15. února 2009 • 15:05

Neumannová: Šetření NKÚ se nás netýká

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a následné podání trestního oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s postupem města Liberce a Technické univerzity v Liberci při přípravě sportovišť pro MS v klasickém lyžování se nijak netýká organizačního výboru šampionátu.



V dnešním pořadu televize Prima Partie to řekla šéfka organizátorů Kateřina Neumannová, která by se prý neobávala případné budoucí kontroly NKÚ v hospodaření "jejího" výboru.

Neumannová prohlásila, že s kauzou nemá nic společného. "Nechci se zříkat nějaké odpovědnosti, ale není v mých silách, abych něco podobného ovlivnila. Navíc spousta věcí se v této věci udála ještě dřív, než jsem do výboru nastoupila. Tohle je prostě mimo rámec mojí kontroly a já ani nikdo z mých lidí tohle na starost neměl," uvedla Neumannová, která vystřídala Romana Kumpošta v čele organizačního výboru MS za bouřlivých okolností v létě roku 2007. "Ale výbor, město a univerzita jsou oddělené organizace," řekla Neumannová.

NKÚ ve čtvrtek oznámil, že na Liberec podal trestní oznámení kvůli pochybením v přípravách na mistrovství světa. Neumannovou mrzí, že šampionát poznamenal další skandál, ale organizační výbor je prý z obliga.

"Také hospodaříme se státními penězi, ale těch se kontrola netýkala. Nečekám, že by se to mělo v budoucnu stát, ale kdyby to přišlo, tak se ničeho nebojím a budeme na kontrolu připravení," řekla olympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa v běhu na lyžích.

Neumannová odmítá tvrzení, že se šampionát výrazně prodražil. Nyní se hovoří o tom, že rozpočet mistrovství se může vyšplhat až na 2,5 miliardy korun, daňové poplatníky má vyjít na dvě miliardy.

"O těch dvou miliardách se mluvilo už v roce 2004, je to velmi podobné tomu, co už se kdysi odhadovalo," uvedla Neumannová. "A to, že někdo řekl, že to daňové poplatníky nebude nic stát, byl holý nesmysl. Už tenkrát to vědělo vedení organizačního výboru i státu. Já bych nikdy nežádala o mistrovství světa a neřekla, že nebude nic stát," prohlásila.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud