboardingu než závoděním a to konkrétně až 31 000 dolarů (640 000 tisíc korun) ročně. Mezi další zdroje peněz patří závody mistrovství světa, které vyplácí nejlepším dvaceti 100 tisíc dolarů (2 miliony korun) plus první obdrží dalších 40 tisíc dolarů (přes 800 tisíc korun). Podobně na tom jsou X games, kde se rovněž závodníci mohou těšit z pěticiferných částek.

Je tedy zřejmé, že i kdyby se talentovaný Gerard dokázal pravidelně umisťovat na nejvyšších příčkách, tolik peněz jako za klipy by si nevydělal. Výjimkou je legendární snowboardista Shaun White, ten si přišel na jmění 40 milionů dolarů (824 milionů korun) ještě před třicátými narozeninami. Nutno dodat, že výraznou částku výdělku však tvoří příjmy z reklam a od sponzorů.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud