Martin Hašek
1. května 2023 • 09:39

Zázrak na písku! Perušič a Schweiner poprvé porazili Vikingy a slaví titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je přelomový triumf pro plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Ve finále brazilského turnaje nejvyšší úrovně Beach Pro Tour ELITE 16 v Uberlandii poprvé v kariéře porazili nejlepší světový pár Anders Mol – Christian Sorum z Norska a slaví dosud největší triumf. „Nechali jsme se unést atmosférou,“ pochválil Perušič publikum po vítězství 21:19, 15:21 a 15:11.



Prokletí Vikingů je zlomeno. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se proti norským fenoménům marně snažili osmkrát, včetně dvou finálových mačů v Ostravě v letech 2019 a 2022. Ale tentokrát už to zvládli a v Uberlandii se po dramatu v tie-breaku radují z premiérového vítězství.

„Tenhle turnaj pro nás nemohl dopadnout líp. Byla tu skvělá atmosféra a prožili jsme tu několik krásných dnů,“ hodnotil Schweiner. „A finále bylo skvělé. Norové jsou nejlepším týmem světa, ale neměli jsme co ztratit. Už jsme s nimi párkrát hráli a prohrávali jsme. Publikum bylo dnes určitě rozhodujícím faktorem. Ale nechali jsme se unést atmosférou a nakonec jsme vyhráli.“

Český pár předvedl výborný taktický výkon, v poli zvládal odolávat soupeřovým útokům a na síti často vymýšlel chytré ulívky. Při mečbolu ale Schweiner napálil do kurtu nechytatelnou smeč.

„Povedlo se nám pár dobrých míčů a měli jsme i trochu štěstí,“ usmál se Perušič.

Oba týmy se setkaly už ve skupinové fázi turnaje, kde Norové zvítězili ve dvou setech poměrem 21:17 a 22:20. Po postupu z 2. místa skupiny A tak Perušič se Schweinerem nejprve vyřadili zkušené španělské duo Herrera – Gavira ve vyrovnaném utkání 2:1 na sety (21:12, 21:23 a 17:15). Ve čtvrtfinále narazili na švédské evropské šampiony Davida Åhmana a Jonatana Hellviga. V zápase rozhodoval každý detail a Češi nakonec zvítězili po sadách 26:24 a 25:23 a soupeřům tak oplatili porážku z loňského finále mistrovství Evropy v Mnichově.

Další třísetovou bitvu svedli „Perun s Davem“ v semifinále s Poláky Bartoszem Losiakem a Michalem Brylem, které přehráli 13:21, 21:19 a 15:10. Poláci si po výhře nad nizozemským duem Van De Velde – Immers odváží z Brazílie bronz.

Perušič a Schweiner brali zlato z turnaje světové série už v roce 2021, když zvítězili v Dauhá. Teď se chystají na domácí turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro 2023 v Ostravě.

„Nejprve bychom chtěli změnit počasí, aby bylo aspoň patnáct stupňů. Pak nám nezbývá než doufat ve skvělé české publikum, výbornou atmosféru a nejlepší beach volejbal,“ těší se Schweiner.

S Perušičem vstoupí v Ostravě do hlavní soutěže pro nejlepších šestnáct párů 1. června. Už o den dříve ale sehrají špičkové týmy mužů a žen kvalifikaci o postup do skupinové fáze. Nové šampiony a šampionky pozná turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro v neděli 4. června.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud