28. prosince 2020 • 12:55

Turné nevyhraje polský skokan. Kubacki, Stoch a spol. přijdou o první závod

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polští skokané na lyžích včetně obhájce prvenství Dawida Kubackého či bývalého šampiona Kamila Stocha nesmějí kvůli koronaviru v týmu startovat minimálně v úvodním závodu Turné čtyř můstků v Oberstdorfu. Svěřenci českého trenéra Michala Doležala, kteří patří tradičně k favoritům, musejí do karantény kvůli pozitivnímu testu na covid-19 Klemense Muraňky.



Organizátoři oznámili vyřazení Poláků zhruba pět hodin před startem kvalifikace na úterní první závod Turné v Oberstdorfu. O pozitivním testu skokana Muraňky informoval polský svaz v neděli večer.

„Je nám to moc líto, ale kvůli ochraně zdraví ostatních sportovců nezbyla zdravotnímu úřadu žádná jiná možnost. Z rozhodnutí úřadu nemůžeme nechat polský tým v Oberstdorfu startovat,“ uvedl generální sekretář úvodního závodu Turné Florian Stern.

Pozitivní test na koronavirus měl v polském týmu pouze Muraňka. Jeho reprezentační kolegové měli výsledky negativní, ale vzhledem k tomu, že patří do kategorie s nejužším kontaktem s nakaženým, museli do karantény také. Tím padla šance na obhajobu titulu pro Kubackého či na třetí triumf v kariéře pro Stocha, neboť se v celkovém pořadí Turné sčítají bodové zisky ze všech čtyř závodů.

Jeden z vyřazených polských skokanů Piotr Žyla označil situaci za „kabaret“. „Necháte se otestovat na Štědrý den - negativní. Odjedete na Tour den předem kvůli dalšímu negativnímu testu. Zopakujete test tři hodiny před oficiálním tréninkem - negativní. A pak nesmíte startovat, protože jste v pokoji s Maciejem Kotem (negativní třikrát), který údajně seděl na jídle proti Klemensi Muraňkovi, jenž měl slabě pozitivní test. A jeho další test bude dnes večer, ale to už se nekvalifikujeme,“ napsal na facebooku třetí muž z předvánoční generálky na Tour v Engelbergu.

Zatím není jasné, zda se budou moci polští skokané v další fázi do Turné zapojit a usilovat alespoň o dílčí úspěchy. „Čekají je ještě další testy. Pokud budou negativní, existuje šance, že bude moci Polsko ještě do Turné naskočit,“ uvedl Stern.

Koronavirus se krátce před startem Turné objevil také v okruhu domácích německých skokanů. Pozitivně testován byl člen širšího realizačního týmu starající se o skokany z takzvané národní skupiny. Díky hygienickým opatřením ale nepřišel do kontaktu se sportovci a trenéry, takže start Němců v ohrožení není.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud