27. ledna 2012 • 04:00

Provokatér Northug vyráží na lauf, uvaří ho Řezáč a spol.?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norský běžec na lyžích Petter Northug vstupuje do světa maratonských závodů. V neděli ho v italském Val di Fiemme čeká sedmdesátikilometrová Marcialonga klasickou technikou. Hvězdy maratonských běhů v čele se Stanislavem Řezáčem chtějí dokázat, že ani sedminásobný světový šampion Northug na ně v jejich disciplíně nemá.



Celé Norsko je na nohou kvůli jediné otázce: Bude Petter Northug stačit na šampiony dálkových běhů?

„Northuga setřesou po dvaceti kilometrech ze sedmdesáti. Northug je skvělý běžec, ale sedmdesát kilometrů na Marcialonze není to, nač je zvyklý. Podle mě nemá šanci uspět,“ říká Nils Marius Otterstad, manažer jednoho z nejúspěšnějších laufařských týmů Team Xtra Personell.

Slavný Nor se nerad nudí a tak v sezoně bez vrcholného závodu typu mistrovství světa nebo olympijských her dopředu ohlásil, že si chce vyzkoušet několik maratonů.

Po třetím místě na nedávné Tour de Ski chvíli odpočíval, ale teď je připravený znovu bojovat. Northug má údajně ve třech plánovaných dálkových bězích slíbeno 1000 eur za ujetý kilometr.

Pokud by odjel komplentní program – Marcialongu, König Ludwig lauf a Vasaloppet – vydělal by si tak 202 000 eur, asi 4,5 milionu korun.

Největší hvězdy tzv. laufů teď řeší, jak Northuga porazit.

„Stando, uvař ho už na trati. Jakmile si ho dovezete na zádech až do finiše, bude to moc těžké,“ radí Řezáčovi další český dálkový běžec Petr Novák.

Řezáč ale raguje: „Nemůžu se soustředit jen na něj. Všichni laufaři se poctivě chystali, Aukland a hlavně Ahrlin budou určitě ve výborné formě.“

Řezáč, který začátkem měsíce vyhrál Jizerskou padesátku, má dobrou bilanci i na Marcialonze. Vyhrál tady v roce 2005 a loni byl třetí.

Stanislav Řezáč to dokázal, do cíle Jizerské padesátky dorazil jako první
Stanislav Řezáč to dokázal, do cíle Jizerské padesátky dorazil jako první

„Cítím se dobře, potkávám tady plno soupeřů. Ale Marcia je hodně těžký závod, ukáže se až na trati,“ říká Řezáč.

Marcialongu v neděli v 9.30 vysílá přímým přenosem program ČT4. Pomohla k tomu vysoká sledovanost Jizerské padesátky.

„O dálkové běhy je obrovský zájem, letošní Jizerskou padesátku na ČT4 vidělo celkem 800 tisíc diváků, což je více než samotné finále Tour de Ski,“ říká Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT4.

Northug se po Marcialonze příští víkend zúčastní dalšího dálkového běhu König Ludwig Lauf, 11. a 12. února se pak ale v Novém Městě na Moravě vrátí do okruhu Světového poháru.

„Pracujeme na tom, aby se příští rok Northug představil i přímo na Jizerské padesátce,“ slibuje Marek Tesař, ředitel agentury Mather Activation, která Jizerskou padesátku organizuje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud