Martin Hašek
16. listopadu 2021 • 12:25

Luxus pro koně za stamiliony. Jak se O2 arena se chystá na Prague Playoffs

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kulisy galashow světového parkuru už jsou téměř připraveny. Okolí pražské O2 areny zaplnily stany s luxusními stájemi pro drahocenné koně za stamiliony, do samotné haly už se naváží speciální písek a grandiózní světelná paráda už je taky na místě. Od čtvrtka do neděle se pak při Prague Playoffs předvedou nejlepší světoví jezdci včetně Anny Kellnerové. „Každý si tam najde své,“ věří sportovní ředitelka akce Markéta Šveňková.



Stopy bot jsou na mokrém písku uprostřed opracoviště sotva znát. Tohle totiž není písek, jaký znáte z dětských pískovišť.

„Povrch pro koně obsahuje i kousky textilie a vlákno. Když se textilie namočí, povrch drží pohromadě, vytvoří správnou pružnost,“ vysvětluje Markéta Šveňková.

Speciální směs museli pořadatelé dovézt do Prahy čtyřiceti kamiony z Německa. Od konce minulého týdne ho pak přesouvali do menší haly O2 universum na tzv. opracoviště, kde se koně rozehřívají před závody, a pak i na plochu samotné O2 areny.

„Písek jsme si uskladnili a postupně ho navážíme do arény. Je to speciální směs, která bohužel v České republice není k dispozici. Je velmi náročné takovou směs připravit. Tento povrch je lety prověřen na různých světových závodech,“ líčí šéf organizačního výboru Jan Andrlík.

Hokejová Sparta hrála v O2 areně naposledy 20. října a právě je uprostřed devítikolového venkovního tripu. Místo extraligového hokeje arénu ovládly dvě sportovní akce globálního významu. Dva dny po finiši tenisového BJK Cupu začaly kolem haly práce na stavbě stanů, v nichž bude během Prague Playoffs v mobilních stájích ubytováno kolem 240 koní, včetně hvězdného Explosiona W, jenž s Britem Benem Maherem vyhrál olympiádu. Nebo klisny Catch Me If You Can Old, na níž pojede za tým Prague Lions reprezentantka Anna Kellnerová.

Koně budou rozděleny do čtyř prostorných stanů. V pondělí po obědě ještě v jednotlivých boxech ležely nevybalené kartony dřevěných hoblin, fialové koberečky už ale byly na místě.

O2 arena se připravuje na Prague Playoffs
O2 arena se připravuje na Prague Playoffs

„Ve všech boxech musíme mít koberce, aby se koně nedostali dolů na podloží, rádi hrabou,“ usmívá se Andrlík. „Hobliny dáváme speciální, určené pro koně a vystýlání boxů. Jsou silnější, nejsou tolik prašné, jsou to hobliny z pravého dřeva.“

Ve stanech funguje vzduchotechnika, která díky agregátu na lehký topný olej dodává do stájí teplo.

„Na každou sekci máme termostat, můžeme teplotu regulovat, jak určí stájový manažer, nebo jak to cítí jezdci a ošetřovatelé koní. Běžně bývá ve stájích teplota kolem osmnácti stupňů,“ vysvětluje Andrlík.

Speciální písek nejdřív pokryl opracoviště, v pondělí odpoledne ho ale pořadatelé postupně naváželi i na hlavní plochu v O2 areně. „Jsme mírně v předstihu, to je vždy lepší situace,“ pochvaloval si Andrlík.

V O2 areně už je nainstalováno vše důležité pro výraznou audiovizuální show, která k Prague Playoff s už třetím rokem patří. Už pár dní před startem po ploše létaly světelné znaky týmů, které budou v Praze bojovat o titul v tzv. Super Cupu.

Do něj se probojovalo šestnáct nejlepších družstev základní části série Global Champions League, z šestého místa postoupili i Prague Lions, za které jezdí Anna Kellnerová.

Ve čtvrtek půjdou do boje týmy od pátého do šestnáctého místa pořadí základní části, v sobotu se osm z nich potká v semifinále se čtyřmi nejlepšími z dlouhodobého pořadí ligy. Finále je pak určeno pro šest top týmů.

Prague Lions v roce 2018 vypadli už ve čtvrtfinále kvůli slavné nehodě špičkového jezdce Pedera Fredricsona, jehož kůň odmítl skočit překážku ve tvaru české vlajky. Před dvěma lety scházelo Lions jen pár sekund k postupu do finále.

„Určitě se to zlomí a určitě tomu pomůže podpora českých fanoušků, kteří přijdou fandit a podpořit tým. Lions mají mnohem větší šance, než tomu bylo v roce 2019. V současné době je náš tým na šesté pozici a na posledním kole v Šamoríně byl druhý,“ připomíná Šveňková.

Kellnerová bude jedinou Češkou na startu týmového Super Cupu. Další reprezentanti Aleš Opatrný, Kamil Papoušek, Ondřej Zvára a Vladimír Tretera ale dostali divoké karty k elitním pětihvězdičkovým závodům, které se od čtvrtka do neděle konají v O2 areně každý den. Bez české účasti bude jen sobotní Super Grand Prix, individuální finále sezony.

Dalším tahákem má být doprovodná show, do níž patří exhibice v horseballu, hře na koních s prvky basketbalu či ragby, kaskadéři na koních v tzv. trick ridingu nebo jízda čtyřspřeží.

„Show činí Prague Playoffs tak jedinečnými, není to jen sport, ale i zábava a event pro celou rodinu,“ upozorňuje Andrlík.

Vstupenky jsou stále k dostání. Ve chvíli, kdy bylo jasné, že akci nezastaví koronavirová opatření, začaly však z pokladen mizet rychleji. Do O2 areny se během Prague Playoff s každý den vejde 11 000 lidí.

„Zájem je v posledních dnech veliký. Lidé si až teď na poslední chvíli vstupenky dokupují, byli opatrní, aby k něčemu nedošlo. Očekáváme, že ve víkendových dnech budeme mít kolem osmi tisíc diváků, ve čtvrtek a v pátek o něco méně,“ plánuje Andrlík.

PROGRAM PRAGUE PLAYOFFS

ČTVRTEK
15.00 CSI5* 1.45/1.50 m
17.40 Horse Gala Show
18.20 Zahajovací ceremoniál GCL
20.00 CSI5* 1.55/1.60 m (čtvrtfinále GCL Super Cupu)

PÁTEK
09.00 CSI2* 1.30 m
12.00 CSI2* 1.40/1.45 m
14.30 CSI5* 1.50 m
17.05 Horse Gala Show
18.55 Zahajovací ceremoniál GCL
20.00 CSI5* 1.60 m (semifinále GCL Super Cupu)

SOBOTA
09.00 CSI2* 1.35 m
12.25 CSI2* 1.45 m
14.35 CSI5* 1.50 m
17.35 Horse Gala Show
18.05 Zahajovací ceremoniál LGCT
20.00 CSI5* 1.55/1.60 m (LGCT Super Grand Prix – 1. kolo)
21.55 CSI5* 1.55/1.60 m (LGCT Super Grand Prix – 2. kolo)

NEDĚLE
09.00 CSI2* 1.35 m 11.45 CSI2* 1.45 m
13.35 Horse Gala Show 14.40 Zahajovací ceremoniál GCL
15.30 CSI5* 1.60 m (finále GCL Super Cupu – 1. kolo)
17.15 CSI5* 1.60 m (finále GCL Super Cupu – 2. kolo)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud