29. ledna 2009 • 16:00

Neumannová a spol. vydělají miliony

Autor: Petr Žaloudek, Blesk
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho se zdálo, že půjde o prodělečnou akci. Nové zprávy však hovoří jinak. Podle propočtů Blesku liberecký šampionát v klasickém lyžování skončí ziskem v řádu desítek milionů! Přes polovinu nákladů přitom hradil stát! Vrátí mu pořadatelé peníze?



Rozpočet mistrovství světa, které začne za dvacet dní v Liberci, se už teď dostává do kladných čísel. Ačkoliv se jedná o pozitivní zprávu, pořadatelé se s ní příliš nechlubí. A ví proč! O naplnění pokladny se totiž příliš nezasloužili.

Nebýt prosincové štědré vládní dotace 189 milionů korun, rozpočet by pravděpodobně zkolaboval. Vždyť z plánovaných 240 milionů ze vstupenek a vlastní marketingové činnosti pořadatelé získali až trapně malou část – čtyřicet milionů za dosud prodané lístky. „Nemohli jsme riskovat obrovskou světovou ostudu,“ komentoval vynucenou dotaci ministr financí Miroslav Kalousek.

Zejména v oblasti marketingu je organizační výbor v čele s Kateřinou Neumannovou bezradný. „V této položce se nám rozpočet naplnit nepodařilo,“ přiznal před časem mluvčí šampionátu Zdeněk Soudný.

Přesto dosud potvrzené příjmy už přesáhly plánovaný rozpočet 466 milionů korun zhruba o 44 milionů. Velkou měrou pomohly již zmíněné státní dotace – v součtu dosáhly 259 milionů (bez investic do staveb, které činí víc než miliardu korun). Pořadatelům nahrálo i oslabení české koruny, které zvyšuje hodnotu příjmu od Mezinárodní lyžařské federace.

Pokud by šampionát skončil ziskem, peníze by si rozdělilo město Liberec a Svaz lyžařů ČR. Ministerstvo financí však v takovém případě bude požadovat navrácení mimořádné dotace ve výši 189 milionů korun. Státu by se tak vrátila alespoň malá část z 1,37 miliardy, kterou už do lyžařského mistrovství vložil.

Vstupenky na MS: Zatím lehce k sehnání

Ačkoliv do startu šampionátu zbývají pouze tři týdny, nákupní horečka ještě nepropukla a vstupenek je stále víc než dost.

Nejlevnější lístky pořídíte na běžecké závody ve Vesci – za místo podél trati dáte 250 Kč. Naopak hluboko do kapsy si sáhnete, pokud chcete vidět skoky. Vstupenka vyjde minimálně na 1000 korun. Děti do dvanácti let mají vstup na šampionát v doprovodu dospělé osoby zdarma.

Běh na lyžích: 250 – 1000 Kč
Skoky: 1000 – 1500 Kč
Severská kombinace: 400 – 1500 Kč
Slavnostní zahájení: 300 – 750 Kč
Permanentka celé MS: 12 300 – 18 250 Kč
Permanentka víkend: 1750 – 3000 Kč
Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud