Romana Barboříková
2. května 2023 • 15:55

Biatlonistky povede nový běžecký kouč, Charvátová chybí v A-týmu

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teprve začínají s přípravou na další biatlonovou sezonu, už ale oznámili změny v týmech. Trenérských i těch závodních. A týká se to hlavně ženského „áčka“. Do toho přichází nový běžecký kouč Martin Bajčičák, který už dřív vedl slovenské sestry Fialkovy. Oficiálně bude mít jen tři svěřenkyně, které si vysloužily místo v A-týmu, jenž objíždí Světové poháry a MS. V této trojici chybí jeho někdejší stabilní členka Lucie Charvátová.



Netradiční start přípravy na novou sezonu nyní zažívají čeští biatlonisté. Květen pro ně vždy znamenal nástup po dovolené, jenže tentokrát zamířili na sever do norského Sjusjoenu. A zatímco v mužském týmu se prakticky nic nemění, u žen je to jiné.

K hlavnímu kouči Egilu Gjellandovi přibyl nový běžecký trenér ze Slovenska Martin Bajčičák. Bývalý reprezentant v běhu na lyžích už má trenérské zkušenosti i s biatlonem. V letech 2016 až 2020 pomáhal s běžeckou přípravou sestrám Fialkovým.

„Chtěli jsme holky posunout zase o kus dál a zároveň podpořit B tým,“ vysvětlil změny pro web Českého svazu biatlonu sportovní ředitel Ondřej Rybář. Podporou B týmu měl na mysli to, že se k němu jako hlavní trenér přesunul dosavadní Gjellandův asistent Jiří Holubec.

„Martin Bajčičák před olympiádou v Pchjongčchangu pracoval se sestrami Fialkovými, takže má zkušenosti s biatlonem. Bude zodpovědný za běžeckou část, Egil Gjelland pak především za tu střeleckou. Je to podobný systém jako u mužů, kde má běžeckou přípravu na starosti Michael Málek a střeleckým trenérem je Matt Emmons,“ dodal Rybář.

Změn doznaly i samotné reprezentační celky. Hlavně tedy ten ženský, v němž jsou momentálně pouze tři členky: Markéta Davidová, Jessica Jislová a Tereza Voborníková.

„Jessica dlouho bojovala se zdravotními problémy, ale do A týmu jinak jednoznačně patří,“ reagoval sportovní ředitel na zařazení Jislové, když loňskými výsledky si nominaci do hlavního celku vyjely jen Davidová s Voborníkovou.

Je tedy jasné, že oproti uplynulé sezoně v A týmu chybí Lucie Charvátová, která se potýkala se zdravotními trably, a v závodech se jí příliš nedařilo.

Na soustředění na sever ale včera odcestovaly jen dvě ženy, Davidová zvolila pro začátek přípravu na kole v Toskánsku. Z mužů se v úterý nehlásil zase Michal Krčmář, který dokončuje diplomovou práci.

A-tým mužů je, oproti tomu ženskému, početnější. Jsou v něm zařazeni: Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký a Adam Václavík.

Ze soustředění se ale vrátí oba týmy už za týden na vyhlášení biatlonisty roku, které je v plánu 10. května.

Česká reprezentace před sezonou 2023/24

A-tým žen: Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková

A-tým mužů: Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

B-tým žen: Lucie Charvátová, Tereza Jandová, Kristýna Otcovská, Eliška Václavíková, Tereza Vinklárková

B-tým mužů: Luděk Abrahám, Vítězslav Hornig, Josef Kabrda, Mikuláš Karlík, Ondřej Mánek

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud