Ivo Pospíšil
13. března 2015 • 12:36

Inferno slečny Soukalové: Od ztráty motivace až k medailím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 17:15 | Na startu letošní sezony byla vyšťavená jako na konci té minulé. Bez síly. Bez formy. A s motivací, která jí protékala skrz prsty. „Byla rozpolcená. Hledala, jestli je prioritou osobní život, a zda má dál motivaci věnovat sportu tolik, co by měla,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář o Gabriele Soukalové. Tady je její příběh o změnách a hledání síly. Příběh, který ani stříbrem na MS nemusí končit. Už dnes ji totiž čeká na šamppionátu závod ženských štafet.



Neusnula. Adrenalin s ní stále lomcoval, stříbrná medaile z vytrvalostního závodu se jí leskla na nočním stolku hned vedle té zlaté ze smíšených štafet. A Gabriela Soukalová ležící, bdící jen vytáhla ze šuplíku nejnovější knížku.

Než ji zaklapla, bylo čtvrt na čtyři ráno. „Kolik jsem těch stránek dala? Hrozně moc,“ smála se druhý den. A když dostala otázku, co čte, odpověděla: Inferno.“

Jak příznačné: román Dana Browna , jehož hlavním motivem je Danteho peklo z Božské komedie. Pro její sezonu, na jejímž začátku byla na dně sil a bez formy, je průchod očistcem o devíti různých úrovních zakončen parádním comebackem na špici. „Tahle medaile je pro mě satisfakce,“ přiznala. Gabriela Soukalová letos prostě uspěla!

Když startovala v prvním vytrvalostním závodě sezony, skončila dvaašedesátá. Čtyři měsíce na to z té samé disciplíny urvala stříbro. Po boji, kdy ještě v cíli se zavřenýma očima pracně oddechovala. „Po Östersundu to bylo hodně diskutované, dohadovali jsme se na nějakých prioritách, ale tady je připravená a koncentrovaná. Z té sezony těží maximum,“ přiznal Rybář.

A věděl, kde byla příčina stagnace. Náročný poolympijský program plný doprovodných akcí, který stál Soukalovou spoustu sil. „Člověk se v tom musí naučit orientovat a pracovat s tím, ne každý to se sportovci myslí dobře a dost lidí z nich chce profitovat. V té své dobrotě může naslibovat spoustu věcí, ale pak se v tom začít topit časově a otočí se to,“ věděl Rybář.

Vyčerpaná Gabriela Soukalová v cíli individuálního vytrvalostního závodu
Vyčerpaná Gabriela Soukalová v cíli individuálního vytrvalostního závodu

Soukalová byla hlavní tahák. Hlavní tvář progresivního biatlonu, kreativní člověk a pohledná žena neztrácející úsměv. Jenže sezona ani nezačala a ona byla bez síly. „Je to taková daň, a čím dřív se v tom naučíte orientovat, tím je to lepší. Nevěděla kam dřív a chtěla dělat spoustu věcí s dobrým úmyslem, než zjistila, že se to asi tak dělat nedá,“ hodnotil Rybář.

Vždyť něco podobného zažila (a zrovna neustála) Eva Samková , která letos sezonu předčasně ukončila. A kdyby to udělala i Soukalová, šéftrenér neměl žádné páky, jak ji přesvědčit. „Pokud se sportovec rozhodne, že to udělá tak a ne onak, není v silách nikoho udržet ho u tréninku. Jako trenér můžu působit, můžu říct svůj názor, ale vždy je to na tom dotyčném,“ říkal šéftrenér.

O čtyři měsíce později je Soukalová jinde. „Řekl bych, že s tím pořád musí pracovat, stále ji čeká dlouhá práce, protože tohle nejde vyřešit mávnutím proutku, ale je to o poznání lepší,“ chválí Soukalovou.

Už to není ta slečna G. S., která v listopadu hledala motivaci a rozmýšlela se po úspěšné sezoně, co má smysl a co ne. „Má ke sportu zase blíž. Tehdy byla lehce rozpolcená. Hledala, jestli je to osobní život a jestli má motivaci věnovat sportu dál tolik, co by měla. Na druhou stranu je teď v osobním životě spokojená a zároveň vidí, že se se sportem spojit dá. Byl bych rád, kdyby to tak bylo dál, protože závodnice jako ona může dokázat strašně moc,“ dodal Rybář.

Soukalová to opět dokázala už ve středu. A další šanci po odchodu z inferna bude mít dnes, kdy se jede štafeta.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud