Martin Hašek
30. března 2011 • 04:00

Koukal zvažuje radikální změnu: Maratonské běhy

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

O radikální změně přemýšlí běžec na lyžích Martin Koukal po nevydařené sezoně. Pro příští zimu, v které chybí vrcholný závod typu světového šampionátu nebo olympijských her, se mu zalíbila představa startu na maratonských závodech. To by však znamenalo jeho absenci v závodech Světového poháru a zřejmě také konec podpory v armádním klubu Dukla Liberec.



Pouhých šestadvacet bodů ve Světovém poháru a jen průměrné mistrovství světa nutí Martina Koukala přemýšlet o tom, jak oživit svou kariéru.

„Sezona byla dlouhá, v mém případě téměř historicky neúspěšná. Člověk hledá věci, aby si srovnal hlavu,“ popisuje Koukal svůj psychický stav po neúspěšné zimě.

Sám si jako novou motivaci našel tzv. laufy, maratonské závody typu Vasova běhu, Engandinu, Dolomitenlaufu, König Ludwig Laufu, Marcialongy, Birkebeineru nebo Jizerské padesátky.

„I tuhle možnost zvažuju,“ potvrzuje Koukal. „Příští sezonu není žádný vrchol, je to jedna z možností. Uvidíme, co začnu dělat, až to bude aktuální. Chci si nechat tři týdny.“

Koukal po špatné zimě potřebuje změnu, a proto se svým nápadem přišel za Michalem Georgievem, šéftrenérem armádního klubu Dukla Liberec, který ho zaměstnává. Tam ovšem narazil.

„Martin s tím nápadem přišel, měli jsme půlhodinový rozhovor. My jsme tady ale od zabezpečení státní sportovní reprezentace a vrcholných soutěží typu mistrovství světa a olympijských her,“ říká Georgiev. „Nesdílím jeho názor, že někdo z laufů je schopen se vrátit do distancí. Jsou za ním vidět výsledky, titul mistra světa, placka z olympijských her. Ale my tu výjimku nebudeme chtít povolit.“

Koukal má za sebou skvělé sezony, v nichž patřil mezi nejlepší světové lyžaře, v posledních letech se mu dařilo aspoň předvádět výborné výsledky na vrcholných závodech. Letos však přišel velký výkonnostní propad.

„Šrotuje mi to v hlavě. V létě jsem si i ve věku dvaatřiceti let dělal osobní rekordy, ale zima byla špatná. Měl jsem vnitřní pocit, že to bude podobné, ne-li ještě lepší, než v sezoně 2007, kdy jsem jezdil velmi dobře. Ale první závody mě nahlodaly,“ říká Koukal.

„Samozřejmě řešíme, kde byla chyba. Možná toho bylo v létě moc, vypráskal jsem se. Já jsem celý rok dělal to, čemu věřím. Dával jsem tomu sto procent a nevyšlo to. Stává se to.“

Pokud by Koukal trval na svém nápadu běhat příští zimu maratonské závody, stálo by ho to zřejmě místo na Dukle a přišel by tak o podporu armádního klubu.

„Pravděpodobně by ztratil zabezpečení,“ potvrdil Georgiev. „Když bude dělat laufy, těžko ho můžeme podporovat ze státu. Ještě ale není nic hotového.“

I kdyby Koukal zůstal v reprezentačním týmu pro distanční závody, změnám se nevyhne. Jeho osobní trenér Jan Baranyk totiž odchází z Česka do zahraničí.

„Přišel mi to oznámit a na mistrovství republiky už se rozloučil,“ řekl Georgiev.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud