19. prosince 2017 • 17:45

Biatlonu zůstávají v ČT diváci. Rejman zatím vyhrává spor s kolegou

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zraněná Gabriela Koukalová je mimo hru, ostatní reprezentanti se trápí. A mizerný start do sezony má vliv i na biatlonovou bonanzu na obrazovkách. Česká televize zaznamenala pokles sledovanosti. Běžkaři s puškami ale stále patří mezi nejsledovanější sporty. Většina diváků zatím zůstává biatlonu věrná.



Hokejová vítězná paráda se Švédy v Moskvě proti dalšímu trápení českých biatlonistek v závodě s hromadným startem v Annecy? „Hokej šel v neděli na dvojce a biatlon ho porazil o 170 000 diváků, ačkoli tam vepředu nebyli naši,“ říká komentátor České televize Jiří Rejman. „Z mého pohledu dochází na to, co jsem tvrdil už před sezonou. Že si Češi vzali biatlon za svůj. I když se našim nedaří, je to pro ně televizní atraktivní sport.“

Víkendová TV čísla (průměrná sledovanost)
Pátek
Biatlon, sprint muži 339 000
Hokej, ČESKO-Kanada 313 000
Sobota
Biatlon, stíhačka ženy 440 000
Biatlon, stíhačka muži 395 000
Neděle
Biatlon, hromadný start muži
496 000
Biatlon, hromadný start ženy
482 000
Hokej, ČESKO-Švédsko 312 000

V minulých zimách to bylo jasné. Čeští biatlonisté zářili a navíc měli ve svém středu Gabrielu Koukalovou , která přitahovala fanoušky kromě skvělých výsledků také svou barvitou osobností a sérií neuvěřitelných příhod.

Problematický start olympijské zimy přinesl pokles sledovanosti. První tři závodní víkendy sledovalo v České televizi v průměru o necelých 150 000 diváků méně. Loňské vysoké číslo bylo ale ovlivněno rekordními statistikami z domácích závodů v Novém Městě na Moravě. Biatlon stále průměrně sleduje přes 400 000 lidí, což výrazně překonává například přenosy fotbalové HET ligy.

„Co se týká sledovanosti, biatlon pořád patří mezi výrazně odskočené sporty,“ říká Jiří Ponikelský, výkonný ředitel kanálu ČT sport. „Pokud přenos dosahuje ratingu šesti procent jako nedělní závod žen, je to nádherné číslo. Tím, že naši jezdí, jak jezdí, cítíme úbytek, hlavně ve všedních dnech. Ale není nijak dramatický. Jen o tomto víkendu byla u biatlonu zapnutá každá čtvrtá pátá televize.“

Fourcade je už na úrovni Federera

Skalní fanoušci Gabriely Koukalové si zřejmě vybrali náhradní volno, průměrná sledovanost ve srovnání se začátkem minulé sezony klesla téměř o čtvrtinu. V České televizi ale biatlon zůstává jedním z nejžádanějších sportů.

„Hodně se hádám s jedním kolegou, který předvídá biatlonu rychlý konec v televizi. Tenhle víkend mi dává za pravdu, že diváci zůstávají,“ tvrdí Rejman. „Vzhledem k tomu, že se nedaří, není úbytek diváků tak velký.“

Česká televize do svého biatlonového projektu výrazně investovala, posílá na každé závody Světového poháru svého redaktora, vylepšila doprovodné studio. Podle Ponikelského nákladů litovat nemusí.

Veronika Vítková (vlevo) se chystá na střelbu vestoje při štafetě SP v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

„Biatlon u diváků zakořenil,“ říká Ponikelský. „Do posledního kola nevíte, kdo vyhraje. Závodníci jsou navíc díky popularitě z předchozích let známí. Fourcade je na úrovni Nadala a Federera . To jsou věci, které diváci chtějí vidět. A v pozadí je olympiáda, to taky hraje roli.“

Pro vnímání biatlonu mezi veřejností byly velkým zlomem minulé olympijské hry v Soči, kde český tým v reálu získal pět medailí a jedna navíc ještě dojde ženské štafetě poštou. Další vývoj kromě výsledků českých závodníků ovlivní také situace kolem Koukalové.

Případné oznámení o konci olympijské šance by mohlo znamenat další odliv fanoušků. „Přejeme jí, ať je zdravá. Doufám, že taková informace nezazní. Pokud se to stane, může to mít vliv na nepatrné snížení. Ale stále to bude nejsledovanější sport v České televizi,“ věří Ponikelský.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud