9. února 2019 • 00:00

Štafety v biatlonu vytáhl finiš. Češky dojely sedmé, muži skončili šestí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Štafeta biatlonistů ve složení Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Adam Václavík a bezchybně střílející Tomáš Krupčík obsadila na Světovém poháru v mrazivém Canmore šesté místo. Češky skončily o příčku níže, po nepovedeném úvodním úseku Lucie Charvátové je vytáhly do elitní desítky Veronika Vítková, Markéta Davidová a Eva Puskarčíková.



Generálku na mistrovství světa vyhráli suverénně Norové a Němky. Pro druhé zlato v Kanadě si tak doběhl vítěz čtvrtečního vytrvalostního závodu a jednička sezony Johannes Thingnes Bö. Pro oba české týmy měly závody podobný průběh: po špatném začátku přišla velká stíhací jízda a výborný finiš.

Šlesingr, vracející se do seriálu po zranění zad, po čtyřech dobíjeních předal až jako osmnáctý se ztrátou téměř dvou minut. Krčmář střílel lépe, chyboval dvakrát a vytáhl českou štafetu o sedm příček. Časová ztráta na čelo však narůstala.

Václavík na třetím úseku perfektně odstřílel ležku, ale při stojce se opět trápil. Ve čtvrtek na ní trefil jediný terč, dnes musel na jedno trestné kolo a z průběžné sedmé příčky se propadl na devátou. Krupčík však neminul a den po životním 12. místě se pral o pátou příčku. Ve finiši těsně s Rakouskem prohrál.

"Šesté místo je pro nás výborné," řekl trenér Zdeněk Vítek České televizi. "Vyzdvihl bych výkon Tomáše, dal pět na pět a výrazně štafetě pomohl," dodal. Češi v osmnáctistupňovém mrazu vybojovali druhý nejlepší týmový výsledek v sezoně, před měsícem v Oberhofu byli čtvrtí. Tehdy běželi Krčmář, Krupčík a absentující Ondřej Moravec a Jakub Štvrtecký.

Bö do cíle s obrovským náskokem dovezl norskou štafetu, kterou před ním výborně rozjeli Lars Helge Birkeland, Vetle Sjaastad Christiansen a Erlend Bjöntegaard.

Češky jely ve stejném složení, v němž před měsícem v Oberhofu vybojovaly nečekaný bronz. Dnes ale naděje pohřbila na úvodním úseku Charvátová dvěma trestnými koly. Předávala na 17. místě, Vítková sice výborně střílela, ale v běhu nestačila a do elitní desítky Češky posunula Davidová. Finišmenka Puskarčíková si v těžkých podmínkách poradila se střelbou a devátou příčku vylepšila na konečnou sedmou.

"Lucce se zasekl náboj, rozhodila se. Verča na střelnici předvedla super výkon a byl to odrazový můstek, Markéta ztrátu stahovala a Eva se s tím dobře vypořádala. Sedmé místo bereme nakonec všemi deseti," uvedl kouč Jiří Holubec.

SP v biatlonu v Canmore (Kanada) - štafety:

Muži (4x7,5 km): 1. Norsko (Birkeland, Christiansen, Bjöntegaard, J.T. Bö) 1:16:36,6 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (Guigonnat, Jacquelin, S. Fourcade, Fillon Maillet) -1:10,4 (0+8), 3. Rusko (Garaničev, Latypov, Loginov, Povarnicyn) -1:48,4 (0+9), 4. Německo -2:48,6 (3+12), 5. Rakousko -3:22,2 (3+11), 6. ČR (Šlesingr, Krčmář, Václavík, Krupčík) -3:23,5 (1+9).

Ženy (4x6 km): 1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Herrmannová, Dahlmeierová) 1:10:16,3 (1+12), 2. Norsko (Kalkenbergová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) -30,2 (2+7), 3. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Simonová) -41,6 (0+12), 4. Itálie -1:40,5 (1+8), 5. Švýcarsko -2:24,6 (2+10), 6. Rakousko -2:49,1 (1+9), 7. ČR (Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková) -3:44,8 (2+13).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud