28. prosince 2021 • 15:50

Novák i Janatová na úvod Tour de Ski v TOP20, slaví Klaebo a Digginsová

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tour de Ski začala sprinterskými triumfy lídra Světového poháru Johannese Hösflota Klaeba z Norska a americké obhájkyně prvenství Jessie Digginsové. Kateřina Janatová obsadila ve švýcarském středisku Lenzerheide 16. místo, Michal Novák skončil 19., oba vypadli ve čtvrtfinále.



Novák s Janatovou se do vyřazovacích jízd kvalifikovali na trati 1500 metrů volnou technikou jako jediní z šestice českých reprezentantů na startu. Na postupovou třicítku nedosáhli Petry Nováková (45.) a Hynčicová (47.), Adam Fellner (48.) a Petr Knop (90.). Ve startovní listině se nakonec neobjevili Jan Pechoušek s Luďkem Šellerem.

Zatímco Janatová postoupila do čtvrtfinále bezpečně šestým časem, Novák uhájil účast mezi třicítkou nejlepších až jako sedmadvacátý a jen o 42 setin sekundy. Ve svých vyřazovacích jízdách skončili shodně čtvrtí, Novák přitom doplatil na drobnou kolizi. Čtvrtfinále bylo konečnou například pro obhájce prvenství v Tour de Ski Alexandra Bolšunova z Ruska či domácí vítězku kvalifikace Nadine Fähndrichovou, jež měla pád.

Šestičlenné mužské finále mělo z poloviny norské obsazení, ale na stupních vítězů měli převahu Francouzi. Za suverénním Klaebem, vítězem Tour de Ski z roku 2019, doběhli Richard Jouve a Lucas Chanavat.

Digginsová vybojovala premiérové vítězství v sezoně. Ve finále porazila o 13 setin Mathilde Myhrvoldovou z Norska, třetí skončila slovinská běžkyně Anamarija Lampičová. Na Tour nestartuje Švédka Maja Dahlqvistová, jež v této sezoně ovládla všechny čtyři předchozí sprinty a vede pořadí SP.

Tour de Ski bude pokračovat ve středu znovu v Lenzerheide závody na 10 a 15 km klasicky s intervalovým startem. Na základě bonusových sekund přidělovaných ve sprintu podle konečného umístění patří před druhou etapou Janatové 14. místo se ztrátou na 53 sekund na vedoucí Digginsovou, Novákovi dvacáté s mankem 1:01 sekund na Klaeba.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud