24. února 2009 • 12:05

Kvalifikaci mužského sprintu vyhrál Kjölstad

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norský lyžař Johan Kjölstad dnes vyhrál na mistrovství světa v Liberci kvalifikaci sprinterského závodu na 1,6 kilometru volnou technikou.



Mezi postupující třicítku se na 14. místě vklínil i český reprezentant Aleš Razým, nedávný mistr světa ve sprintu do 23 let, který za vítězem zaostal zhruba o pět vteřin a může se těšit na odpolední vyřazovací boje.

"Z kopců se to umydluje, člověk může lehce lehnout, když nebude dávat pozor," upozornil na zrádnost trati Razým. Letos ne vlastní vinou upadl při Světovém poháru v Novém Městě. O případné změně taktiky kvůli novému poznatku z trati ale zatím nepřemýšlel. Když chtěl dnes zrychlit, připadal si pomalý.

"Naštěstí jsem postoupil," ulevilo se mu. Únavu cítil i v zatáčkách při sjezdech. "Už jsem měl trochu tuhý nohy, trochu dost, není to tak jednoduché, jak jsem myslel," uvedl.

Naopak dál neprošel druhý český zástupce Dušan Kožíšek. Jeho ztráta na vítězného Kjölstada byla téměř jedenáctivteřinová a bronzový medailista z týmových sprintů z posledních dvou mistrovství světa dojel na 41. pozici.

"Bolelo to v závěru, v cílové rovince jsem byl už kyselej," řekl. Únava mohla vyplynout i z nemoci, která ho krátce před MS trápila. "Bojoval jsem s tím. Ale ještě na posledním kopci jsem byl desátý, takže mě to umístění překvapilo," uvedl Kožíšek.

Zklamání bude léčit další přípravou na závody, neboť dnešní start byl jeho první a nejspíš i poslední na MS. "Zklamání to je, ale každý den není posvícení. Ale je pravda, že jsem nepočítal, že bych nepostoupil. Snad uspěji v dalším závodu v Lahti," upnul se sprinter na finské dějiště, kde při SP už dvakrát skončil šestý.

Druhé místo obsadil Američan Andrew Newell, třetí byl Rus Alexej Peťuchov. Největší favorit Ola Vigen Hattestad z Norska, který letos vyhrál ve Světovém poháru už pět sprinterských klání, skončil šestý; jeho krajan Kjölstad jej porazil o více než tři vteřiny.

1. Kjölstad (Nor.) 3:02,05, 2. Newell (USA) -1,90, 3. Peťuchov (Rus.) -1,92, ...14. Razým -4,90, 41. Kožíšek (oba ČR) -10,43 - nepostoupil do čtvrtfinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud