24. března 2021 • 08:25

MS v krasobruslení 2021: program a české naděje na šampionátu ve Švédsku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve složité covidové situaci půjde zřejmě o jediný závod v této sezoně, na kterém se potkají elitní krasobruslaři z celého světa. MS v krasobruslení probíhá ve švédském Stockholmu od 24. do 27. března. Češi mají zastoupení ve všech kategoriích, nechybí ani nejzkušenější z českých krasobruslařů Michal Březina. Jaký je program šampionátu?



Program MS v krasobruslení 2021

Datum Čas Disciplína Česká účast
středa 24. března 10:10 Ženy - krátký program Eliška Březinová
  18:30 Sportovní dvojice - krátký program Martin Bidař, Jelizaveta Žuková
čtvrtek 25. března 11:40 Muži - krátký program Michal Březina
  18:10 Sportovní dvojice - volné jízdy Martin Bidař, Jelizaveta Žuková
pátek 26. března 10:52 Taneční páry - rytmický tanec Filip Taschler, Natálie Taschlerová
  18:00 Ženy - volné jízdy Eliška Březinová
sobota 27. března 11:00 Muži - volné jízdy Michal Březina
  17:00 Taneční páry - volné tance Filip Taschler, Natálie Taschlerová

Češi na MS v krasobruslení

Třicetiletý Michal Březina je největší českou nadějí na světovém šampionátu. Z roku 2019 obhajuje 8. místo, během svých deseti účastí na MS jen jednou chyběl v TOP10. Mezi ženami se představí Eliška Březinová, která mezi čtyřicítkou účastnic cílí především na postup do volných jízd. Premiéra na světovém šampionátu čeká sourozenecký pár Tischlerových. Počtvrté se na MS v krasobruslení představí Martin Bidař, ve dvojici s Jelizavetou Žukovou však půjde o jejich premiéru na velké akci.

Kvalifikace na ZOH 2022

Světový šampionát slouží rovněž jako kvalifikace na ZOH 2022. Do Pekingu se kvalifikuje 24 nejlepších v kategoriích jednotlivců, 19 tanečních párů a 16 sportovních dvojic. Nejsilnější státy mohou získat až tři místa v každé kategorii.

Hvězdy MS v krasobruslení 2021

Jednadvacetiletý Nathan Chen bude útočit na třetí světový titul za sebou, což naposledy dokázal Kanaďan Patrick Chan v letech 2011 až 2013. Chenovým největším soupeřem bude dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju. Šestadvacetiletý Japonec má světové tituly z let 2014 a 2017, před dvěma lety skončil druhý.

Nejen mužská, ale i ženská soutěž slibuje duel čtverných skoků. Chystají se na ně zejména mladé Rusky Anna Ščerbakovová a Alexandra Trusovová, které po medailích na loňském ME budou debutovat na MS.

Ruskou hegemonii se pokusí narušit Japonky v čele s Rikou Kihiraovou. Ta se podobně jako Tuktamyševovoá opírá o trojitý axel, ale v této sezoně k němu přidala čtverný salchow. Při premiéře na MS skončila před dvěma lety čtvrtá.

Jediná velká absence postihla kategorii tanečních párů. Čtyřnásobní mistři světa Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron už v lednu účast na šampionátu vzhledem k nejisté situaci vzdali. V sobotu tak budou korunováni noví světoví šampioni a očekává se souboj Ruska se zámořím.

Světové stříbro obhajují Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, těsně pod stupni vítězů skončili v roce 2019 jejich ruští krajané Alexandra Stěpanovová a Ivan Bukin. Světové medaile mají ve sbírce americké páry Madison Hubbellová, Zachary Donohue a Madison Chocková, Evan Bates.

Světový titul mezi sportovními dvojicemi budou obhajovat Suej Wen-ťing a Chan Cchung. Elitní čínský pár ale od loňského mistrovství čtyř kontinentů nezávodil, protože partner loni v dubnu podstoupil operaci kyčle. Nebyli připraveni na čínský závod Grand Prix ani na domácí šampionát.

Naopak povedenou sezonu mají za sebou jejich ruští konkurenti, kteří závodili doma v Grand Prix i v národních pohárových soutěžích. Dobře se tam ukázali stříbrní olympijští medailisté a vicemistři světa z posledních dvou šampionátů Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov i nejlepší sportovní dvojice loňského ME Alexandra Bojkovová, Dmitrij Kozlovskij.

MS v krasobruslení v TV

Všechny disciplíny nabídne v přímém přenosu nebo záznamu ČT Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud