21. března 2018 • 21:22

Ztráta pro biatlon. Šéftrenér Rybář končí, chce se věnovat rodině

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ondřej Rybář skončí v roli šéftrenéra českých biatlonistů. Chce se věnovat rodině, což říkal už po olympijských hrách 2014 v Soči, ale nyní je rozhodnutý dát přednost dětem. Možná u biatlonu zůstane, možná z něj také úplně odejde. "Uvidíme, kam mě vítr zanese," řekl Rybář novinářům na setkání sportovců Olympu s ministrem vnitra v demisi Lubomírem Metnarem. "Myslím, že je čas na rodinu, protože děti rostou a rostou sakra rychle. Nejsem schopen cestovat po světě, když mi doma vyrůstají," doplnil.



Devětatřicetiletý Rybář patří ke strůjcům českého biatlonového úspěchu. Pod jeho vedením získali reprezentanti mimo jiné pět cenných kovů na olympiádě v Soči před čtyřmi lety, další dva přidali na letošních hrách v Pchjongčchangu, Gabriela Koukalová se stala mistryní světa a celkovou vítězkou Světového poháru.

Rybář měl smlouvu na olympijský cyklus a prodloužit ji nehodlá. "Bude se (šéftrenér) určitě měnit. Z mého pohledu nebudu v této pozici setrvávat. Já už to avizoval, není to, že bych v tom chtěl někoho nechat. Nebabrám se v tom. Tak to je, samozřejmě některé věci mi budou líto, ale člověk si musí vybrat," uvedl.

S manželkou Petrou vychovávají syny Víta a Jiřího v podještědském Budíkově. Tam má Rybář svůj klid, pracuje na domě, ale kvůli biatlonu bývá často pryč. "To je ten důvod, proč to nemůžu dělat. Jeden (syn) je ve třetí třídě a druhý půjde do první, takže je ideální čas na výchovu doma, i když už jsem to asi malinko propásl," řekl Rybář.

Podobně hovořil už po Soči, ale nakonec přijal roli šéftrenéra, a to i proto, že tehdy zemřel předseda svazu Václav Fiřtík. "Nastala komplikovaná situace, zůstal jsem další olympijský cyklus. Ale teď už je priorita rodina," konstatoval Rybář.

Ondřej Rybář skončí v roli šéftrenéra biatlonistů
Ondřej Rybář skončí v roli šéftrenéra biatlonistů

Za uplynulých osm let prožil s týmem mnoho úspěchů. "Nádherných momentů byla spousta," vzpomínal na medaile v Soči, glóbus a světové zlato Koukalové. "Běhá mi mráz po zádech, když si vzpomenu na atmosféru v Novém Městě," řekl ke Světovým pohárům či mistrovství světa ve Vysočina Aréně. "Za ty chvíle můžu být vděčný. Rád bych si je ještě někdy prožil, ale některé věci se nedají v životě zopakovat."

Nešťastně skončil jen příběh s Koukalovou, která tuto sezonu vynechala kvůli zdravotním problémům a jejich cesty se rozešly. "Spíš mě na tom mrzí, jak to dopadlo. Gabču mám rád, strašně si ji cením jako osoby, nejen jako sportovkyně. Mrzí mě, jak to skončilo, že to teď vypadá, že všechno bylo špatně," řekl Rybář. "Vážím si, jak náš pracovní i lidský vztah fungoval, a doufám, že ani z jedné strany ty dveře zavřené nejsou. I jsem jí řekl, že kdykoliv bude pokračovat, jsem jí připraven pomoci," dodal.

Aktuálně neví, jestli bude u biatlonu pokračovat. "Ono to vypadá blbě, ale opravdu nemám představu. Biatlon mám hluboko v srdci a nemyslím, že u biatlonu by se práce nenašla. Na druhou stranu je teď priorita rodina a to potřebuju skloubit. To bude zásadní ve výběru mého dalšího působení," zopakoval Rybář.

Bývalý dorostenecký mistr republiky od roku 2006 vedl ženy. V roce 2009 se Rybář stal trenérem mužů, později i Koukalové a v roce 2014 šéftrenérem celé reprezentace.

Budoucnost Gabriely Koukalové? Dveře má otevřené, rozhodnutí je na ní, říká Rybář
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud