Martin Hašek
26. března 2021 • 15:26

Ledecká bude dál obojživelnicí! Sní o velkém glóbu: Píšu si poznámky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Unikátní dvojkolejná kariéra Ester Ledecké je u další křižovatky. Sněhová obojživelnice se v letošní zimě už jednoznačně dostala do nejužší elity a názory expertů, které v ní vidí budoucí kandidátku na křišťálové globy, sílí. Za jedné podmínky. „Především by měla skončit se snowboardem,“ míní legendární lyžař Bohumír Zeman. Ledecká ale bude ve svém dvojboji pokračovat minimálně další zimu, kdy ji čeká olympiáda v Pekingu.



O velký křišťálový globus letos svedly Slovenka Petra Vlhová se Švýcarkou Larou Gutovou-Behramiovou bitvu, která končila v závěrečném týdnu v kontroverzích kvůli rušení rychlostních závodů a demonstrativním gestem zklamané Švýcarky, která opustila trať obřího slalomu krátce po startu.

„Vnitřně si přeju, až se dostanu na úroveň, že budu bojovat o velký křišťálový globus, aby to bylo daleko jednoznačnější, abychom s tím neměli takové nervy,“ reagovala na to Ester Ledecká.

Byl to jen veselý žert, nebo spíš odvážná předpověď reality? To je ta otázka, protože Ledecká je originální sportovkyní, pro niž dosavadní hranice nemají velký význam. Ve snowboardingu i lyžování už vyhrála olympiádu, několik závodů Světového poháru, může být také první závodnicí, která si v obou sportech sáhne na křišťálové globy. Přesvědčení mezi lyžařskými experty o tom roste, jenže to má háček.

„Především by měla skončit se snowboardem, protože při jejích ambicích a schopnostech jsem přesvědčený, že globy může získávat,“ řekl v nedávném podcastu České televize bývalý lyžařský šampion Bohumír Zeman.

„Asi to její fanoušci neradi uslyší, ale představte si, že máte otesaný drahý kámen, který se zbrušuje do briliantu. V tuhle chvíli je Ester opravdu otesaný drahý kámen, a pokud chce získat velký křišťálový globus, potřebuje svou pozornost směřovat na jednu disciplínu,“ přidala se bývalá reprezentantka Klára Křížová.

Ester Ledecká má za sebou další úspěšnou sezonu
Ester Ledecká má za sebou další úspěšnou sezonu

Ledecká čelí tlaku na to, aby si ze svých dvou sportů vybrala jeden, od začátku kariéry. Celou tu dobu se jím nezabývala, šla si odhodlaně po své vlastní cestě a v mariáši argumentů by ji těžko někdo porazil. Jako trumfy má svou snowboardingovou dominanci a strmou lyžařskou dráhu, která už dorazila mezi nejlepší závodnice světa.

„To je od nich hezké, že mi takhle věří. Já tomu taky věřím, že jednou globus získám,“ reagovala Ledecká na názory lyžařských odborníků.

V posledních dvou sezonách se na lyžích výrazně posunula. Jestliže na olympiádě v Pchjongčchangu šokovala tím, že jako snowboardistka v super-G zaskočila lyžařky, dnes ji při diskuzích o nejlepších lyžařkách světa nikdo nemůže vynechat.

„Je čím dál tím sebejistější, víc si věří, má lepší cit pro skluz, začíná si s lyžemi hrát. Na žádné trati už není nováček, ví, co čekat,“ všímá si Křížová.

Ještě před pár lety Ledecká nejznámější střediska Světového poháru poznávala, teď už má zkušenosti, z nichž čerpá se svou tradiční důsledností.

„Z každého kopce jsem si začala psát poznámky, abych viděla, jak to tam který rok vypadalo, co mi poradili trenéři, co fungovalo,“ líčí Ledecká. „Nabrala jsem spoustu zkušeností. Člověk si staví sebedůvěru, jak se cítí přímo na kopci, že si dovolí to někde víc narovnat a jet stopu agresivněji.“

Progres na lyžích má ale svoji cenu. V posledních dvou sezonách se Ledecká ve Světovém poháru objevila na prkně jen třikrát. V nedávno skončené zimě závodila na snowboardu dokonce jen jednou.

„Bohužel… Já jsem tohle neměla v plánu. Nikdo nemohl čekat, že se zraním. Původně bylo závodů dost, ale okolnosti snowboardu úplně nepřály,“ vysvětluje Ledecká. „Já jsem byla výborně připravená, měla jsem skvělý materiál, o to víc mě mrzelo, že jsem to nedokázala prodat.“

Letos v lednu se Ledecká cíleně soustředila jen na lyže, aby byla ve formě a hlavně fit na lyžařském mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo.

„Já jsem vůbec nelitovala, že jsem před lyžařským mistrovstvím světa věnovala víc času lyžím. Takhle bylo naplánované už v začátku sezony, chtěli jsme se věnovat lyžím s tím, že pak přehodím na snowboarding a budu se mu věnovat před mistrovstvím světa na snowboardu. Akorát mě mrzí, že se druhé mistrovství světa nemohlo uskutečnit,“ řekla Ledecká.

Je jasné, že v příští sezoně se prkno významným způsobem vrátí do hry. Ledecká sice o olympijských hrách v Pekingu mluví jako o „čínském přáteláčku“, její ambice jsou ale jasné: stejně jako v Pchjongčchangu útočit na medaile v obou svých sportech. A na snowboardu její dominance zatím pořád trvá.

„Já chci další medaile a další globy, mě to prostě baví, takže se toho nechci vzdát,“ říká Ledecká jasně. „Hlavně si myslím, že není moc důvod se toho vzdávat. Jakmile přijedu na závod, tak ho vyhraju. Když vidím v trénincích rozestupy od kluků, i ve snowboardu jsem se hodně posunula. Ráda bych to holkám ukázala. Jenom těch příležitostí bylo letos málo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud