19. února 2014 • 16:02

Ze Sáblíkové je LEGENDA! Skvěle obhájila zlato na 5000 metrů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Famózní! Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na hrách v Soči obhájila olympijské zlato v závodě na 5000 metrů, což se žádnému českému sportovci na zimních hrách ještě nepodařilo. Na nejdelší ženské trati triumfovala časem 6:51,54 a nechala za sebou o 2,74 sekundy Nizozemku Ireen Wüstovou. Třetí skončila další nizozemská reprezentantka Carien Kleibeukerová.




"Když jsem viděla před startem, kolik je tady lidí, cítila jsem strašnou nervozitu. Navíc jsem samozřejmě nechtíc viděla celou rodinu. Mžourala jsem do hlediště, když jsem se rozjížděla, tudíž psychicky hodně náročné okamžiky. Ale je to paráda," radovala se Sáblíková.

Šestadvacetiletá rychlobruslařka ke stříbru z tříkilometrové trati přidala nejcennější medaili a svoji olympijskou sbírku rozšířila o celkově třetí zlato a pátý cenný kov.

"Už když jsem dnes odcházela z pokoje, tak jsem slíbila stříbrné medaili, kterou jsem tady získala na trojku, že jí přivezu sestřičku," usmívala se česká reprezentantka, jenž se zařadila po bok Věry Čáslavské, Emila Zátopka a Jana Železného, kteří také dokázali vybojovat tři zlaté medaile na olympijských hrách.

Čeští sportovci získali na těchto hrách již osm medailí, jedná se tedy o nejúspěšnější zimní olympiádu v historii ČR. V doposud rekordním Vancouveru získali Češi šest cenných kovů.

Když Sáblíková s Wüstovou přišly na řadu, byla v čele Kleibeukerová, která pětku zvládla ve velmi kvalitním čase 6:55,66. Světová rekordmanka sice za soupeřkou v předposlední rozjížďce v úvodu zaostávala, ale obě zajížděly rychlejší mezičasy než průběžně vedoucí závodnice. Sáblíková se Wüstové postupně začala přibližovat a dostala se před ni zhruba tři a půl kola před cílem. Strojovým tempem pak náskok navyšovala až na bezpečný odstup téměř tří sekund.

V cíli se Martina Sáblíková chopila české vlajky a jela poděkovat fanouškům
V cíli se Martina Sáblíková chopila české vlajky a jela poděkovat fanouškům

Sáblíkové gratulovali Samková i další sportovci

"Když jsem viděla, co zajela Kleibeukerová, tak mě to trochu vyděsilo. Trenér ale říkal, že mám na 6:52. Říkala jsem si, že tři vteřiny jsou dost, ale nikdo neví, co se stane, jak se mi pojede," přiznala Sáblíková, která před rokem na MS v Soči na stejné trati zajela čas 6:54. A odhad kouče Petra Nováka se opět ukázal jako přesný.

Pořadím na medailových postech mohly poté zamíchat v závěrečné dvojici německá veteránka Claudia Pechsteinová a další ze silné nizozemské reprezentace Yvonne Nautaová. Ty však na nejlepší nestačily a zařadily se na páté a šesté místo. Ještě před jejich projetím cílem se tak mohla Sáblíková obejmout s trenérem a následně se začít radovat.

Přímo na ploše se pak objímala s maminkou Evou, která stejně jako otec, bratr, babička a dědeček její vystoupení sledovali přímo v Adler Areně. "Bylo to dojemné. Nic jsme si ale neřekli, jen jsme se objímali," uvedla Sáblíková.

Trenér Novák v té době již na ploše líbal zlaté nože na jejích bruslích. "Jsou už třikrát zlaté," radoval se Novák, který byl maximálně spokojený. "Martina jela přesně podle plánu. Víc k tomu není co dodat," řekl Novák.

Prakticky hned po závodě Martině Sáblíkové ke skvělému úspěchu na Twitteru gratulovala Eva Samková , která v Soči vybojovala pro Česko první zlato ve snowboardcrossu. Přidali se i další čeeští sportovci.

 

 

 

Přehled nejúspěšnějších českých sportovců v historii OH (podle hodnoty medailí)
Věra Čáslavská (sportovní gymnastika) 7 4 0 11
Emil Zátopek (atletika) 4 1 0 5
Martina Sáblíková (rychlobruslení) 3 1 1 5
Jan Železný (atletika) 3 1 0 4
Jan Brzák (rychlostní kanoistika) 2 1 0 3
Josef Holeček (rychlostní kanoistika) 2 0 0 2
Martin Doktor (rychlostní kanoistika) 2 0 0 2
Štěpánka Hilgertová (vodní slalom) 2 0 0 2
Barbora Špotáková (atletika) 2 0 0 2

Rychlobruslení: Ženy - 5000 m:

1. Sáblíková (ČR) 6:51,54, 2. Wüstová 6:54,28, 3. Kleibeukerová (obě Niz.) 6:55,66, 4. Grafová (Rus.) 6:55,77, 5. Pechsteinová (Něm.) 6:58,39, 6. Nautaová (Niz.) 7:01,76, 7. Hemmerová (Nor.) 7:04,45, 8. Beckertová (Něm.) 7:07,79, 9. Černovová (Rus.) 7:08,71, 10. Fudžimuraová (Jap.) 7:09,65.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud