Rozhovor s Gabrielou Soukalovou: Miluji sladké!

info textZdroj: www.sladkanerest.cz
Prezentace klienta
Biatlon

Všichni dobře známe Gábinu Soukalovou, jak se řítí po biatlonové trase a sundává jeden terč za druhým. Ale protože jsou Vánoce, Gabriela nám v rozhovoru prozradila, jaká sladká jídla má ráda a co dokáže i sama upéct.   Tak jaké jsou sladké neřesti této dvojnásobné olympijské vítězky?


 

Jak vlastně vypadá váš jídelníček?

Snídaně se mi moc neliší po celý rok, každé ráno snídám celozrnnou bagetu nebo bulku s máslem a medem nebo džemem, jogurt, müsli, ovoce a džus. Mám ráda sladkou snídani. Pak mám svačinu, kterou tedy někdy nestíhám, ale když ano, tak je také spíš sladká. A po zbytek dne už jím slané pokrmy, i když občas si jen tak něco sladkého mlsnu na chuť, ale nesmím to přehánět. K obědu a večeři mívám maso a ryby, v poslední době jsem si zamilovala lososa, kterého se snad nikdy nepřejím. Toho si dávám často třeba s restovanou zeleninou, nebo také salát s tuňákem. S přítelem také rádi chodíme na sushi.

Inspirujte se sladkými recepty doporučenými Gabrielou Soukalovou

Dohlíží na vaše stravování někdo?

Ano, v poslední době spolupracuji s Pharm. Dr. Richardem Pflegerem, se kterým jsem v denním kontaktu a své stravování s ním pravidelně konzultuji. Společně se snažíme, aby můj jídelníček odpovídal tréninku i mému zdravotnímu stavu, abych měla správný energetický příjem pro co nejlepší výkony.

www.sladkanerest.cz

Podívejte se na portrét Gabriely Soukalové!

Když už „hřešíte“, tak co si ráda dopřáváte?

Já hřeším ráda. V zimě mám pořád chuť na čokoládu, v létě zase pořád na zmrzlinu, jsem obojího schopná sníst opravdu velké množství. V poslední době mám dva největší kameny úrazu – pana cottu a tiramisu. (směje se)

Hlavním partnerem biatlonového svazu je firma Hamé, která vyrábí velkou škálu produktů včetně džemů. Který druh džemu je váš oblíbený?

Jednoznačně jahodový, ten u mě vede! Ke svačině si také ráda dávám ovocné přesnídávky Hamánek s piškoty nebo sušenkami.

Stala jste se také tváří sladké produkce Hamé, váš obličej tak vídáme právě s vaším oblíbeným džemem. Jak jste se cítila v této jiné než sportovní roli?

Focení i natáčení bylo pro nás s Ondrou Moravcem příjemné, byla to zase jiná práce, než kterou známe, netradiční, máme novou zkušenost. Teď v létě jsme točili novou reklamu  s režisérem Jirkou Strachem, opravdu jsme se u toho vyblbli a moc mě to bavilo.

www.sladkanerest.cz

Podívejte se na video, jak Gabriela Soukalová mlsá jahodový džem!

Profesionální sportovkyně tváří sladkého džemu, jde to vlastně k sobě?

Myslím, že ten džem ke mně vyloženě jde! I můj trenér je s tím v pohodě, jen mě občas upozorňuje, že to s tou jeho konzumací nemám přehánět. (směje se) Ale on ví, že sladké miluju odmala, takže mi ani nezakazuje mlsat, zná mě a ví, že jsem profesionál a umím si nastavit určité hranice.

Označila byste sebe sama za labužníka? Máte ráda dobré jídlo?

V poslední době, čím víc mám práce, je pro mě dobré jídlo a návštěva restaurací úžasným relaxem. Já se po náročném dni vyloženě těším na to, co si dám večer dobrého, a jídlo si užívám. Teď jsem si oblíbila spíš lehčí stravu jako vietnamskou a japonskou kuchyni, kdy se člověk nají a za hodinku je připravený k tréninku, to se mi líbí, že mě to pak netíží.

www.sladkanerest.cz

To znamená, že česká klasika je vám zapovězená? Dáte si někdy třeba vepřo-knedlo-zelo?

No a jak ráda! Od maminky! Vždycky když přijedu domů a mám den volna, tak si ráda dám něco typicky českého klidně s knedlíkem. Nedokážu „jet“ stále jen na zdravé výživě. Nepřeháním to, ale občas si něco takového dopřeju. Samozřejmě ne přímo před tréninkem, po těžkém jídle musím mít aspoň tři hodiny pauzu na trávení, s břichem plným masa bych pak několikahodinový trénink nezvládla. (směje se) 

Jak budete trávit letošní vánoční svátky?

Bohužel letos na Vánoce nebudu doma, po dohodě s trenérem jsme usoudili, že bude nejlepší, když vánoční prázdniny strávím někde v horském středisku, kde jsou dobré podmínky pro přípravu, a tak budeme v Itálii. Vzhledem k mému zdravotnímu stavu v posledních týdnech to bude lepší, abych se vyhnula těm běžným virózám, které si vánoční návštěvy běžně předávají, a mohla se v klidu připravovat na další závody.

www.sladkanerest.cz

Takže vás čekají italské Vánoce bez kapra a salátu?

Přijede za mnou přítel a myslím, že tradici neporušíme, že si kapra a salát uděláme, já mám tradice ráda. Jen to nebude v českém prostředí. Snad mi přiveze i nějaké cukroví, už jsem se dokonce domlouvala s maminkou, že mi něco napeče už před odjezdem. (směje se) Mám ráda třeba linecké a včelí úly.

Jaká jste sama kuchařka? Vaříte ráda?

Vařím moc ráda, i když na vaření teď zrovna nemám moc času. Vařit mě učila maminka, ráda improvizuji, sleduji různé kuchařské pořady a zkouším podle nich vařit. Připravuji si nejraději ryby na různé způsoby, ale zvládám i složitější jídla. S těmi jsem vlastně právě začínala. Jako své první jídlo jsem se učila svíčkovou, také rajskou a další složitější recepty.

A co pečení?

Peču ještě raději než vařím! Vzhledem k tomu, že miluju sladké, tak mě to hodně baví. Mezi mé nejzdařilejší výtvory patří zdobené dorty, ale zkoušela jsem dokonce i domácí koblihy. Nejradši teď dělám tiramisu, které chutná nejen mně, ale většinou i všem návštěvám.

www.sladkanerest.cz

Recept: Domácí koblihy podle Gabriely Soukalové

Suroviny na 30 koblih: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, špetka soli, 30 g droždí, 50 g cukru, 50 g másla, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 l oleje na smažení, džem, moučkový cukr

Postup: Do mísy prosejte hladkou mouku přes síto (aby byla nadýchanější) a uprostřed udělejte důlek. V hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte vidličkou a nechte v teple asi 15 minut vzejít. Připravený kvásek vložte do důlku v míse. Cukr, máslo, špetku soli a žloutky vyšlehejte do hladké pěny, kterou spolu se dvěma lžícemi rumu a zbytkem mléka přidejte k mouce s kváskem. Z toho vám vznikne vláčné těsto. Překryjte mísu utěrkou a nechte kynout nejméně hodinu (na teplém místě), poté těsto znovu propracujte, rozválejte ho na placku silnou asi 2 cm. Nožem odkrajujte takové části, aby se vám koblížek vešel do dlaně, každý kousek by měl mít průměr asi 3 cm. Doprostřed dejte džem a opatrně vytvořte uzlíčky, nahoře pevně spojte. Spojenou částí dolů položte koblihy na plech vyložený pečicím papírem a dejte znovu do tepla kynout. Poté nalijte do hlubšího hrnce tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat. Koblihy vkládejte do rozpáleného oleje tak, aby se nedotýkaly. Obracejte je, aby zezlátly rovnoměrně. Hotové koblihy ještě zlehka pocukrujte.

Dobrou chuť!

Více tipů a receptů na www.sladkanerest.cz


 


Doporučujeme

Články z jiných titulů