18. července 2018 • 15:43

Boj o 7 zlatých! Fuksa chce na mistrovství světa i s bratrem

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to, že sbírá zlato na vlastní sochu! Kanoista Martin Fuksa má v sezoně za sebou čtyři vítězství ve Světovém poháru a dvě na mistrovství Evropy. Jenže pořád nemá dost. Na víkendovém mistrovství republiky v Račicích chce zaútočit na unikátních sedm triumfů. Na deblu s mladším bratrem Petrem pak chce bojovat o nominaci na mistrovství světa.



Důležitou zkoušku před srpnovým světovým šampionátem si Martin Fuksa pořádně opepří. Má v plánu startovat na dvoustovce, pětistovce i na kilometru na singlu a na deblu s bratrem Petrem. Oba si pak sednou i do čtyřkánoe s nymburskými parťáky Danem Drahokoupilem a Adamem Holenkou.

„Myslím, že nikdo v historii sedm zlatých nezískal, v něčem bych byl rád zase nejlepší. Myslím, že je to reálné. Kdyby to nebylo reálné, tak to neříkám, takový nejsem,“ zdůrazňuje Martin Fuksa.

K odvážnému pokusu se odhodlal uprostřed své parádní sezony. Na jaře vyhrál čtyři závody Světového poháru, na pětistovce i kilometru vylepšil světové rekordy a na ME v Bělehradu bral z obou tratí zlato.

„Jsem teď možná v životní formě, ve věku, kdy mám mít nejlepší výsledky. A jeden z mých sportovních snů bylo získat zlaté medaile za všechno,“ říká Martin Fuksa. „Letos mě napadlo, že by to šlo skloubit. Věřím, že ze sedmi závodů můžu získat sedm zlatých.“

Ve své misi bude spoléhat i na pomoc mladšího bratra s Petra, s nímž si po roce opět sedne do deblu. Před rokem v květnu už spolu jeli závod Světového poháru v portugalském Montemoru a skončili pátí.

„Od loňského svěťáku jsme spolu seděli v lodi poprvé minulý týden. Jeli jsme spolu čtyřikrát, teď už půjdeme na závody,“ říká Martin Fuksa. „Nemáme spolu žádný problém, sedíme si. Každý z nás pádluje v singlu na druhou stranu, takže se to sešlo perfektně.“

Martin a Petr Fuksovi na sérii unikátních fotografiíFoto Jan Kasl/Red Bull Media House

Hlavní společnou disciplínou bratrského deblu bude o víkendu v Račicích neolympijská pětistovka, v které by se spolu rádi představili na srpnovém mistrovství světa, které se koná v Montemoru, na místě jejich prvního mezinárodního startu.

„Doufám, že se na svět dostaneme. Po loňské účasti na svěťácích mám v hlavě, že bychom se mohli posunout na vyšší level,“ říká Martin Fuksa s tím, že by s bratrem za rok při olympijské kvalifikaci rád vyzkoušel i debl na olympijském kilometru. „Zatím je to jen myšlenka v hlavě. Teď mám před sebou republiku, z které se chceme dostat na svět. Nebude to lehké.“

Na společný start se těší i mladší z bratrů.

„Jezdí se mi s Martinem výborně. Když víte, že lepšího parťáka do lodi nenajdete nikde na světě, je to skvělý pocit a dodává to sebevědomí,“ říká Petr Fuksa.

Oba sourozenci si před společným bojem udělali radost společným focením, kterého se účastnili i jejich tatínek Petr starší a dědeček Josef, kteří borce zároveň trénují.

„Těšil jsem se na to, až přijde čas, a užijeme si společný focení i s bráchou, ale i s dědou a taťkou. Jsou to naši trenéři, a taky se na nějaký fotce ukážou. Navíc vyšlo skvěle počasí,“ potěšilo Martina.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud