Martin Hašek
8. prosince 2023 • 12:05

Ledecká je zpět, ale prokletí Svatého Mořice trvá. Ztratila přes tři sekundy

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ester Ledecká má za sebou nekonečné čekání na první lyžařský závod po loňských dvou operacích zraněné klíční kosti. Po 631 dnech závodní pauzy skončila v pátečním super-G ve Svatém Mořici třiadvacátá se ztrátou 3,44 sekundy na vítěznou Italku Sofii Goggiaovou.



V mlze a sněžení se Ester Ledecká spustila na trať lyžařského závodu Světového poháru poprvé od loňského března. Se startovním číslem 23 na nejlepší od startu ztrácela a ve výsledcích se našla se stejným pořadím na začátku třetí desítky.

„Má to za sebou bez výrazné chyby. Ztráta narůstala kontinuálně od startu do cíle. Budeme muset počkat na další závody a uvidíme,“ hodnotil expert České televize Bořek Zakouřil.

Ve Svatém Mořici leží jedna z nejobtížnějších sjezdovek ženského Světového poháru a Ledecké se na ní zatím nikdy moc nedařilo. Nejlíp tady skončila dvacátá v alpské kombinaci na světovém šampionátu 2017. Ve Světovém poháru skončila zatím nejlíp devětadvacátá při Super-G před pěti lety.

„Nikdy jsem tam žádné pořádné výsledky nezajížděla. Takže si myslím, že je na čase to změnit a o něco se pokusit,“ řekla Ledecká před závodem.

V závodě předvedla solidní výkon bez zásadního zaváhání. Na technické trati ale od začátku ztrácela. Ledecká je známá tím, že jí příliš nesedí sjezdovky, kde není dobrá viditelnost. Na prvním mezičase byla čtyřiadvacátá, na trati bojovala a nakonec zajela třiadvacátou příčku, svou nejlepší ve Svatém Mořici ve Světovém poháru.

Závod vyhrála italská rychlostní královna Sofia Goggiaová, která vyhrála se suverénním náskokem 95 setin sekundy před Rakušankou Cornelií Hütterovou. Na dalších příčkách se srovnala velká jména. Třetí skončila Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, čtvrtá americká univerzálka Mikaela Shiffrinová a pátá Italka Federica Brignoneová.

Rakušanka Nina Oertliebová, která ve Svatém Mořici zářila v trénincích sjezdu, se před závodem zranila a zlomila si nohu. 

Program ve Svatém Mořici pokračuje sobotním sjezdem, v neděli se jede další Super-G.

SP ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici (Švýcarsko):

Ženy - superobří slalom: 1. Goggiaová (It.) 1:16,63, 2. Hütterová (Rak.) -0,95, 3. Gutová-Behramiová (Švýc.) -1,02, 4. Shiffrinová (USA) -1,08, 5. Brignoneová (It.) -1,21, 6. Venierová (Rak.) -1,58, ...23. Ledecká -3,44, 45. Nová (obě ČR) -6,71.

Průběžné pořadí SP (po 8 z 43 závodů): 1. Shiffrinová 520, 2. Vlhová (SR) 391, 3. Gutová-Behramiová 385, 4. Brignoneová 365, 5. Hectorová (Švéd.) 296, 6. Goggiaová 206, ...38. Dubovská 38, 70. Ledecká 8, 83. Jelínková (všechny ČR) 2.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud