Martin Hašek
10. října 2023 • 13:45

Sázkovky na Pardubické prohrály. Za Sacamira tipér bral přes 200 tisíc

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze sázení na dostihy se v Česku stává nový fenomén. Počet sázek neustále roste a trend se potvrdil i při nedělní Velké pardubické. Sázkové společnosti vyplatily výhry i ve stovkách tisíc. „Celkově byli letos na Velké pardubické úspěšní sázkaři, kteří nad Tipsportem v celkovém součtu výrazně vyhráli,“ přiznal Václav Sochor, vedoucí oddělení komunikace Tipsportu.



Zatímco ve světě je sázkový provoz přímo propojen s financováním dostihů, v Česku sázky dlouhodobě strádaly, do značné míry i kvůli podobě loterijního zákona. Teď se situace mění aspoň v tom, že sázky na dostihy každým rokem rostou a druhý říjnový víkend s Velkou pardubickou k tomu opět výrazně přispěl.

„Tipsport přijal na pardubický dostihový víkend sázky za 22,2 milionu korun (vloni to bylo 17,4 milionu). Z toho lidé vsadili přímo na závodišti 8,8 milionu Kč, další sázky pak společnost přijala online a na svých klasických kamenných pobočkách,“ uvedl Sochor. „Na samotnou 133. Velkou pardubickou nabral Tipsport sázky za 11,7 milionu, z toho na závodišti 3,7 milionu korun. Na každou sázkovou přepážku Tipsportu na závodišti v Pardubicích (bylo jich otevřených 94) vychází skoro 500 vsazených tiketů za víkend.“

Nejvyšším vkladem na tiket na Velkou pardubickou bylo 56 500 korun v kurzu 4:1 na výhru Sacamira, což majiteli tiketu přineslo výhru 226 tisíc korun. Další výrazná trefa přišla na tiketu za 10 tisíc korun, kde byly dvě příležitosti: Sacamiro vítěz – kurz 4:1 a Talent do 3. místa – kurz 2,7:1, takže celkový kurz 10,8:1 a výhra 108 tisíc korun.

„I celkově byli letos na Velké pardubické úspěšní sázkaři, kteří nad Tipsportem v celkovém součtu výrazně vyhráli. Bylo to hlavně tím, že zvítězil favorizovaný Sacamiro a další z favoritů Talent doběhnul druhý,“ vysvětlil Sochor.

Velkou pardubickou ovládl favorit Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem
Velkou pardubickou ovládl favorit Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem

Nárůst pozoruje i konkurenční Fortuna, která v rámci celého dostihového dne přijala vklady za zhruba 11 milionů korun.

„Naprostá většina z této částky pak směřovala na hlavní dostih dne Velkou pardubickou. Kursovým favoritem před startem závodu byl s kursem 4,15:1 Sacamiro, následovaný Talentem (7:1) a Aganem (7,5:1). Na Sacamira směřovalo nejvíce z vkladů na celkové vítězství,“ uvedl Petr Šrain, PR manažer Fortuny. „To, že dostih v podstatě dopadl podle papírových předpokladů, rozhodně nahrálo sázkařům. Celková bilance tak dopadla mírně v jejich prospěch.

Ve Fortuně jeden sázkař vsadil na výhru Sacamira v kurzu 4,2:1 a díky vkladu 35 tisíc korun si připsal výhru 147 tisíc korun.

„Další z klientů pak až na jednu výjimku strefil vítěze všech sedmi dostihů dne, díky čemuž si za vsazené tři stovky připsal výhru přes 35 tisíc korun. A další z klientů správně natipoval umístění hned čtyř koní z pěti nejvýše postavených, díky čemuž si připsal výhru za vsazenou stovku 12 230 korun,“ uvedl Šrain.

Na celou domácí dostihovou sezonu přijal Tipsport sázky za 82,6 milionu korun. Do konce sezony zbývá 6 dostihových dnů, takže sázkovka očekává, že se za rok přiblíží 100 milionům. Vloni to bylo za celou sezonu na dostihových sázkách přijato 81 milionů korun. Navzdory patrné stagnaci tuzemského sázkového trhu tak dostihy v oblibě sázkařů nadále rostou.

Pořád je ale kam růst, jak ve srovnání s fotbalem či hokejem v Česku, tak s poměry v zahraničních dostizích.

„Japonský dostih Arima Kinen na 2500 metrů o 765 milionů jenů (5,4 mil eur) má v Japonsku podobné postavení jako Velká pardubická v Česku. Je tradicí a sázejí na něj i lidé, kteří se normálně o dostihy nezajímají,“ vysvětluje Sochor. „V poměrech 125miliónového Japonska to znamená, že Arima Kinen je nejsázenější dostih na světě a obrat na tento ročník dostihu byl 52 miliard jenů, což je 368 milionů eur – 8,9 miliardy korun.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud