14. října 2019 • 09:03

Slzy štěstí, sdílené emoce. Klub iSport zažil díky Theophilovi triumf

Autor: bda, nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlastnictví dostihového koně je drahá záležitost, kterou si mohou dovolit jen vybraní. To je bohužel názor, který ve společnosti převládá, ale především na britských ostrovech jsou tisíce příznivců, kteří se sdružují v různých syndikátech a dostihových klubech, aby za lidové částky mohli spoluvlastnit dostihového koně. Prožívat radost i smutek nad jednotlivými starty je vzrušující, sdílená radost i smutek jsou o to větší a emotivnější. To je případ i letošního vítěze Velké pardubické Theophila.



Stačí se podívat do anglického či irského dostihového programu překážkových dostihů a téměř v každém klání na vás vykoukne mezi majiteli nějaký dostihový klub nebo syndikát. Někdy na závodiště přijedou mikrobusem, jindy několika autobusy.

„Já jsem to sám zažil na vlastní kůži v irském Punchestownu, jednoho koně tam přijeli podporovat tři autobusy majitelů a on zrovna vyhrál, tak daleko u nás ještě nejsme,“ sděloval spokojený trenér Josef Váňa, který před čtyřmi roky souhlasil s myšlenkou založení dostihového klubu pod patronátem iSportu. „Byla to sranda se na ty spolumajitele dívat, jak to dovedli oslavit,“ dodal k irské zkušenosti Váňa.

První syndikáty a dostihové kluby začaly vznikat v České republice v devadesátých letech dvacátého století, ovšem do dnešních dní se syndikátů a podobných klubů mnoho neurodilo. Stále jsou to, na rozdíl od dostihově vyspělých zemí, výjimky. Především na britských ostrovech je ovšem tato forma vlastnictví naprosto běžná, vítězné emoce i nervy před a během dostihu jsou mnohem větší a intenzivnější. Josef Váňa je přesvědčen, že by takových spolků, jako je Dostihový klub iSport, mohlo být více.

„Právě syndikát je možnost, jak si každý obyčejný člověk může splnit svůj sen, že vlastní koně a může mu fandit na tribunách.“

Štastný Váňa slaví jedenáctý trenérský triumf. Takových syndikátů by mělo být víc, chválí legendární žokej
Video se připravuje ...

V neděli odpoledne si čtyři desítky členů Dostihového klubu iSport mohly zažít radost největší. Vítězství ve Velké pardubické.

Na britských ostrovech jsou syndikáty a kluby naprosto běžnou záležitostí, proto jsou překážkové dostihy tak populární, i když se konají v zimních měsících, kdy vládne slota a chlad. Autobusy s členy a příznivci doslova křižují britské ostrovy každý týden, aby byly u toho, když je jejich kůň na startu.

Dostihový klub iSport-Váňa má za posledních 24 hodin 30 nových členů >>

Nedělní dostih sledoval v Pardubicích i britský agent James Fry, který má se syndikáty a dostihovými kluby velké zkušenosti. „Dva koně mám s pár lidmi v malé skupince, ale mám i pět koní v syndikátu, který má tři tisíce členů. Na každého koně platím padesát liber, je to jediná platba za celý rok.“ Podobně to mají i spolumajitelé Theophila, jejich příspěvek je od 1500 korun do 3000 tisíc za rok.

Dostihový klub iSport.cz

Veřejnosti otevřený klub, největší syndikát v zemi, který sdružuje přes sto členů, si pronajímá devítiletého hnědáka Theophila od trenéra Josefa Váni. Kůň běhá za stáj Dostihový klub iSport-Váňa, registrovanou u Jockey clubu.

JAK SE STÁT ČLENEM?
Přihlásit se můžete ihned na stránkách www.dkfans.cz

KOLIK ČLENSTVÍ STOJÍ?
V letošní sezoně je jednotlivé členství za 1500 korun, párové za 2000 korun a rodinné za 3000 korun.

Trojnásobný vítěz Velké pardubické Bartoš v slzách: V cíli jsem myslel na rodinu
Video se připravuje ...

 

5975560:gallery:true:true

Theophila vlastní syndikát s více než stovkou členů
Theophila vlastní syndikát s více než stovkou členů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud