Pavel Novotný
12. ledna 2017 • 18:15

Šestá, přesto první. Koukalová jela nejrychleji, manžel ji odměnil pusou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Gabriela Koukalová nastupovala po Veronice Vítkové do posledního úseku, dobře věděla, že česká štafeta odejde v Ruhpolingu bez medaile. Přesto to nezabalila, díky fantastickému běhu a nejrychlejšímu běžeckému času ze všech závodnic (14:58,8) vytáhla štafetu z osmé na šestou příčku, od páté Italky ji dělily dvě desetiny. V cíli se pak lídryně Světového poháru dočkala objetí a polibku od manžela Petra Koukala. Z vítězství se radovaly domácí Němky před Francií a Norskem.



Totálně vyčerpaná dojela závěrečný úsek štafety Gabriela Koukalová . Stejně jako v prvním štafetovém klání v Pokljuce však navzdory heroickému výkonu nedotáhla českou štafetu k vytoužené medaili. Začátek přitom vypadal velmi nadějně.

Eva Puskarčíková předávala dvacetileté Makrétě Davidové na čtvrtém místě, ta však svoji těžkou roli nezvládla.  Osudnou se jí stala střelba ve stoje, ve které musela i přes trojnásobné dobíjení absolvovat trestné kolo.

V ten moment bylo rozhodnuto o tom, že Veronika Vítková a Gabriela Koukalová budou bojovat jen o vylepšení pozice bez ohledu na šanci zabojovat o medaile. Vítková svoji úlohu splnila, českou štafetu vytáhla o sedm míst na osmou pozici, Gabriela Koukalová pak ještě o dvě.

Vyčerpaná Gabriela Koukalová v cíli štafety v Ruhpoldingu
Vyčerpaná Gabriela Koukalová v cíli štafety v Ruhpoldingu

Navzdory beznadějné situaci porvat se o stupně vítězů, dala vedoucí závodnice Světového poháru stejně jako Vítková do svého úseku všechny síly a dojela pouhé dvě desetinky za pátou Italkou.

Nikdo neběžel ve čtvrtečním odpoledni rychleji. Druhou nejrychlejší ženu čtvrteční štafety Kaisu Mäkäräinenovou, která absolvovala už první úsek, předstihla o osm sekund. Svoji novou parťačku Davidovou však za nevydařený úsek rozhodně nekritizovala.

"Po odjezdu z druhé střelnice jsem si nevěřila, že bych mohla v posledním kole sjet tolik vteřin, abych se jí byť přiblížila. Vzhledem k tomu, že jsme tady měly mladou krev, tak si myslím, že i tak je šestý místo úspěch. Jedná se o velký talent a v budoucnu o Markétě ještě uslyšíme," řekla Koukalová.

Vyčerpaná dvojnásobná olympijská medailistka se po projetí cílem zhroutila do sněhu, až po několika minutách se zvedla na nohy. Sladkou odměnou za výkon jí bylo objetí a pusa od manžela.

"S šestým místem jsem vzhledem k vývoji maximálně spokojený. Eva odvedla výborný úsek, Verča mě mile překvapila a Gábi, ať se snažila, jak se snažila, tak to líp nešlo," řekl trenér Zdeněk Vítek v České televizi.

V pátek pokračují závody v Ruhpoldingu sprintem mužů na deset kilometrů.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud