Ivo Pospíšil
12. prosince 2017 • 16:50

Biatlonisté se trápí. Je čas na galeje, před dvěma lety to pomohlo, ví Krčmář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Najít u nich v této sezoně jednociferné umístění je zatím mission impossible. „Plácáme se v tom a potřebujeme se nějak odrazit,“ chápal Michal Šlesingr poté, co i o víkendovém v SP v Hochfi lzenu byli čeští biatlonisté daleko od medailí a mimo top 20. A necelé dva měsíce před OH v Pchjongčchangu tak začínají plánovat nasazení ještě tvrdšího tréninkového drilu během vánoční přestávky.



 Před dvěma lety prožívali něco podobného. Úvod bez stupňů vítězů, ani jedno umístění v nejlepší desítce trápení. Jenže pak během Vánoc zahájili galeje a hned na úvod nového roku začali sbírat medaile. „Až jsem si dělal legraci, že letos asi přijdou zas,“ říkal Michal Krčmář.

Proč legraci?

Zatímco u žen držela na SP v Hochfilzenu českou naději Veronika Vítková a vylétnuvší Markéta Davidová, u mužů se opět ani jeden neprobojoval do elitní dvacítky a na výsledcích je to znát. Nejlepšímu Ondřeji Moravcovi patří v průběžném pořadí SP 38. místo, Michal Krčmář a Michal Šlesingr jsou dokonce až za první čtyřicítkou.

„Je to zatím takový boj. Pořád se v tom plácáme a potřebujeme se odrazit, abychom si začali více věřit. Příprava však byla náročná, takže nám bude možná déle trvat, než se nastartujeme a budeme z toho mít dobrý pocit,“ přiznal Michal Šlesingr. Co mu však nyní rakouská zastávka ukázala? „To, že jsme mohli jet rovnou do Annecy a vynechat to tady,“ pousmál se hořce.

Michal Krčmář přebírá štafetu od Adama Václavíka při SP v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

Místo klidných Vánoc dřina

Pravda, první trimestr se bude hodnotit právě až po tomto týdnu a SP v Le Grand Bornand, avšak už nyní čeští biatlonisté tuší, že se bude dril z minulosti opakovat. Místo klidných Vánoc dřina na tratích a střelnicích. Galeje II.

„Nevadilo by mi to, vždyť nám to před dvěma lety pomohlo. A po Novém roce můžete naskočit v úplně jiném rozpoložení. Na druhou stranu pořád tu jsou ještě závody ve Francii a s kluky to tam půjdeme zkusit,“ přiznal Krčmář.

Pokud ale posun nebude kdovíjak výrazný, intenzivnější režim je zřejmě nemine. „Teď za pochodu změny udělat nemůžeme, ale přijde vánoční blok, kde musíme zapracovat. Víme, že nám v běhu chybí dvacet vteřin, abychom byli schopní jezdit o desítku. Času na to sice moc nebude, ale nějaký tam přeci jen je,“ tvrdí i šéftrenér Ondřej Rybář.

Konkrétní tréninkový plán pro reprezentanty se tak bude tvořit tento týden a SP v Annecy, který začíná ve čtvrtek, mu může ještě mnohé ukázat.

Michal Šlesingr na svém úseku štafety při SP v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

Měřítkem je olympiáda

„Jak ty galeje vypadají? Přijeďte a uvidíte,“ smál se Krčmář, avšak sám připouští: „Je to spíš o koncentraci, soustředit se na sport, dát tomu všechno a zmobilizovat psychické síly. V tréninku se tam dá rovněž přitlačit, ale nejsem trenér. Vždy říkám, že je pro sportovce dobré, když důvěřuje trenérům, nechá plán na nich, moc se v něm nehrabe a je jen vykonavatelem práce. Já jim důvěřuji a myslím, že náš čas přijde.“

Je se třeba bát výrazných změn?

„Za sebe bych nic neměnil. Roky předtím to fungovalo, a byť byly roky, kdy se kluci v Östersundu rozjížděli na bedně, trénujeme pořád stejně, jen teď nám to trvá o něco déle. Může to být i souhra okolností,“ přiznal Krčmář a Šlesingr dodal: „Doufám, že se ta forma cíleně ladí na únor a prosinec je jen rozjezdový.“

Opravdovým měřítkem úspěchu v sezoně je totiž až olympiáda v Pchjongčchangu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud