20. ledna 2018 • 21:40

Nejlepší výkon Češky Březinové! Na ME v Moskvě dojela dvanáctá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká krasobruslařka Eliška Březinová zaznamenala svůj nejlepší výsledek na mistrovství Evropy, v Moskvě skončila dvanáctá. Dosud byla jejím maximem patnáctá místa z let 2014 a 2015. Vyhrála patnáctiletá Alina Zagitovová, která v první seniorské sezoně sesadila z trůnu dvojnásobnou mistryni Evropy i světa Jevgeniji Medveděvovou. Ta prohrála první závod od listopadu 2015.



Jednadvacetiletá Březinová volnou jízdu zvládla bez pádu, jen úvodní trojitý lutz skončil výpadem. Díky solidnímu výkonu si po krátkém programu vylepšila osobní rekord i ve volné jízdě.

V Moskvě celkem nasbírala 149,69 bodu, což bylo zhruba o čtyři a půl bodu více než její necelé čtyři roky starý výkon z mistrovství světa 2014. K útoku na první desítku Březinové chyběla vyšší obtížnost. Od Němky Nicole Schottové, která poskočila na desátou příčku z 18. pozice, ji dělilo více než osm bodů.

Zagitovová prodloužila svou neporazitelnost v aktuální sezoně, i když poprvé narazila na zkušenější kolegyni ze stáje trenérky Eteri Tutberidzeové Medveděvovou. K volné jízdě nastoupila jako první z favoritek a předvedla ji bez jediné chyby, i když všechny skoky zařadila až do druhé poloviny programu, kde je za ně desetiprocentní bonifikace.

Česká krasobruslařka Eliška Březinová na mistrovství Evropy v Moskvě, kde zajela svůj nejlepší výsledek
Česká krasobruslařka Eliška Březinová na mistrovství Evropy v Moskvě, kde zajela svůj nejlepší výsledek

Na rozdíl od jiných krasobruslařek do kombinace zařazuje místo toeloopu obtížnější rittberger. Díky tomu si vylepšila osobní rekord na bezmála 158 bodů, což je dva a půl bodu pod světovým rekordem Medveděvové.

Osmnáctiletá obhájkyně titulu tak musela jet na hranici životního výkonu, aby se ze druhého místa po krátkém programu mohla dostat před Zagitovovou. V prvním závodě po dvouměsíční pauze kvůli zlomenině zánártní kůstky sice bojovala a výraznější chybu neudělala, ale ani ve volné jízdě na Zagitovovou nestačila a od vstupu mezi seniorky v sezoně 2015/2016 poprvé na velké akci nezískala zlato. Prohrála o více než pět bodů.

Jedenáctou evropskou medaili navzdory nevydařené volné jízdě získala Italka Carolina Kostnerová. Spadla při úvodním lutzu a i v dalších skocích byla nejistá nebo jim ubírala otáčky. Za techniku dostala zhruba o jedenáct bodů méně než Maria Sotskovová útočící ze čtvrtého místa, ale díky druhé sadě známek a náskoku z krátkého programu se udržela před ní.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Moskvě:

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 203,16, 2. Bobrovová, Solovjov 187,13, 3. Stěpanovová, Bukin (všichni Rus.) 184,86, 4. Cappelliniová, Lanotte 180,67, 5. Guignardová, Fabbri (všichni It.) 177,75, 6. Zagorská, Guerreiro (Rus.) 168,45, ...25. Mansourová, Češka (ČR) - nepostoupili do volných tanců.

Ženy - konečné pořadí: 1. Zagitovová 238,24, 2. Medveděvová (obě Rus.) 232,86, 3. Kostnerová (It.) 204,25, 4. Sotskovová (Rus.) 200,81, 5. Hendrickxová (Belg.) 176,91, 6. Rajičová (SR) 171,90, ...12. Březinová (ČR) 149,69.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud