23. února 2011 • 04:59

MS v Norsku je o 300 milionů levnější než v Liberci

Autor: Petr Žaloudek, zal
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikde jinde na světě není při závodech v klasickém lyžování kolem tratí taková atmosféra. Norsko je kolébkou tohoto sportu. Dnes začínající mistrovství světa, které se do severské země vrací po čtrnácti letech, tak bude velkým svátkem. Jenže nad obrovským zanícením Norů pro lyžování zatím převažují stížnosti na
finanční náročnost šampionátu.



A to i přesto, že organizační rozpočet je skoro o 300 milionů korun nižší, než s jakým před dvěma letyPoslední mistrovství světa, které hostila roce 2009 Česká republika, skončilo více než stomilionovým dluhem.

I když se pořadatelům v čele s Neumannovou podařilo před zahraničními kolegy na dlouhou dobu ututlat, že dosud nezaplatili mnoha věřitelům, Norové mají z podobného konce velké obavy. Přitom samotné pořádání by mělo norské organizátory vyjít na v přepočtu 472 milionů korun.

Vzhledem k mnohem vyšším tamním cenám je to v porovnání s českými výdaji, které nakonec dosáhly 760 milionů, skoro neuvěřitelné. Tři sta milionů korun, to už je pořádný rozdíl! Navíc Norové si narozdíl od Neumannové dokážou vše
ufinancovat sami.


„Daňové poplatníky nebude šampionát stát ani korunu a neskončí černou dírou. Rozpočet akce bude vyrovnaný,“ slibuje Åsmund Berge, člen výkonného výboru. Ovšem to samé před dvěma lety říkala i prezidentka českého šampionátu.

„Směřujeme k tomu, aby náš výsledek byl nula,“ tvrdila měsíc před startem MS, kdy už věděla, k jakému průšvihu vše směřuje. Přitom do jejího organizačního rozpočtu musel nasypat peníze i stát – konkrétně 270 milionů.

Nejlevnější lístek za tisícovku
Jestli byly lístky na libereckém šampionátu považovány za »mastné«, pak norské Oslo posunulo hranice předraženosti do jiné galaxie. Za nejlevnější vstupenku do areálu Holmenkollen divák zaplatí skoro tisíc korun, nejatraktivnější místa přijdou na 2,5 tisíce.

V Liberci přitom byla dolní hranice ceny 250 korun, horní pak totožná.
Jenže kupní síla v Česku je o poznání menší než v Norsku a zájem o klasické lyžování se mezi těmito zeměmi ani nedá porovnávat.

A tak zatímco předchozí mistrovství navštívilo za dvanáct dní zhruba
170 tisíc diváků, Norové měli už dva týdny před startem mistrovství prodáno 200 tisíc vstupenek.

Navíc část tratí leží mimo placený areál, což v Liberci nebylo.

Můstek stál 5,6 miliardy
Zatímco v organizačních nákladech zřejmě uštědří Norové předchozímu šampionátu v Liberci lekci, v investicích to bude přesně naopak. Důvodem je legendární skokanský můstek Holmenkollen, jehož totální přestavba stála politickou kariéru i radní Osla.

Hlavní město totiž bylo investorem stavby, která měla původně stát 1,5 miliardy Kč. Kvůli podhodnoceným nákladům a dalším faktorům však areál nakonec přišel na 5,6 miliardy.

V Liberci se přitom za vedení původního šéfa Romana Kumpošta
proinvestovalo do ještědských můstků, veseckých tratí, harcovských
kolejí a další infrastruktury 1,7 miliardy korun.

Kateřina Neumannová
Kateřina Neumannová

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud