Romana Barboříková
Premium
15. února 2024 • 15:55

Australanka s flintou: Doma říkám, že je to bezpečné. Češi jí pomáhají

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

U ní doma je teď léto, kamarádi chodí surfovat. Zato Darcii Mortonovou čeká ve čtvrtek poslední závod na mistrovství světa v biatlonu. Ve sportu, o kterém si spousta jejích krajanů myslí, že jde o nebezpečnou disciplínu. Mají totiž prý za to, že se při něm běží a střílí současně. „U nás je to ale rodinný sport,“ říká Australanka, která má velmi blízko k českému týmu. Jak k tomu došlo?



Její zelenožluté kombinézy si všimnete poměrně snadno. Navíc se vám nestane, že byste si spletli dvě závodnice z jedné země. Darcie Mortonová je totiž na světovém šampionátu ve Vysočina Areně jedinou Australankou. Stejně je tomu i ve Světovém poháru.

„Biatlon je u nás hodně malý sport, máme jen pár sportovců z různých měst jako Sydney, Melbourne. Já jsem z malé vesničky Marlo ve státě Victoria. Sem na mistrovství světa jsem se kvalifikovala jen já a ještě jeden kluk (Noah Bradford, 20 let),“ říká před čtvrteční smíšenou štafetou dvojic. Tu pojede úplně poprvé a moc se na ni těší.

DARCIE MORTONOVÁ

Narozena: 24. prosince 1999 (24 let)
Národnost: Austrálie
Výška/váha: 152 cm/47 kg
Debut v SP: 2021
Nejlepší výsledek: 56. místo ve sprintu (SP Oberhof)

Doma ji ale moc lidí neuvidí. Biatlon v Austrálii nevysílá žádná televize, takže ti, kdo se na něj chtějí podívat, si musí zaplatit Eurosport. A podle vyprávění Mortonové nadšenců až tolik nebude.

„I když povědomí se trošičku zlepšuje. Doufám a věřím, že už vědí, že je to složené z běhu a střelby, z těchto dvou disciplín,“ usmívá se sympatická tmavovláska.

Současně však přiznává, že občas čelí trochu komickým dotazům. „Kamarádi, se kterými jsem vyrůstala, vědí, co dělám a co je biatlon. Ale další, se kterými

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud