6. února 2009 • 16:43

Liberec hlásí: Na MS jsme připraveni!

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Mistrovství světa v klasickém lyžování je za dveřmi. Už za 12 dní se Liberec stane srdcem lyžařského světa. Skokanské můstky a běžecké tratě jsou připraveny, je potřeba jen dopilovat detaily.



Na úpatí Ještědu stojí skokanské můstky už od 70. let minulého století. Před mistrovstvím světa ale musel tamější areál projít důkladnou rekonstrukcí, která stála více než 680 milionů korun.

Za tyto peníze se podařilo například realizovat chlazení nájezdové stopy, postavit tribuny pro diváky, zrekonstruovat věž rozhodčích, či zvětšit parkovací prostory v okolí areálu. Ještěd tak dnes se svým zázemím patří mezi špičku světových skokanských středisek.

Podívejte se na nejaktuálnější fotografie z Ještědu:

Transport technického sněhu
Transport technického sněhu

Oproti tomu, běžecký areál ve Vesci byl budován doslova "na zelené louce". Tři předchozí kandidatury Liberci nevyšly i proto, že počítaly s umístěním závodů běžkařů do oblíbeného, ale maličkého Bedřichova.

Organizátoři tak nakonec byli nuceni přislíbit, že vybudují areál větší. Pro tyto účely byly vybrány pozemky ve Vesci, kde během několika posledních let vyrostly nové běžecké tratě i s masivním zázemím a rozvinutou infrastrukturou.

To, že se šampionát podařilo po všech tahanicích a prodlevách připravit včas, se dá považovat za malý zázrak. Když v létě 2007 Neumannová vystřídala v čele organizačního výboru odvolaného Romana Kumpošta, zdvihla se proti tomuto kroku ohromná vlna nevole.

Řada přihlášených dobrovolníků přestala s novým organizačním výborem spolupracovat, stavby stály a do toho Neumannová ještě nepochopitelně vypověděla smlouvu dodavateli informačního systému.

Postupně se ale podařilo hrozbu mezinárodní ostudy zažehnat a dnes už je jisté, že šampionát v Česku proběhne.

Problémy by pořadatelům neměl dělat ani nedostatek sněhu. V posledních dnech sice Liberec postihla menší obleva, ale předcházela jí delší perioda mrazivého počasí, během které si organizátoři vytvořili dostatečné zásoby technického sněhu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud