Ivo Pospíšil
19. února 2020 • 10:28

Hvězdná přestřelka! Je hloupá, řekla Norka o Wiererové. Spor rozjel kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ANTERSELVY | Vznáší se nad nimi stín přestřelky. Zatímco pro jednu je ale MS zatím trápení, druhá dál prožívá pohádku. „Nečekala jsem to,“ řekla Dorothea Wiererová, když vyhrála i úterní vytrvalostní závod, ukořistila doma v Anterselvě druhé zlato a zvýšila náskok v SP na Tiril Eckhoffovou. Ta navíc dál padá a nedrží ji ani střelba, k níž se jí snažil pomoci právě terč sporu: kouč Patrick Oberegger.



Porovnat jejich aktuální individuální výkony na MS je asi jako počítat slunečné dny v jejich zemích. Ten rozdíl je tvrdý: sedmé, první a zase první místo versus 59., 20. a 15. příčka. A porovnání procentuální úspěšnosti střelby? 90 % kontra 74 %.

Měla to být přetahovaná italské temperamentní dračice Dorothey Wiererové a norské srandistky Tiril Eckhoffové, šampionát v Anterselvě je ale zatím jasným představením domácí superstar.

„To se tak někdy stává, že celou sezonu jezdíte dobře, a na vrcholu se to nepovede. Takový je život. Jak by řekl náš trenér Egil Gjelland: Shit happens,“ prohlásila na adresu trápící se Eckhoffové Eva Kristejn Puskarčíková .

Dorothea Wiererová se raduje v cíli individuálního závodu na MS v biatlonu 2020
Dorothea Wiererová se raduje v cíli individuálního závodu na MS v biatlonu 2020

Aby navíc situace mezi první a druhou ženou SP byla ještě pikantnější, nepanují mezi nimi nyní zrovna přátelské vztahy. Vše odstartovala právě Wiererová. Během lednového Světového poháru v Ruhpoldingu se rozhovořila pro list Expressen o křivdě, kterou cítí vůči svému bývalému kouči Patricku Obereggerovi, jenž odešel před minulou sezonou trénovat právě do Norska.

„Jednal za mými zády. Nechci o něm ani slyšet a mít s ním jakýkoliv kontakt. Je po všem,“ uvedla Wiererová. Když se k tomu měla v dějišti MS vyjádřit i Eckhoffová, nehledala ani ona příliš diplomatická slova. „Nemyslím si, že by s Patrickem zacházela zrovna dobře. Podle mě je hloupá,“ nechala se slyšet pro deník Dagbladet.

Nebyla to navíc jediná nesrovnalost, kterou musela Wiererová řešit, neboť měla i sezení s týmovou parťačkou Lisou Vittozziovou, která si před MS zase posteskla, že ji tým v minulé sezoně na úkor Wiererové „obětoval“, když ji vsadil do štafet. Zatímco její parťačka měla kvůli zdravotním potížím volno, mohla tak nastoupit odpočatá hned o den později v závodě s hromadným startem, který pak vyhrála. Střet, nestřet, 29letá Italka je na MS prototypem koncentrace.

Jen se dvěma chybami na střelnici a čtvrtým nejrychlejším během prosvištěla tratí v čase 43:07,7 o 2,2 vteřiny před Vanessou Hinzovou a slavila svůj druhý triumf na MS. „Nečekala jsem to. Nejprve jsem si říkala, jo, stříbro je také dobré, ale pak z toho bylo ještě zlato,“ smála se Wiererová, která už v neděli psala historii tím, že se stala první závodnicí, která vyhrála zlato v areálu, kde s biatlonem začínala.

Lepší než ona je na šampionátu zatím jen Marte Olsbuová Röiselandová (dvě zlata a dva bronzy), jež tak drží norskou čest místo Tiril Eckhoffové. „Ještě ale uvidíme. V nedělním závodu s hromadným startem Tiril chybět nebude a věřím, že může nastat překvapení,“ dodal český sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Zatím nejúspěšnější biatlonisté na MS

Marte Olsbuová Röiselandová Norsko 2-0-2
Dorothea Wiererová Itálie 2-1-0
Johannes Thingnes Bö* Norsko 1-1-0
Alexandr Loginov* Rusko 1-0-1
Tiril Eckhoffová Norsko 1-0-0
* - mají o závod méně

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud