9. února 2014 • 04:59

Sport odpovídá na otázky: Do branky Kovář, Jágr dorazí strhaný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo se postaví do české klece proti Švédům? V jakém stavu dorazí do Soči Jaromír Jágr? Nakolik se vyplatí Petr Nedvěd? Ukočíruje svůj tým kouč Hadamczik? A způsobí Čechům potíže velké hřiště pod Kavkazem? Kolem zatím rozkouskovaného národního týmu se rojí mnoho otázek, na ty nejdůležitější deník Sport odpovídá.



Koho kouč pošle do branky?
Jakuba Kováře


Zdá se to být téměř jisté. Až se ve středu večer elitní formace národního týmu rozestaví na úvodní vhazování proti Švédům, vzadu za ní bude stát Jakub Kovář, momentálně dvakrát po sobě vyhlášený nejlepším brankářem KHL. Kouč Alois Hadamczik už je o gólmanovi pro první zápas rozhodnutý, byť svou volbu zatím neoznámil a podle všeho řešení neznají ani samotní brankáři.

Indicie ale směřují k opoře Jekatěrinburgu, nejvytíženějšímu ochránci reprezentačního brankoviště v této sezoně, který zazářil čistým kontem proti Finsku na předvánočním Channel One Cupu a životní fazonu pak nabral i v klubu.

„Jsem zastáncem toho, ať dostane na turnaji přednost ten, kdo má formu a navrch nějaké zkušenosti, což obzvlášť Kovář má,“ komentoval brankářskou situaci pro Sport legendární Dominik Hašek a připomněl, že majitel dvou bronzů ze světových šampionátů už týmu pomohl na mistrovství v roce 2012, kdy ve čtvrtfinále pomohl týmu vyřadit nadupané domácí Švédy. Teď by si proti nim měl připsat další velký zápas.

Ondřej Pavelec, původně uvažovaná jednička a hrdina bronzového mužstva z MS 2011, navíc dorazí z Winnipegu, přesněji z utkání v St. Louis, až v pondělí. Dostane čas se zaklimatizovat a až v pátek (Lotyško) a sobotu (Švýcarsko) přijdou na řadu dvě partie ve dvou dnech, s Kovářem se zřejmě prostřídají. Alexander Salák by měl plnit roli trojky.


Bude to klapat Jágrově lajně?
Ano


Málo platné, i když mu během Her začne běžet 43. rok života, bude to opět Jaromír Jágr, na koho se bude spoléhat v klíčových okamžicích zápasů. Hokejový Terminátor ke své ideální funkčnosti potřebuje podporu parťáků z lajny, proto ho Alois Hadamczik obloží souputníky, s nimiž předvedl nejblyštivější reprezentační podívanou posledních let na šampionátu v Bratislavě.

Na centru Tomáš Plekanec, schopný chytit se Jágrovy myšlenkové úrovně, navíc spolehlivý směrem dozadu. Ti dva rozdávali radost i při výluce NHL v kladenském dresu. Nalevo pak Roman Červenka, drzoun s dynamitem v zápěstí, s nímž si maestro vyhověl během angažmá v Omsku. Je předpoklad, že jim to společně pošlape i proti nejsilnějším protivníkům.

Tomáš Plekanec: „Doufám, že zase najedeme na spolupráci, která nám v minulosti šla. Hlavně, aby všechno fungovalo T„ nš v danou chvíli během turnaje.“


Jakým stylem budou Češi hrát?
Pečlivě odzadu


Výrok kouče Hadamcika pochází z minulého ročníku, ale dal by se použít na uplynulé sezony bez výjimky. Češi pod současným trenérem až na výjimky předvádějí spolehlivé výkony v defenzivě, pomáhají svým často skvělým brankářům k obdivuhodným turnajovým statistikám. Právě s důrazem na takové naladění stavěl Hadamczik i sestavu pro Soči.

Hráče, kteří ho třebana posledním šampionátu nepřesvědčili o své vůli myslet v první řadě na záda, spíše opomněl. Daní za neprostupnou obranu ovšem bývá až moc často bezzubý útok.

Jágr, Plekanec, Krejčí či Židlický jistě něco alespoň při přesilovkách vymyslí, nečekejte ale pompézní útočný orchestr. Národní tým se proti světové elitě bude pokoušet zápasy především „ukopat“, což zvládá.

Alois Hadamczik: „S průměrem jedné a půl vstřelené branky A„ jsme skončili v Euro Hockey Tour druzí, js což značí výbornou práci gólmanů c a celého týmu v obraně. Ale koncovka byla žalostná.“


Podepíše se na hráčích KHL dlouhá přestávka?
Ne


Dva týdny v nejlepším případě, spíš déle. Tak dlouho bude trvat, než olympionici z KHL odehrají další utkání od chvíle, kdy se jejich soutěž přerušila. Nějakou dobu se museli připravovat doma. Dlouhá přestávka nastala hlavně na přání Rusů, kteří si následně uspořádali intenzivní tréninkový kemp na luxusní báze v Kazani.

V českém týmu je z KHL pětice nominovaných, z toho dva gólmani. I přímo v Soči teď evropská část výběru trénuje s dosti osekanými možnostmi. Bude to na startu turnaje hráče omezovat? Jak koho… Brankář Jakub Kovář při čtvrtečním odletu tvrdil, že mu volné dny příjemně utekly, aniž by mu přišla pauza moc dlouhá, navíc se prý perfektně připravil s mužstvem hradeckého Mountfieldu. Jestli někdo z pole bude potřebovat chvíli na rozehrání, většina týmu, rozjetá z NHL, ho strhne s sebou. Zápasová mezera by se tedy neměla výrazně projevit.

Roman Červenka: „Pauza přijde vhod, doma přijdu na jiné myšlenky. Možná mi herní vytížení malinko bude chybět, ale zase věřím, že budu dobře připravený a odpočatý.“ R„ mmž Bude velké hřiště problém?


Bude velké hřiště problém?
Nebude


Otřepaný příměr o letišti tentokrát vážně sedí. Rusové při konstrukci hrací plochy v aréně Bolšoj Ice Dome moc rádi využili evropských parametrů ledu, aby co nejvíc vyhovoval jejich technickému hokeji, kdežto zámořská přímočarost se rozmělní v metrech šířky navíc. Pozvolné tribuny chladného chrámu v Soči navíc prostor opticky zvětšují, hlavně obránci zvyklí na hru v NHL to budou mít k mantinelům o pěkných pár kroků dál.

Alois Hadamczik právě i proto poskládal soupisku z dobrých bruslařů, přednost tak třeba dostal Aleš Hemský před Jiřím Hudlerem nebo se v obraně nedostalo na ranaře Romana Poláka či defenzivního buldoka Jana Hejdu. Vhodnějších jmen pro široký led nebylo moc k dostání.

Petr Nedvěd: „V téhle hale vjedeš do rohu a za týden se budeš vracet nazpátek. Bude to hodně o bruslení.“


Bude mít kouč tým pevně v rukách?
Ano. Proto ta nominace…


Těžší období pro Aloise Hadamczika pominulo. Měsíc vyhrocených diskusí po kontroverzní nominaci uplynul, třetina armády už je v Soči a pozítří bude parta kompletní. A až na Hertlovo či Sobotkovo vynucené vyřazení taková, jakou si kouč představoval.

Soupiska je prosta jmen, u nichž by hrozily jisté třenice. Ne snad, že by případné povolání (či spíše zamítnutí) Jiřího Hudlera vyvolalo bouři v kabině, ovšem popisovat nynější vztah útočníka Calgary vůči Patriku Eliášovi jako vlídný, to je čirá bláhovost. Ač se Hudler oficiálně nevyjadřuje,

informace Sportu hovoří o tom, že je na Eliáše, autora výroků o nemožnosti krajanova zařazení do elitních dvou formací, mírně řečeno naštvaný. I z toho důvodu se po Sobotkově zranění kolene dostalo na Martina Erata. Hudler by dostal Hadamczikův telefonát až ve chvíli, kdyby y si nestihl dát do kupy pochroumaný kotník Aleš Hemský.

Což se však nestalo. Trenér Hadamczik k bude v Soči těžit z vědomí, že důležité lídry jako Eliáše či Židlického, Kaberleho má na své straně. . Pevný vztah jej váže i k Jágrovi. Ale i tyto vazby musí být podpořené výsledky.


 

Jakou roli v týmu sehraje Petr Nedvěd?

Důležitější než se zdá


Ne, Petr Nedvěd nebude patřit mezi tři nejvytěžovanější české útočníky, od kouče však jistě dostane prostor do přesilovkových situací, a pokud se v nich uchytí, zařadí se mezi klíčovou obsluhu hry v početní převaze. Na střídačce bude nachystaný na řešení speciálních úkolů, včetně super důležitých vhazování.

Sám veterán ví, že ho reprezentační kouč nebude chtít uštvat v bruslařských závodech. Nicméně důvěra Aloise Hadamczika v Nedvědovy schopnosti je značná a muž s číslem 93 má solidní jistotu, že jej trenér neodpraví mezi náhradníky při případných úvodních nezdarech.

Petr Nedvěd: „Na olympiádě vezmu jakoukoli roli, P„ kterou po mně trenér bude chtít.“


Nastoupí Češi hned v očekávaném složení?
Nejspíš ne


Z jistých náznaků a dosud utajovaných informací vyplývá, že by ve středeční premiéře proti Švédsku nemuseli nastoupit někteří hráči z NHL, s nimiž se přitom počítá do základní sestavy. Alois Hadamczik zřejmě počítá s jistou únavou hráčů a hlavně s malou zkušeností některých povolaných s hokejem

na velkém kluzišti. Je docela reálné, že se první utkání nebude týkat například zadáka Radko Gudase a že do útoku naskočí z pozice č. 14 Jiří Novotný, možná rovněž na úkor hráče Tampy Bay Ondřeje Paláta. Nehledě na již zmíněnou vizi s uvažovaným odpočinkem pro Ondřeje Pavelce.

Jiří Novotný: „Jsem otevřený všemu. Jsem nadšený už J„ jen z toho, že na olympiádu jedu.“


Unaví hráče cesta ze zámoří?
Bez pochyb, hlavně Jágra


Včera doma proti Edmontonu, dnes ve Washingtonu, pozítří v letadle z New Yorku, v pondělí přistání v Soči. Extra náročný program čeká hráče Devils v těchto a příštích dnech. Do Ruska se rozhodně nevypraví čerství a v jakém stavu doletí do dějiště Her, to je velkou záhadou.

To zejména platí pro Jaromíra Jágra, jenž při dálkových přeletech trpí, ze všeho nejvíc pobyt v letadle odnášejí jeho záda. Dva víkendové zápasy (s Chicagem, v Dallasu) bude mít v nohách i duo Phoenixu Zbyněk Michálek a Martin Hanzal. Hráče z NHL vypravuje na svoje náklady tamní hráčská asociace, vysilující cesta do Evropy se navíc neobejde bez dlouhého čekání na sletovém místě v New Yorku.

Tomáš Plekanec: „Čeká mě 6 hodin na letišti v New Yorku a pak 11 na cestě do Soči. To jsem zvědavý…“

Titulní strana Nedělního Sportu Titulní strana Nedělního SportuFoto Sport

Roman Červenka by měl být na olympijském turnaji v Soči parťákem Jaromíra Jágra v prvním útoku
Roman Červenka by měl být na olympijském turnaji v Soči parťákem Jaromíra Jágra v prvním útoku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud