5. února 2020 • 13:16

Prosby běžkařů vyslyšeny! Jizerské 50 pomohl mráz, pojede se skoro celá

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jizerská padesátka se díky zlepšeným sněhovým podmínkám pojede v neděli možná skoro celá. Organizátoři slavného lyžařského závodu dnes odvolali plán na kratší okruhy a starty v blocích rozdělených do tří dnů.



„Prosby tisíců běžkařů byly vyslyšeny,“ uvedli pořadatelé 53. ročníku ČEZ Jizerské 50 v tiskové zprávě. Doplnili, že každý účastník vyrazí na trať podle původního časového harmonogramu. Počítá se s variantou plného závodu s minimálními změnami kolem problémových úseků.

„Po čtyřech dnech, v kterých jsme možná o několik let zestárli, máme obrovskou radost, že se padesátka pojede,“ oddechl si David Douša, zástupce pořádající agentury Raul!, v rozhovoru v České televizi.

„Máme sice stále problémové úseky, jako je Jizerka, Krásná Máří nebo Olivetská hora, ale to nám nezabrání připravit závod téměř v plné podobě,“ řekl Martin Koucký, předseda Ski klubu Jizerské padesátky.

Trasa Jizerské 50 2020
Trasa Jizerské 50 2020

Nejhorší následky po sobě obleva zanechala na Jizerce. „Na louce, po které se sjíždí dolů k pyramidě, byla bažina, ale i tam mrzne. Je na ní dost sněhu a na osmdesát devadesát procent je pravděpodobné, že se pojede i tudy. A kdyby ne, tak se bude otáčet u bunkru doleva a zkrátíme trať zhruba o tři kilometry,“ řekl Douša. O tom se rozhodne až krátce před startem závodu.

Aktuálně na trasách závodu pracují desítky lidí a připravují nejen zázemí, ale především tratě. „Sice nám napadlo několik čísel sněhu, ale bez jejich zapálení a celodenní práce by to nestačilo. Nyní je to v našich rukách. Děláme vše pro to, aby se závod odjel v co nejkompletnější podobě,“ dodal Koucký.

Výdej startovních čísel bude zahájen ve čtvrtek v devět hodin v OC Nisa Liberec.

Jizerská padesátka je opět součástí seriálu dálkových běhů Ski Classics, elitní kategorie má odstartovat v neděli 9. února v 9:00. Organizátoři očekávají, že se celého programu včetně kratších distancí či sprintu, jehož hvězdou má být v pátek třináctinásobný mistr světa Nor Petter Northug, zúčastní od pátku do neděle rekordních více než 8000 startujících.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud