6. srpna 2018 • 13:06

Bloky za půl milionu: Proč Baumrtová spadla do vody jak brambora

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z GLASGOW | Znakařka Simona Baumrtová na mistrovství Evropy v Glasgow postoupila do večerního semifinále v závodě na 100 metrů desátým časem 1:00,29 minuty, v hlavě si ale stále probírá nešťastné nedělní finále na padesátku. Mohla útočit na medaili, hned na startu ale podklouzla. V Glasgow je přitom v bazénu zařízení za půl milionu korun, které má takovým incidentům zabránit.



Simona Baumrtová stále lituje promarněné šance. „Nechápu, jak se to může stát s lištou. Já jsem se skoro neodrazila, já jsem tam spadla jak brambora,“ popisovala svůj start nedělního finále znakařské padesátky.

Při znaku závodníci v jediné z plaveckých disciplín startují přímo ve vodě a dřív byly startovní karamboly běžnou součástí show.

„Každý znakař někdy během kariéry uklouzne. Jste nervozní, že na odrazu uklouznete a ta nejistota je frustrující,“ vysvětlovala před čtyřmi lety Američanka Natalie Coughlinová, dvojnásobná olympijská šampionka na 100 metrů znak.

Promluvila tehdy v instruktářním videu mezinárodní federace FINA, která představovala přelomovou novinku. Už od roku 2010 plavcům na startovních blocích pomáhají odrazové plošiny. V roce 2014 pak přišla FINA se startovním zařízením i pro znak.

Pomocí popruhů se do vody upevní odrazové plošinka s protiskluzovou vrstvou, která je osm centimetrů vysoká, dva centimetry široká a se stěnou tvoří desetiprocentní úhel.

„Je to takový schůdek. Ve startovním bloku je taková drážka, do níž se to zasadí, takže tam se to může pohybovat,“ vysvětluje Baumrtová.

Popruhy o délce minimálně 65 centimetrů se můžou pohybovat čtyři centimetry pod či nad úroveň vodní hladiny.

Novinka se osvědčila a startovních nehod výrazně ubylo. Baumrtová však přesto v neděli sklouzla a místo útoku na medaile po závodě polykala zklamání, které se jí drželo i v pondělí dopoledne při rozplavbách na sto metrů.

„Samozřejmě mi to proběhlo hlavou, protože se to stalo ve finále mistrovství Evropy. Byla to hrozná škoda. Teď se to ale naštěstí povedlo, tak snad se to povede i odpoledne,“ doufá Baumrtová před večerním semifinále na stovce.

V Česku sice z těchto bloků plavci startují třeba na mistrovství republiky nebo na závodech Českého poháru, ale při tréninku je běžně k dispozice nemají. Problémem jsou finance. Součástí zařízení je totiž elektronika propojená s časomírou. 

„Slyšela jsem, že jen ten blok stojí asi třicet tisíc, pak by měla něco stát ta plošina, k tomu pak ještě to zařízení pro znak. Takže jeden ten blok vyjde tak na padesát. A krát osm, to je necelého půl milionu…“ počítá Baumrtová.

Přes nedělní nepříjemný zážitek reprezentantka na stovce v klidu postoupila z rozplavby do večerního semifinále. První padesátku zaplavala v průměrném čase 29,66 sekundy, finišovala za 1:00,29 minuty, 54 setin od svého rok starého národního rekordu z MSv Budapešti.

„Postup po tom včerejším finálovém uklouznutí, takže dobrý…“ hodnotila Baumrtová. „Chtěla jsem jet tu první padesátku trošku zadrženě. Pokud bych chtěla myslet na nějaké lepší časy, musím točit kolem 29,0 a pak to ideálně udržet i druhou padesátku. Na finále musím předvést čas na úrovni osobáku a pak se uvidí.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud