Romana Barboříková
2. září 2016 • 11:47

Hradilek se chystá na SP v Tróji: Od mikrofonu zpátky na vodu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympiádu jel, ale do lodi tam nesedl. Závody vodních slalomářů v Riu de Janeiro kajakář Vavřinec Hradilek pouze spolukomentoval pro Českou televizi. Teď už se ale těší, až si zase zazávodí. Navíc na domácí trati v Praze -Troji při podniku Světového poháru o tomto víkendu. „Sem se těším za jakýchkoliv podmínek,“ usmívá se. Chybět nebude ani bronzový z Ria Jiří Prskavec.



Dobře si pamatuje, jak to při závodu Světového poháru v Troji vypadalo před čtyřmi lety, když se jako stříbrný medailista vrátil z olympiády v Londýně. Přišla spousta lidí, kajakáře menšího postavou, ale většího tím, co dokázal, nebylo často v hloučku fanoušků dychtících po podpisu a fotce ani vidět. „Bylo to fantastické. Pamatuju si, že než jsem po každé jízdě došel nahoru ke startu, trvalo mi to hodinu. Ohromná spousta diváků, zájem byl obrovský. Přišly i děti do loděnice přihlásit se do klubu. To je pro nás ohromné štěstí, že máme svěťák takhle po olympiádě, je to přidaná hodnota k výsledku,“ připomíná Hradilek .

A úspěchu na OH v Riu dosáhl český kajakář i letos, i když tentokrát to byl Jiří Prskavec , který získal bronz. A jelikož závody v Troji si nenechá ujít ani on, očekává Hradilek podobný scénář. Hlavně se ale těší, jak si zase zazávodí. „Sem se těším za jakýchkoli podmínek. Myslím, že to bude krásné, snad dorazí diváci. Kulisa, která tam vyrůstá, je úžasná,“ má radost Hradilek.

Ten byl v Riu v úplně jiné, nové roli. Jelikož závodit mohl pouze jeden český kajakář, a tentokrát zvítězil v domácí nominaci Prskavec, dvojnásobný olympijský účastník Hradilek tam byl jako spolukomentátor v televizi. A necítil se úplně ve své kůži. Pořád je ale přesvědčený, že olympiádu je těžší jet než komentovat.

Někdy ho poslouchal i milion lidí

„Nějak jsem nepociťoval nervozitu. Užil jsem si to, nebylo to složité. Spíš to bylo náročnější v tom, že práce bylo hodně i mimo kanál a v Riu nebyly jednoduché podmínky, byly tam strašně dlouhé přesuny. Neskutečně jsem se při tom vyšťavil,“ vzpomíná na svou komentátorskou zkušenost. Ohlasy od známých i fanoušků měl ale pozitivní. „Na to, jak jsem se cítil strašně, byly ohlasy kupodivu samé dobré. Neslyšel jsem žádný negativní, což mě samozřejmě potěšilo, ale taky překvapilo. Nejsem si jistý, jestli to tak bylo.“

Strašně se cítil hlavně proto, že není zvyklý v takovém rozsahu mluvit při vědomí toho, že se na televizi dívá tolik lidí. „Někdy to bylo i přes milion. To už něco znamená, možná jsem si to víc uvědomoval, než když jsem komentoval svěťák,“ vypráví Vávra.

Teď už je před ním ale další závodění. Po takové době, kdy nemohl pořádně trénovat a teď se dává dohromady ještě z nachlazení, upozorňuje, že to nebude nejspíš na žádné ohromující výkony, i když domácímu publiku odevzdá všechno. „Necítím plnou formu a necítím se ani fit. Bylo to těžké, po návratu z Ria jsem měl hned závody na Lipně, skočil jsem do toho po hlavě. V úterý jsme měli Riverside Cross, byl jsem tím opět pohlcen. Ale dopadlo to zase dobře, to mě nakoplo dál,“ rozzáří se devětadvacetiletý kajakář.

O tom, že by vynechal domácí šampionát na Lipně, který se konal chvíli po jeho návratu z olympijských her, ale vůbec neuvažoval. A dokonce neúčast vyčetl i Prskavcovi. „Lipno je svátek sportu, kdybych nejel, říkal bych si, že jsem pěknej srab. Jezdím na vodě, protože miluju pádlování a voda pod Lipnem v takovém rozsahu teče jen jednou za rok.“

Přímý přenos z Troje bude opět vysílat Česká televize, Hradilka ale nejspíš mezi jeho závody na komentátorském stanovišti neuslyšíme. „Nikdo mě ještě neoslovil. I když měl jsem zmeškaný hovor od Jirky Hölzela (s ním komentoval v Riu – pozn. red.)... Ale zatím to neplánuju,“ směje se Hradilek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud