23. ledna 2022 • 13:28

Ledecká v generálce na Peking v TOP 10, Italy vyděsil pád hvězdy

Autor: ČTK, iSport.cz, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ester Ledecká za sebou má povedenou generálku na olympijské hry v Pekingu. V Super-G v italské Cortině dojela na osmém místě se ztrátou pouhých šesti desetin sekundy na domácí vítězku Elenu Curtoniovou. Fanoušky vyděsil pád fenoménky rychlostních disciplín Sofie Goggiaové, která nakonec ze svahu sjela po svých. Švýcarský lyžař Beat Feuz vyhrál potřetí v kariéře sjezd v Kitzbühelu. Na náročné sjezdovce Streif v Rakousku zvítězil o 21 setin sekundy před krajanem Marcem Odermattem, jenž zvýšil vedení ve Světovém poháru.



Pro Ledeckou to byl poslední start před olympiádou. Příští týden by neměla závodit na SP v Garmisch-Partenkirchenu, ale už se přesouvat do Číny, kde bude nejprve hlavní favoritkou a obhájkyní zlata v paralelním obřím slalomu na snowboardu a poté se pokusí navázat na senzační zlato ze super-G či zaútočit na medaili ve sjezdu.

Úřadující olympijská vítězka v super-G Ledecká vyrazila s číslem jedna na trať, kterou stavěl její trenér Franz Gamper. Ledecká jela riskantně, rychle, ale ztratila ve střední části a málem se po cílovém skoku nevešla do poslední branky. Dopad zvládla a zajela čas 1:21,59 minuty.

V čele ale dlouho nevydržela, hned s dvojkou byla o sedm setin rychlejší Francouzka Tessa Worleyová a vzápětí s trojkou i Tamara Tipplerová z Rakouska. Poté už předčila Ledeckou jen pětice soupeřek, a tak se udržela poosmé v kariéře v super-G v desítce.

Vítězka sjezdu Goggiaová jela rychle, ale po půlce závodu se jí rozjely lyže a spadla. Chvilku se držela za levé koleno, ale nazula lyže a do cíle sjela sama. Dlouho byla na vyšetření ve stanu pod sjezdovkou, pak pomalu odešla podpírána na další diagnostiku.

Goggiaovou zastoupila její krajanka Curtoniová a připsala si první výhru v superobřím slalomu v seriálu SP v kariéře a druhou celkově. O devět setin unikla premiérová výhra v poháru Tipplerové, na třetí místo vystoupila Švýcarka Michelle Gisinová.

Feuz vládl na Hahnenkammu

Čtyřiatřicetiletý Feuz navázal na Hahnenkammu na dvě loňské výhry a spravil si náladu po osmém místě v pátečním úvodním sjezdu na mírně zkrácené trati. Jeho vítěz Aleksander Aamodt Kilde se dnes musel spokojit s šestou příčkou.

„Byla to dobrá jízda. Jsem rád, že se mi to podařilo od startu do cíle sjet bez chyby. Samozřejmě jsme to chtěli my jako Švýcaři vrátit, poté co Vinc (Kriechmayr) vyhrál ve Wengenu. To se nám s Marcem podařilo,“ uvedl Feuz s narážkou na nejslavnější švýcarský závod, který vyhrál před týdnem rakouský rival.

Třetí dnes skončil už s výrazným odstupem devíti desetin sekundy domácí Daniel Hemetsberger, jenž se dočkal ve 30 letech prvních stupňů vítězů v kariéře.

Nejlepší sjezdař posledních čtyř sezon Světového poháru Feuz v závěrečném sjezdu před olympijskými hrami v Pekingu oslavil první vítězství této zimy. V hodnocení disciplíny se přiblížil Kildemu na rozdíl pouhých osmi bodů. V celkovém pořadí vede Odermatt před Norem už o 375 bodů.

Posledním mužským závod

SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo (Itálie):

Ženy - super-G: 1. Curtoniová (It.) 1:20,98, 2. Tipplerová (Rak.) -0,09, 3. Gisinová (Švýc.) -0,24, 4. Brignoneová (It.) -0,32, 5. C. Suterová (Švýc.) -0,44, 6. Worleyová (Fr.) -0,54, 7. Mowinckelová (Nor.) -0,59, 8. Ledecká (ČR) -0,61, 9. Robinsonová (N. Zél.) -0,62, 10. Puchnerová (Rak.) -0,66.

Průběžné pořadí super-G (po 6 z 9 závodů): 1. Brignoneová 377, 2. Curtoniová 348, 3. Goggiaová (It.) 332, 4. Gutová-Behramiová (Švýc.) 226, 5. Shiffrinová (USA) 220, 6. Mowinckelová 208, ...21. Ledecká 81.

Průběžné pořadí SP (po 24 z 37 závodů): 1. Shiffrinová 981, 2. Vlhová (SR) 929, 3. Goggiaová 769, 4. Brignoneová 609, 5. Hectorová (Švéd.) 582, 6. Siebenhoferová (Rak.) 533, ...24. Ledecká 204, 48. Dubovská (ČR) 108.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud