15. února 2015 • 13:28

Češky vládnou světu! Biatlonistky opět dominovaly ve štafetě

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky vyhrály potřetí v sezoně štafetu Světového poháru. V Oslu dnes tradiční sestava Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková triumfovala s náskokem 28 sekund před Itálií. Třetí skončily Francouzky. Další štafeta se pojede za necelý měsíc na mistrovství světa ve finském Kontiolahti a Češky budou hlavními favoritkami.



Svěřenkyně trenéra Zdeňka Vítka, který tým převzal po minulé sezoně, prožívají ve štafetách parádní zimu. Na stupních vítězů stály ve všech štafetách. V Hochfilzenu dojely třetí, pak v Oberhofu štafetu v SP poprvé po více než 17 letech vyhrály, v Ruhpoldingu vítězství zopakovaly a v Anterselvě byly druhé.

"Tohle se dá hodnotit jenom pozitivně. Holky měly jen pět dobíjení na celou štafetu, což je perfektní, a předvedly, že na to mají i běžecky. Super," řekl Vítek v České televizi. "Byl jsem přesvědčený o tom, že to zvládnou," uvedl.

"Bývaly jsme malý tým, ale postupem jsme rostly a získávaly na síle a náš úspěch je výsledkem získaných zkušeností," řekla Soukalová na webu mezinárodní federace IBU. "Dneska jsme měly i skvělé lyže" chválila Vítková servis.

Puskarčíková i Soukalová shodně jednou dobíjely vleže, ale vestoje mířily přesně a v polovině závodu držely české barvy na druhém místě. První část štafety vyhrály těsně Italky, Soukalová předávala Landové před Němkami.

Výborně zajela Landová. Na třetím úseku střílela čistě vleže i vestoje a posunula české kvarteto do čela před Němky i Italky. Finišmanka Vítková vyrazila na trať s náskokem 18,5 vteřiny před Němkou Laurou Dahlmeierovou.

První dvě rány vleže Vítková minula a musela korigovat mířidla. Terče pak složila a díky skvělé běžecké formě si držela skoro půlminutový náskok. Vestoje dobíjela Vítková jen jednou a poslední kolo už kroužila jako jistá vítězka. Celou cílovou rovinku mohla mávat fanouškům a skončila v objetí se svými kolegyněmi.

Štafeta mužů začne ve 14:30, Češi pojedou ve složení Michal Krčmář, Jaroslav Soukup , Michal Šlesingr a Ondřej Moravec .

Závody SP v biatlonu v Oslu - štafety

Ženy (4x6 km): 1. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landova, Vítková) 1:11:10,6 (0 tr. okruhů+5 dobíjení), 2. Itálie (Wiererová, Gontierová, Sanfilippová, Oberhoferová) -28,3 (0+2), 3. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Varcinová, Dorinová-Habertová) -45,9 (0+5), 4. Německo -1:02,3 (0+6), 5. Rusko -1:23,4 (0+6), 6. Ukrajina -1:50,9 (1+12).

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. ČR 282, 2. Německo 242, 3. Bělorusko 226.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud