Ilona Kolářová
14. srpna 2013 • 14:00

Neskákal za Česko. Superman Navrátil nedostane od svazu ani korunu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skokanský superman Michal Navrátil hrdě křižuje svět v plavkách s vyšitou vlaječkou České republiky. Odvážlivec, který nedávno zažil historickou premiéru high divingu na plaveckém mistrovství světa v Barceloně, proto teď těžko skousává zjištění, že v Barceloně vlastně nebyl reprezentantem své země. Ultramoderní sport vtrhl na scénu a zainteresovaní si s tím neuměli poradit.



Michal Navrátil skončil na mistrovství světa ve skocích z věže vysoké 27 metrů, které měly na šampionátu premiéru, těsně pod stupni vítězů. Místo aby se česká hvězda profesionální série Red Bull opájela úspěchem, utápí se v pocitech křivdy.

Teprve po návratu z Barcelony totiž Navrátilovi naplno došlo, že tam byl vlastně jako sólista, kterého Český svaz plaveckých sportů nebral jako reprezentanta své země, a tím pádem mu taky nevyplatí odměnu 40 tisíc korun za umístění. „Neželím peněz, ale toho, že nejsem reprezentantem Česka,“ dotklo se odvážného skokana do vody.

Na jedné straně ultramoderní sport a závodník, který je zvyklý si všechno zařizovat a vydřít sám. Na druhé straně úředníci, kteří jsou placeni za to, aby dodržovali předpisy. Dohromady nenašli řeč, ve které by si porozuměli.

Navrátil, exot, kterého na svazu léta nikdo neviděl a většina lidí ho ani neznala, nepodepsal reprezentační smlouvu. Zdála se mu zbytečná, neviděl v ní přínos. A dotyční si s tím, aby mu vysvětlili důsledky jeho rozhodnutí, moc práce nedali. „Nehledejme v tom zlý úmysl, jen zbytečné nedorozumění,“ brání se Jan Novotný, generální sekretář plaveckého svazu.

Hana Novotná, šéfka sekce skoků do vody, přinesla Navrátilovi k podepsání dvě smlouvy - jednu, podle které se měla stát jeho manažerkou, a druhou reprezentační. Skokana vytočila hlavně ta první. „Proč bych jí měl vyplácet 25 procent provize? A ta druhá? Bylo tam jen, co nesmím a jaké za to budou pokuty.“ Uklidnění měla přinést schůzka na svazu.

Dohoda se snad najde

„Tam jsme si konečně všechno vysvětlili. Já chtěl tu smlouvu podepsat, ale pan Novotný řekl, že to není potřeba. Odešel jsem z kanceláře s tím, že je všechno v pohodě,“ líčí závodník Navrátil.

„Jestli si dobře vzpomínám, rozešli jsme se s tím, že odcestuje, ale nebude mít žádné reprezentační výhody. Tím jsem to pustil z hlavy,“ líčí sekretář Novotný. A pak dodává: „Asi nám ani jednomu nedošlo, jaké ta schůzka bude mít důsledky.“

VIDEO | Podívejte se na skok, který Navrátila proslavil


Jeden z favoritů na medaili nakonec odcestoval do Barcelony na pozvání Mezinárodní plavecké federace FINA. Zaplatila mu letenku i pobyt, dostal od ní i odměnu za 4. místo 7000 dolarů. Česká strana mu jen podepsala přihlášku a pomohla vyřídit akreditaci. „V Barceloně za mnou nikdo nepřišel, nikdo se mnou nekomunikoval. Nedostal jsem ani reprezentační tričko,“ smutní Navrátil.

„Nic po nás nechtěl a věcmi, které pořizujeme za peníze z ministerstva školství, jsem ho vybavit nemohl. Ze státních financí nemůžeme vyplácet ani odměny závodníkům, kteří nejsou registrovaní ve svazu a kteří nepodepsali Smlouvu reprezentanta,“ brání se sekretář.

Navrátil se ukázal i divákům v Praze
Video se připravuje ...

Trapas snad najde řešení, skoky z 27 metrů se dál ignorovat nedají. Navrátilova disciplína v Barceloně udělala první krok k zařazení do oficiální hierarchie FINA, což může vyústit až v zařazení do programu olympijských her v roce 2020.

Určitě se objeví i na jednání příštího výkonného výboru plaveckého svazu. Prvním krokem je zařadit ji do registru disciplín na ministerstvu školství. Pak se teprve dá řešit i to, jak se postavit k vyplácení odměn.

Sexy pár. Láska elitního českého skokana do vody Michala Navrátila a Španělky Eleny Marzo trvá už dva roky
Sexy pár. Láska elitního českého skokana do vody Michala Navrátila a Španělky Eleny Marzo trvá už dva roky

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud