12. března 2012 • 04:59

Záhadná smrt skikrosaře: Nikdo neví, proč Zoricic (†29) vyletěl z trati

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Na skok najel jako poslední, nikým neatakován, místo cílové brány ale vyletěl mimo trať. Proč kanadský skikrosař Nick Zoricic (†29) dopadl na ochrannou síť a zahynul, šetří ve švýcarském Grindelwaldu místní úřady i lyžařská federace.



Foto 

Skikros, atraktivní olympijská disciplína, má od soboty první oběť. „Nick Zoricic navzdory resuscitaci ve 12:35 svým zraněním podlehl. Muselo dojít k těžkému poškození mozku,“ uvedla v prohlášení Mezinárodní lyžařská federace.

Kontaktní vyřazovací závody většinou čtveřice lyžařů na trati s umělými překážkami provází mnoho pádů, ale díky nižším rychlostem než při klasickém sjezdu se mělo za to, že »nejde o život«.

„Skikros je sport, kdy se čtyři závodníci snaží na trati vyhrát. Za takových podmínek existuje riziko pádu nebo zranění. Teď už víme, že je tu také riziko smrti,“ řekl Christoph Egger, předseda organizačního výboru.

Překvapila ho Zoricicova dráha letu na posledním skoku, ale příčinu nezná.„Ty sítě jsme tam dali, protože musíme závodníky v cílovém prostoru chránit,“ řekl.

Hororový pád skikrosaře Nicka Zoricice do ochranné sítě během závodu v Grindelwaldu
Video se připravuje ...

Skikrosový světový pohár se v Grindelwaldu jel už poosmé, pořadatelé tedy měli dost zkušeností, aby trať řádně zajistili. „Byla tam všechna bezpečnostní opatření,“ tvrdí generální sekretářka FIS Sarah Lewis, která na závodech byla.

Zástupci federace budou smrtelnou nehodu analyzovat, nezávislé vyšetřování zahájily i úřady v Bernu. „Bude provedeno vše, co povede k zajištění ještě větší bezpečnosti,“ ujistila Lewis s tím, že skikros je riskantní sport.

Zoricicova reprezentační kolegyně Ashleigh McIvor odmítla, že by skikrosaři podstupovali nějaké výjimečné riziko. „Je to asi stejně bezpečné, jako jet po dálnici,“ uvedla olympijská vítězka z Vancouveru, kde měl závod ve skikrosu premiéru pod pěti kruhy.

Čech Tomáš Kraus (38), který v sobotu absolvoval stejnou trať jedinou jízdou před tragédií, se ke smrti kamaráda nechce vyjadřovat. Ve Světovém poháru skončil někdejší čtyřnásobný vítěz seriálu devátý.

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud