1. dubna 2017 • 19:21

Virtueová a Moir se vrátili na světový trůn v tancích na ledě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir se po pěti letech znovu stali mistry světa v tancích na ledě. Francouzům Gabrielle Papadakisové a Guillaumeu Cizeronovi na šampionátu v Helsinkách nepomohl k obhajobě titulu z posledních dvou let ani světový rekord ve volném tanci. Kvůli ztrátě z krátkého tance skončili stříbrní. Bronzovou medaili získali američtí sourozenci Maia a Alex Shibutaniovi, kteří tak navázali na loňské stříbro.



Český taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn po 26. místě v krátkém tanci do dnešních volných tanců nepostoupil. O účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu se bude muset snažit v zářijové dodatečné kvalifikaci.

Francouzi Papadakisová a Cizeron nastoupili jako první z favoritů na zlato. Předvedli procítěný tanec ve vysokém tempu a s prvky té nejvyšší obtížnosti. Na rozdíl od krátkého tance si odpustili drobné technické chyby a známkou 119,15 bodu přibližně o bod vylepšili vlastní světový rekord z loňského mistrovství světa.

Olympijští šampioni z roku 2010 Virtueová a Moir, kteří na MS startovali poprvé od roku 2013, jeli hned po nich. Společně s Francouzi přitom trénují v Montrealu ve skupině vedené Marie-France Dubreuilovou a Patricem Lauzonem. "Nebylo to zrovna moc jednoduché bruslit přímo po nich. Věděli jsme, jakou jízdu pojedou. Vidíme ji každý den," řekl po závodě Moir.

Ocenil, že ho dnes podržela jeho dlouholetá taneční partnerka Virtueová. Zakolísal totiž v samém závěru krokové pasáže, což bylo hlavní příčinou prohry Kanaďanů ve volném tanci. Dostali za něj přibližně o tři body méně než Francouzi, ale celkově je o 2,58 bodu porazili a získali třetí světový titul.

Třetí medaili z MS vybojovali Shibutaniovi, kteří vedle stříbra z loňska mají ještě bronz z roku 2011. Na stupně vítězů vystoupili, přestože nebyli mezi nejlepší trojicí ani v krátkém ani ve volném tanci. Pomohla jim selhání jejich kolegů z americké reprezentace.

Třetí pár po krátkém tanci Madison Hubbellová, Zachary Donohue se kvůli partnerově pádu na začátku twizzlů propadl až na devátou příčku. Menší partnerovo zaváhání při tomtéž prvku připravilo o šanci na obhajobu bronzu Madison Chockovou a Evana Batese. Klesli ze čtvrtého na sedmé místo.

Závěrečná soutěž potvrdila převahu mimoevropských zemí na tomto světovém šampionátu. Evropa získala jen čtyři z dvanácti medailí.

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Virtueová, Moir (Kan.) 198,62, 2. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 196,04, 3. Shibutaniová, Shibutani (USA) 185,18, 4. Weaverová, Poje (Kan.) 184,81, 5. Bobrovová, Solovjov (Rus.) 184,06, 6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 183,73, ...26. Kuzmichová, Sinicyn (ČR) nepostoupili do volných tanců.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud