Ivo Pospíšil
27. listopadu 2020 • 15:15

Hra mocných! Biatlon má jasné favority, Čechy svět zatím opomíjí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

On, dobyvatel z krve Vikingů. Ona, vévodkyně z malebného Jižního Tyrolska. Spolu vytvořili královský pár, který už dva roky po sobě vládne biatlonovému světu. Johannes Thingnes Bö a Doro Wiererová – najde se někdo, kdo jejich jízdu ukončí? „Soupeři budou podobní jako dřív,“ odhadují čeští trenéři. Zkusí útok na hattrick stávajících vládců narušit některý z jejich vyslanců?



Když se před osmi měsíci naposledy objevili ve finském Kontiolahti, strhla se zde vřava o titul jako řemen. Bylo 14. března, šlo o závěrečné stíhací závody a jindy suverénní Johannes Thingnes Bö piloval na poslední stojce každičkou ránu, aby se trefil. Uspěl, dojel čtvrtý a obhájil velký křišťálový glóbus před loučícím se Martinem Fourcadem o pouhé dva body.

O dvě hodiny později šla do akce Dorothea Wiererová. Na vedoucí ženu SP Tiril Eckhoffovou ztrácela devět bodů a startovala až devatenáctá. V zázraky nevěřila. Jenže po kolapsu rivalky a jejích šesti trestných kolech se nakonec i ona dočkala senzačního druhého vítězství v SP v kariéře.

Od soboty pak tihle dva šampioni vykročí na stejném místě za možným hattrickem! „Jací budou lídři sezony? Stejní, jen o rok starší,“ usmál se český trenér Ondřej Rybář

PROGRAM SP V KONTIOLAHTI I.

SOBOTA
11.00 Vytrvalostní závod mužů (20 km) 14.20 Vytrvalostní závod žen (15 km)

NEDĚLE
10.30 Sprint mužů (10 km) 13.40 Sprint žen (7,5 km) Vše vysílá přímým přenosem ČT sport.

Na jednu stranu těžko hledat srovnání, když byly některé přípravné závody před sezonou kvůli hrozbě koronaviru zrušeny. Nicméně… „Ten, kdo vloni jezdil dobře a neměl zdravotní problémy, bude jezdit dobře i letos. Rozhodně se nebojím, že by Norové, Francouzi nebo Němci nebyli připravení. Každý udělal kus práce, silné týmy silnými zůstanou,“ řekl Rybář.

Vtlačí se mezi ně i Češi? Michal Krčmář u mužů a Markéta Davidová u žen? Svět je zatím opomíjí, a když se oficiální představitelé IBU ptali na největšího favorita svých čtenářů, u mužů byl výsledek až devastující. 73 % Johannes Bö, 15 % Quentin Fillon Maillet a 6 % Emilien Jacquelin. Po odchodu sedminásobného šampiona Martina Fourcada jako by se měl Bö snad nudit.

„Bö je největším kandidátem. Jsou tu za ním sice i další jako Alexander Loginov nebo celá francouzská ekipa, jež má brutální skupinovou dynamiku, ale i přesto by měl asi Johannes vyhrát,“ nechal se slyšet bývalý úspěšný biatlonista a nyní trenér Ricco Gross.

To u žen se změna čeká. Wiererové (přes léto zapracovala na rychlosti běhu a je jedinou závodnicí, která má po odchodu Kaisy Mäkäräinenové zkušenost s vítězstvím v SP) věřilo jen 19 % oslovených. Před ní bylo duo Norek Marte Olsbu Röiselandová (22 %) a Tiril Eckhoffová (27 %). TurboTiril však před sezonou trápily při testech dýchací potíže a její aktuální forma je otázkou.

„Co se mě týče, vidím hlavní aspirantku v Denise Herrmannové. Wiererová bude mít také šanci, ale jestli bude mít tahle Němka vyrovnanou střelbu, bude díky svým běžákům ukrutně daleko,“ uvedl jasně asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Přičemž je tu také jeden neviditelný faktor, který může hrát rozhodující roli, a to pozitivní test na koronavirus. Může přijít znenadání a obrátit sezonu i u jakoli vedoucího závodníka v prach. Už teď se v Kontiolahti objevily pozitivní testy u rumunského, lotyšského, ale i francouzského a ruského výběru (Anton Babikov a tři členové realizačního týmu).

Na koho tahle ruleta ukáže příště? „Věříme, že to boj o titul neovlivní a rozhodne se na trati,“ přáli si čeští trenéři. Jaká je proto reálná síla vládnoucího páru, to se uvidí už v sobotu ve vytrvalostním závodě. Ne nadarmo královské disciplíně biatlonu.

HLAVNÍ VYZYVATELKY WIEREROVÉ
Denise Herrmannová (31 let/Něm.)
Minulá sezona: 3. místo (745 b.) Střelba: 77,1 % (341/442) Běh: +5,6 % proti průměru
Raketa na lyžích – aby ne, vždyť je bývalou klasikářkou a bronzovou medailistkou z OH v Soči. V roce 2016 však přešla k biatlonu, poslední roky drtila střelbu, a teď má útočit na titul i zde. „Její běžáky jsou ukrutné, když se trefí, bude šeredně vepředu,“ ví reprezentační asistent Jiří Holubec.
Hanna Öbergová (25 let/Švéd.)
Minulá sezona: 4. místo (741 b.) Střelba: 82,9 % (355/428) Běh: +3,3 % proti průměru
Švédská sympaťačka a vyhlášená střelkyně. Není náhoda, že má zlato z OH, MS i poslední malý křišťálový glóbus z vytrvalostních závodů, kde je přesná palba důležitější než kdekoli jinde. Navzdory mládí je už stabilní členkou elitní společnosti. V předloňské sezoně byla pátá, v té minulé čtvrtá.
Marte Olsbu Röiselandová (29 let/Nor.)
Minulá sezona: 5. místo (597 b.) Střelba: 84,7 % (295/348) Běh: +5,3 % proti průměru
Ona a Tiril Eckhoff ová – tohle jsou norské střely. Tam, kde si ale Eckhoff ová, druhá žena minulé sezony, stěžovala v přípravě na problémy s dýcháním, tam je tichá Marte připravená zaútočit na další triumfy. Však ještě teď všichni vzpomínají na jejích sedm medailí z MS v Anterselvě (5-0-2).
HLAVNÍ VYZYVATELÉ BÖA
Quentin Fillon Maillet (28 let/Fr.)
Minulá sezona: 3. místo (843 b.) Střelba: 86,5 % (386/446) Běh: +4,6 % proti průměru
Martin Fourcade je pryč, tohle ale má být hlavní francouzská mušketa na norského drzouna. Do kopců skáče jako horská blecha a je jedním z mála, který se dokáže Johannesi Böovi po běžecké stránce přiblížit. V posledních dvou ročnících byl vždy třetí. Jestli vylepší střelbu, bude králi horko.
Tarjei Bö (32 let/Nor.)
Minulá sezona: 4. místo (740 b.) Střelba: 88,1 % (380/431) Běh: +4,0 % proti průměru
Že nejhorší spory jsou ty v rodině? Tady by to neplatilo. O pět let starší Tarjei je s Johannesem i přes jeho úspěchy jedna ruka… to ale neznamená, že by mu konečně rád neukázal, kdo je starší bratr! V předsezonních dvou testovacích závodech Tarjei svého sourozence vždy porazil.
Emilien Jacquelin (25 let/Fr.)
Minulá sezona: 5. místo (726 b.) Střelba: 85,6 % (376/439) Běh: +3,2 % proti průměru
Bacha na něj. Tohle svým závodníkům řekl i francouzský trenér v norských službách Siegfried Mazet. Rodák z Grenoblu už v únoru Böa zlikvidoval ve finiši stíhacího závodu na MS a po 24. příčce v roce 2018/19 vyletěl v poslední sezoně na 5. místo. A to je ještě v záloze Simon Desthieux.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud