Martin Hašek
8. února 2020 • 21:13

Jizerská 50 jako vzpomínka na hrdiny. Bauerův tým chce na stupně vítězů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příroda vyšla vstříc. Trať Jizerské 50 během několika dní obrátila ze zoufalých zelených plání do sněhové pohádky s modrou oblohou. Dnes to při slavném závodě maratonské série Ski Classsics budou kulisy výroční vzpomínky na patnáct členů horolezecké výpravy Peru 1970, kteří zahynuli při tragických událostech pod horami Huandoy a Huascarán.



Byli to oni, kdo začali velkou tradici. A jejich následovníci na ně nezapomínají. Československý horolezecký tým byl v roce 1968 u prvního ročníku Jizerské padesátky v přípravě na expedici do Peru, kde zahynul Ivan Bortel při pádu a dalších čtrnáct Čechoslováků při zemětřesení pod Huascaránem.

„Byla to velice smutná událost. Narodil jsem se v roce sedmdesát, s dvěma kluky, jejichž tátové tam zahynuli, se znám,“ líčí Martin Koutský, ředitel ČEZ Jizerské 50. „Já jsem rád, že se na tu tradici nezapomnělo.“

Jména horolezců budou v neděli v Jizerských horách všudypřítomná. Každý závodník bude mít jedno z nich na svém startovním čísle. Budou pro ně připraveny také pamětní medaile uctívající památku horolezců.

„Každý dostane medaile z obecného kovu, prvních patnáct, stříbrných, dostanou rodiny horolezců,“ vysvětlil jejich autor, akademický sochař Jiří Dostál.

V elitních závodech se opět čeká boj nejlepších seveřanů, s nimiž se budou snažit závodit i Češi a zástupci českých týmů.

„Jizerská padesátka je, jak často říkám, náš domácí závod a užiji si ho za všech okolností. Letos je to totiž jubilejních padesát let, co si závodem připomínáme tragédii našich zemřelých horolezců z 31. května 1970,“ uvedl trojnásobný vítěz Stanislav Řezáč ze Slavia Pojišťovna Sport Teamu.

Velké cíle má také eD system Team principála Lukáše Bauera, který měl v loňském ročníku tři závodníky v elitní desítce, včetně stříbrné pozice Kateřiny Smutné, která vyhrála v letech 2015 a 2017.

„Byl bych samozřejmě strašně rád, kdyby se podařily stupně, loni k nim ani Alexis Jeannerod neměl daleko. Letos nám k nim mezi muži pořád kus chybí, ale poslední závod v Toblachu se nám velmi vydařil,“ připomněl Bauer těsné čtvrté místo Kateřiny Smutné v závodě, v němž si další tři závodníci týmu zajeli nejlepší výkon sezony.

„Chtěl bych, aby tým na Jizerské navázal na tyhle výsledky a třeba je dokázal ještě o kus posunout,“ přeje si Bauer.

Smutné zimu znepříjemnil předvánoční pád, po němž léčila záda a ruku, před Jizerskou 50 je ale fit, startovala už v pátečním sprintu.

„Moc se na start těším! O to víc, že se pojede po celé trati, v což jsem už ani nedoufala,“ raduje se Smutná. „Cítím se dobře a chci se poprat o stupně, se kterými bych byla spokojená. Mým snem je Jizerku ještě jednou vyhrát.“

Horolezci z expedice PERU 1970

Ivan Bortel (27 let), Arnošt Černík (44 let), Milan Černý (26 let), Vilém Heckel (52 let), Jiří Jech (38 let), Valerián Karoušek (41 let), Jaroslav Krecbach (24 let), Miloš Matras (37 let), Ladislav Mejsnar (34 let), Milan Náhlovský (26 let), Bohumil Nejedlo (38 let), Zdeněk Novotný (32 let), Jiří Rasl (34 let), Svatopluk Ulvr (32 let), Václav Urban (35 let).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud