22. února 2009 • 16:36

Koukal: Konečně jsem si pořádně zazávodil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až na MS procitnul Martin Koukal. V sezoně, kterou mohl až dosud považovat za jednu z nejhorších v kariéře. Ačkoliv byl letos v SP nejlépe na 35. místě, navíc ve sprintu, dojel na deváté pozici v skiatlonu a významně si zvedl sebevědomí.



Samotného ho to však úplně nepřekvapilo.

"Jakože jsem vstal jako Fénix z popela? To ne, jen jsem si letos konečně pořádně zazávodil," prohlásil Koukal v cíli. "Samozřejmě, že mám radost a jsem spokojený, ale celý rok jsme říkali, že trénujeme a připravujeme se na mistrovství světa. Světové poháry byly pouze dílčí kroky, byť se úplně nedařily. Ale nakonec ta forma tady je," řekl novinářům.

Northug si vyjel zlato ve skiatlonu

V sezoně 2003 prožíval životní období. Stal se mistrem světa v maratonu a na MS ve Val di Fiemme nebyl ze čtyř startů horší než sedmý. Ještě o dva roky později byl třetí na MS ve sprintu dvojic s Dušanem Kožíškem, ale poslední dvě sezony se trápil. Do desítky se dostal jen loni ve finále Světového poháru v Bormiu při prologu.

Před dvěma lety si poranil rameno při dramatickém pádu ve skiatlonu na MS v Sapporu a musel v létě na operaci. Na začátku letošní sezony zase laboroval a nataženým břišním svalem. Kde nastal zlom k lepšímu? V lednu, kdy si Koukal odpočinul a věnoval se přípravě ve větší nadmořské výšce.

A sáhl také pro radu svého bývalého trenéra Christera Skoga ze Švédska. "Už tady na Slavic Cupu jsem předváděl docela slušné výkony," připomněl testovací závody před třemi týdny ve Vesci.

V dnešním závodu mu pomohla taktika soupeřů. Po klasické části totiž vedoucí skupina začala taktizovat a závodit ze začalo až dvě kola před cílem. "To byla klika, protože já jsem toho po klasice měl dost, takže když se v bruslení nejelo hned od začátku rychle, tak to bylo docela fajn. Srovnal jsem se a pak už jsem si jel to svoje," popisoval Koukal.

Martin Koukal, v pozadí Lukáš Bauer. Martin Koukal, v pozadí Lukáš Bauer.Foto ČTK


Přesto dnes prý měl na víc. "Když se nezávodilo ještě dlouho, tak to už mě rozčilovalo," uvedl. Byl schovaný v balíku ostatních závodníků, když vedoucí čtveřice nastoupila a rozhodla závod. "Škoda, že jsem tam nebyl. To mě štve, měl jsem na to, abych odjel s tou první čtyřkou, jenže jsem byl hodně 'zašitej' balíku a než jsem se v tom kopci propracoval na špici, tak to trvalo," řekl.

Místo boje o šesté místo však vsadil na jistotu a přestal táhnout asi desetičlennou skupinu. "Musel jsem se na to vykašlat, protože by mě pak všichni předjeli, nechtěl jsem riskovat takřka jistou desítku za imaginární boj o šesté místo. Vím, že k tomu bylo na začátku daleko, ale pak už jen kousek. Škoda, nevyšlo to," řekl muž, který v posledním závodu Světového poháru ve Valdidentru dojel šedesátý.

Ve dnešním závodu jel o nominaci do páteční štafety, v níž český tým věří v úspěch. Z toho byl hodně nervózní. "Víc než ze všeho ostatního," přiznal. "Protože prostě chceme jet štafetu o medaili a já bych byl hrozně nerad, kdyby se jela beze mě," prohlásil. S koučem se ještě domluví, jestli pojede úterní sprint či středeční sprint dvojic.

"Možná bych i jel, protože do pátku je pauza dost velká, stejně bych musel trénovat, tak proč si nedat sprint, uvidím," řekl. Koukal si začne nyní víc věřit. "Potěší, když se za to ve třetím kole vzalo a já viděl, že jsem s ostatními vepředu," pochvaloval si.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud