4. června 2015 • 09:20

Jachtař Teplý závodil mezi žraloky, teď chce do špinavé vody Ria

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jediná Veronika Kozelská Fenclová má z českých jachtařů zatím jisté místo na olympijských hrách v Riu de Janeiru. O další nominaci bude bojovat Viktor Teplý ve třídě Laser Standard. Závodník ze zkušenostmi z olympiády v Londýně má šanci na kvalifikačním závodě na kanadském jezeře Ontario.



Znepokojující zprávy o kvalitě vody v olympijské zátoce Guanabara v Riu de Janeiru zatím Viktor Teplý neřeší.

„Chodí ke mně zprávy o té vodě. Zatím jsem se s tím nesetkal. Na mistrovství světa v Perthu bylo hodně žraloků. Lítaly helikoptéry, trošku je odnáněli, ale nic se nestalo,“ vzpomíná Teplý. „Horší je asi ta voda. Kamarád tam chytil nějakou bakterii a pak dlouho nejezdil, musel brát antibiotika.“

I přes tyhle komplikace by se Teplý rád do Ria podíval příští rok na olympijské hry. Osmadvacátý závodník poslední olympijské regaty v anglickém Weymouthu minul první nominační šanci na loňském světovém šampionátu ve Španělsku, a tak se musí tužit dál. Začátkem července pojede o jedno z devíti volných míst v kanadském Kingstonu.

„Není to jednoduché. Mnohem jednodušší by bylo kvalifikovat se minulý rok ve Španělsku. Bohužel to nevyšlo, udělám pro to maximum,“ líčí Teplý. „Je nás hodně, člověk neví, s kým bude ve skupině. Taktizovat se moc nedá. Musí se jezdit naplno.“

Kingston je proslulý jako větrné město, takže závodníci by měli mít na jezeře Ontario ideální podmínky.

„Bavil jsem se s kamarády z Kanady. Říkají, že tam funguje termický vítr okolo šesti metrů za vteřinu. To je takový příjemný větřík na ježdění. Občas se to spojí s větrem z mraků, docela tam fouká,“ říká Teplý.

Čtyřiadvacetiletý závodník doufá, že v Riu de Janeiru by mohl zúročit zkušenosti z minulé olympiády.

„V Londýně jsem byl poprvé jako mladý. Myslím, že jsem za těch pár let udělal pokrok. Zlepšil jsem se ve všem trošku,“ říká Teplý. „Říká se, že podmínky v Riu jsou hodně proměnlivé, což je hodně podobné českým podmínkám. To by mi mohlo vyhovovat víc než Weymouth, kde jsme jezdili na moři. Podmínky byly tvrdé, hodně foukalo.“

Z českého týmu má olympiádu jistou zatím jen Veronika Kozelská Fenclová, devátá z Londýna v třídě Laser Radial. Kromě Viktora Teplého v třídě Laser Standard bojuje také Štěpán Novotný, reálné naděje má také Teplého bratr Ondřej v třídě Finn.

„Tam to mají nejtěžší, ale na druhou stranu se zlepšuje, je mladý, šance taky není zanedbatelná,“ říká Viktor Teplý. „Jachting moc lidí nezná. Každý, kdo se ukáže na olympiádě, sportu hodně pomůže."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud