Martin Hašek
23. února 2023 • 11:25

České hvězdy na lyžařském MS: univerzál, blonďatý blesk i stálice

Vstoupit do diskuse
0
  • České naděje na běžkařském MSČeské naděje na běžkařském MSFOTO: koláž iSport.cz

    Ve slovinské Planici začíná mistrovství světa v klasickém lyžování. Čeští běžkaři možná jsou aktuálně trochu ve stínu biatlonistů, ale i tak jsou ve výpravě závodníci, kteří ve Světovém poháru bojují o elitní destíku. Podívejte se na největší české hvězdy. 

  • MICHAL NOVÁK (26)

    Univerzální borec, který je schopen zajet mezi nejlepšími ve sprintu i v distanci. Po zklamání na loňské olympiádě zažívá nejlepší sezonu kariéry. O všem svědčí jedenácté místo v průběžném pořadí Světového poháru, jedenáctý byl i na prvním vrcholu zimy na Tour de Ski. V bruslařském sprintu ve Val Müstair byl čtvrtý, což je jeho zatím životní výsledek. Poslední závody ve francouzském Les Rousses mu nevyšly, ale na MS by měl být na MS opět ve formě.

    Top ten v sezoně: 10. v klasickém sprintu v Beitostölenu, 4. ve sprintu bruslením ve Val Müstair, 9. v bruslařském sprintu v Livingu, 10. v týmovém sprintu bruslením v Livignu.

    Český lyžař Michal Novák ve sprintu na úvod Tour de Ski Český lyžař Michal Novák ve sprintu na úvod Tour de SkiFoto Profimedia.cz

  • KATEŘINA JANATOVÁ (25)

    Jezdí fantasticky. V distančních závodech útočí na top ten, koncem ledna v Les Rousses ji z třináctého místa na bruslařské desítce scházelo jen devět sekund. A drží si i výkonnost ve sprintech, především v bruslení, kde si letos sedmým místem ve Val Müstair vylepšila nejlepší umístění kariéry. Koncem ledna v Livignu zažila parádní víkend, kdy další výlet do top ten v individuálním sprintu vyšperkovala finišem pro páté místo v týmovém sprintu s Petrou Novákovou.

    Top ten v sezoně: 7. ve sprintu bruslením ve Val Müstair, 10. ve sprintu bruslením v Livignu, 5. v týmovém sprintu bruslením v Livignu.

    Kateřina Janatová v závodě na 10km volně Kateřina Janatová v závodě na 10km volněFoto Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

  • TEREZA BERANOVÁ (24)

    Blonďatý blesk a český trumf pro čtvrteční úvodní závod v klasickém sprintu. To je její doména, dovede jezdit vysoko už v kvalifikacích a tuhle zimu se výrazně zlepšila v kontaktních rozjížďkách. Těží z výborného zrychlení a taktického přehledu. Na trati si drze hledá zkratky, když vidí šanci jít dopředu, neváhá. Oproti minulosti má víc natrénováno, díky čemuž vydrží víc rozjížděk a dvakrát už se dostala do finálové jízdy.

    Top ten v sezoně: ve sprintu klasicky 7. v Ruce, 6. v Beitostölenu a 6. ve Val di Fiemme.

    Tereza Beranová Tereza BeranováFoto Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

  • ONDŘEJ ČERNÝ (23)

    Mladý borec s ideálním sprinterským somatotypem. Ve Světovém poháru získává stále víc zkušeností a před dvěma týdny v Toblachu využil skvělé lyže k postupu do semifinále a životnímu osmému místu. Fyzickou formu navíc ladil až pro mistrovství světa, v Planici by měl být v nejlepší kondici.

    Top ten v sezoně: 8. ve sprintu bruslením v Toblachu.

    Ondřej Černý Ondřej ČernýFoto Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

  • KATEŘINA RAZÝMOVÁ (31)

    Při comebacku po mateřské pauze zatím čeká na průlomový výsledek, pravidelně se ale v distančních závodech umisťuje v nejlepší dvacítce. Sednul jí výjezd na Alpe Cermis v závěru Tour de Ski. V Les Rousses skončila čtrnáctá v klasickém závodě s masovým startem na 20 kilometrů poté, co v úvodu výrazně ztratila kvůli kolizi na trati.

    Nejlepší výsledek v sezoně: 11. na 10 kilometrů bruslením ve Val di Fiemme.

    Kateřina Razýmová Kateřina RazýmováFoto Barbora Reichová/Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud