Ivo Pospíšil
14. prosince 2016 • 11:11

Koukalová je nejkrásnější na světě, říká Němka, která ji chce sesadit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se nezastavitelná. Spolehlivá mašina, jež na střelnici bílí jeden terč za druhým a v kopcích létá s neutuchajícím elánem. V létě atakovala dvě šestitisícovky v Nepálu, obdivovala místní šerpy a teď plánuje sesadit Gabrielu Koukalovou z trůnu SP. „Je to ale ona, kdo je tou nejhezčí sportovkyní na světě,“ směje se Laura Dahlmeierová. A svůj trhák chce zvýšit i teď v Novém Městě na Moravě.



Vstupte na její oficiální stránky a přivítá vás její rozesmátý obličej, hnědé kudrnaté vlasy a přátelské: Servus! Stejně jako dvanáctinásobná světová šampionka Magdalena Neunerová se i ona narodila pod skokanskými můstky v Garmisch-Partenkirchenu, snila, jak se jednou stane sjezdařkou na lyžích, ale od chvíle, kdy v sedmi letech vzala poprvé flintu na záda, postupně propadla biatlonu.

„A teď toho vůbec nelituju,“ usmívá se Laura Dahlmeierová. Litovat mohou jiní. Ti, které ona ve svých třiadvaceti letech prohání. Už na juniorském mistrovství světa 2012/13 získala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili a vloni dokonce na MS v Oslu brala dalších pět cenných kovů. Letos proto až příliš nepokrytě útočí na novou metu - křišťálové glóby v SP.

Gabriela Koukalová je plná sexappealu.
Gabriela Koukalová je plná sexappealu.

Po dvou podnicích má v čele 277 bodů a na úřadující šampionku Gabrielu Koukalovou si vytvořila náskok 94 bodů. „Já z ní mám hrozný respekt. Jednou jsem ji viděla v autobuse, který nás převážel k letadlu, a ona tam na tyči dělala shyby. Přičemž jich udělala hrozně moc, asi dvacet. To jsem ještě u holky nikdy neviděla a vyrazilo mi to dech. Ona je taková příroďačka,“ říkala o ní Koukalová.

Co na to tedy Dahlmeierová? Ta jí v nejnovějším díle časopise IBU - Biathlonworld s úsměvem kompliment vrátila: „Gabi? To je nejkrásnější sportovkyně na světě.“ Sama přitom patří k těm neunavitelným. Když může, sedne na kolo, leze po horách... a v létě dokonce s přáteli odcestovala do Nepálu, kde se snažila zdolat hned dvě šestitisícovky.

„Zkoušeli jsme vylézt na Imja Tse (6189 metrů), ale tam nám nevyšlo počasí. Zkusili jsme tak Ama Dablam (6812 metrů), ale ani tam to nevyšlo a museli jsme tři sta metrů před vrcholem slézt. I tak to ale byl super únik z běžného života,“ zářila Němka.

Skvělé gesto Koukalové! Sestřelila soupeřku, v cíli ji pustila před sebe - čtěte ZDE »

Gabriela Koukalová před sebe v cíli stíhačky pustila německou závodnici Miriam Gössnerovou, které před tím přišlápla lyži Gabriela Koukalová před sebe v cíli stíhačky pustila německou závodnici Miriam Gössnerovou, které před tím přišlápla lyžiFoto Petr Slavík/Český biatlon, repro ČT sport

V Nepálu si uvědomila, co je na světě důležité

Nepoznané navíc zažila nejen díky přírodě, ale i místní kultuře. „Potkali jsme třeba skupinu mužů, kteří nosili devadesátikilové náklady na hlavách. Je to pro ně běžné, protože nemají silnice a takhle nosí všechno, přičemž se ještě smáli, že tím vydělají deset dolarů na den. Tak jsem se jen divila, že já si dávám v posilovně šedesát kilo a tihle chlapi nosí klidně tři, čtyři dny na hlavách devadesát za deset dolarů na den. Uvědomila jsem si tak, co je na světě důležité, a tím myslím užít si i takové běžné věci, jako je ranní sprcha nebo tak,“ přiznala Dahlmeierová.

Ze svých zálib přitom těží i v práci, kdy například při SP v Pokljuce patřila ve vysokých nadmořských výškách k nejrychlejším. Řídký vzduch jí nedělal potíže. „Možná v tom mám výhodu,“ culila se a vyhrála jak sprint, tak stíhací závod nebo ve štafetách.

Když proto přijde řeč na ambice, zůstává opatrná. Ví, že alfa a omega je u ní zdraví, neboť vloni vynechala tři díly SP a přišla tím o šanci poprat se více s Gabrielou Koukalovou o křišťálové trůny. „Mým cílem je tak jezdit o vítězství a ráda bych zase medaili z MS,“ usmála se.

A pak? Kdo ví. S Neunerovou ji totiž pojí nejen Ga-Pa, ale i ideje o brzkém odchodu. „Nevěřím, že bych sport dělala věčně. Je to brutální zátěž. Teď mě to sice baví, ale někdy jste fyzicky i psychicky v koncích a nejde vydržet mnoho let na nejvyšší úrovni. Aspoň já toho nejsem schopna,“ dodala.

To ale není na pořadu příštích dní. Tím se naopak stává její další cíl - Nové Město na Moravě.

SP V BIATLONU NOVÉ MĚSTO 2016 - AKTUALITY ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud